Yksinkertaisia ikkunoita ja kloorin katkua – sellainen on kanarialainen koti

Anni Ollikainen

Vuosi ja kolme kuukautta on vierähtänyt Gran Canarian auringon alla. Asun melko uudessa luhtitalo-tyyppisessä kerrostalossa. Asunto on tilava ja siellä on iso, moderni keittiö sekä pieni kodinhoitohuone jossa on tilat pyykkihuollolle.

Olen ehtinyt vierailla lukuisissa kanarialaisissa kodeissa, joten tiedän että koteja on moneen lähtöön. Saarelta löytyy perinteisten kerros, rivi- ja omakotitalojen lisäksi luolakoteja. Luolat ovat joko luonnonluolia tai itse kaivettuja.

Monista luolakodeista löytyy kaikki nykyajan mukavuudet, osa taas toimii alkuperäiskuntoisena kesämökkinä. Mikäpäs luolakodissa olisi ollessa, sillä luolakodin miellyttävän viileä lämpötila on saaren lämpimään ilmastoon täydellinen. Siellä lämpötila pysyy tasaisena, niinpä paahtavan kuumuuden aikaan moni vain haaveilee luolakodista.

Vanhat kanarialaiset kodit on sisustukseltaan perinteisiä ja vallitseva elementti on puu. Koska ruotsalainen sisustusjätti Ikea on löytänyt tiensä myös Gran Canarialle, on kodin sisustus sitä mukaa muuttunut massan mukaiseksi. Toki espanjalaiset antavat myös Ikea-sisustukseensa oman mausteensa ja käyttävät värejä pohjoismaalaisia rohkeammin.

Vaikka täällä paikalliset tepastelevat sisällä kengät tai sisätossut jalassa, kodit pysyvät siisteinä. Joka kodista ei löydy imuria, mutta perinteinen moppi kuuluu siivouskaluston vakiovarustukseen. Espanjalaisten keksimä moppi uitetaan kloorivedessä, pysyypähän kenkien kuraama lattia puhtaana ja samalla ötökät poissa.

Kerrostaloissa erillisistä varastokopeista saa vain haaveilla, niinpä polkupyörää säilytetään usein kotona sisällä. Huoneen nurkassa oleva polkupyörä ei varsinaisesti mene sisustuselementistä, mutta eipä ainakaan lähde pitkäkyntisen matkaan kun se on kotona turvassa.

Talvikuukausina taloissa on viileää, sillä eristyksiä ei käytetä eikä ikkunoissa ole moninkertaisia laseja. Kun tuulee oikein kunnolla, voit kuulla ja tuntea tuulen huminan myös sisällä. Paikallisista rakennussäädöksistä johtuen taloja rakennetaan usein puolitoista tai kaksikerroksiseksi. Jos maatasossa on paljon neliöitä, verot nousevat. Niinpä onkin edullisempaa rakentaa taloon toinen kerros.

Lattiat ovat täällä lähes aina käytännön syistä kaakelia tai laattaa. Monesti asunnot ovat kosteita, sen vuoksi parkettia, laminaattia tai puulattiaa ei juurikaan käytetä. Monissa kodeissa puuttuu kunnon eteinen, kengät ja takit säilytetään siellä, missä säilytystilaa on.

Suomalaiseen kotiin verrattuna säilytystilaa on muutenkin niukasti. Tosin vaatteitakaan ei tarvitse omistaa niin paljon kuin Suomessa, koska ei ole neljää eri vuodenaikaa. Toppa- ja sadevaatteita ei tarvita, kumisaappaista puhumattakaan. Kuivuudesta kärsivällä saarella sataa harvoin, saaren eteläosissa on noin 300 aurinkoista päivää vuodessa.

Hanasta tuleva vesi on juomakelvotonta suodatettua merivettä, joten vettä on kannettava kaupasta tai ostettava hanaan asennettava suodatin.

Vaikka välillä kaipaan Suomesta asioiden toimivuutta ja ruokia, on elämä saarella mieleistä. Arki on arkea missä päin tahansa maailmaa, pääasia että omaan arkeensa on tyytyväinen.

Kirjoittaja on SavoBlogien kolumisti, joka asuu jatyöskentele Gran Canarialla.

Keskustelu