Mielipide: Onko valtiolla salainen rahakirstu?

Li Anderssonin mielestä bioetanoli- ja biokaasukonvertoinnin tukeminen on järkevä ja kustannustehokas tapa tukea pienituloisia ilmastotyössä. Valtion pitää Anderssonin mukaan panostaa tankkausinfran rakentamiseen koko maahan, minkä lisäksi konvertointitukea pitää lisätä. ”Yksi ratkaisu siirtymän vauhdittamiseksi voisi olla esimerkiksi se, että yhden vuoden ajan valtio maksaisi biokaasukonvertoinnin kokonaan kaikille halukkaille.”

Tilastokeskuksen mukaan Suomessa oli vuonna 2018 liikennekäytössä 2 671 113 bensiini- tai dieselkäyttöistä henkilöautoa. Kaasumyyntiyhtiö Gasumin arvion mukaan kaasukonversio puolestaan maksaa noin 2 000–4 000 euroa, mikä tarkoittaisi Anderssonin konversioehdotuksen voivan kustantaa veronmaksajille maksimissaan noin 5,3–10,7 miljardia euroa.

Saamme kuulla päivästä toiseen, kuinka rahaa löytyisi mittaamattomat määrät ilmaston pelastamiseen, afrikkalaisille, EU-maksuihin ja niin edelleen. Mutta muutama kymmenen tai sata miljoonaa oikeasti tavan suomalaiselle merkityksellisiin asioihin kuten hoitajamitoitukseen, nuorten mielenterveysongelmiin tai lääkäripalveluihin, on raha työn ja tuskan takana.

Kuvittelevatko he valtiolla olevan mittava salainen rahakirstu, josta näitä populistisia poliittisia lupauksia voitaisiin maksaa. Jos tässä on vasemmiston prioriteetit niin Suomi on hukassa.

Airi Pulkkinen

Keskustelu