Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Maailman jazzhuiput jälleen Ylä-Savossa – Iisalmi Jazz Festival neljättä kertaa!

Festivaali keskittyy jälleen kitaraan tuoden vakuuttavan kattauksen nimekkäitä artisteja Ylä-Savoon. Pääesiintyjänä on jazzkitaran kansainvälinen supertähti Mike Stern (USA).

Mainos | Musiikin ystävien kannattaa merkitä lauantai 28.1. kalenteriin. Tuolloin Iisalmen Kulttuurikeskuksen Eino Säisä -salin lavalle nousee Mike Stern vaimonsa, laulaja, kitaristi-lauluntekijä Leni Sternin kanssa. Lauteet lämmittää flamencokitaravirtuoosi Joonas Widenius.

Mike Stern onnistui ensimmäisenä yhdistämään rokkaavan kitarismin jazzmusiikin bop-tyyppiseen ilmaisuun. Vuonna 1953 syntynyt Stern on tehnyt uraansa arvoisessaan seurassa, Miles Davisin, Jaco Pastoriuksen, Joe Hendersonin ja Brecker Brothers -yhtyeen kanssa. Tällä kerralla Sternit nousevat lavalle suomalaisen kokoonpanon kanssa. Basisti Timo Hirvosen ja rumpali Jussi Lehtosen lisäksi lavalle nousee saksofonisti Joonatan Rautio. Mike Stern odottaa jo kovasti konsertteja:

– Vuorovaikutus soittajien sekä myös yleisön kanssa on jazzissa avainroolissa. Rakastan suomalaista yleisöä, sillä he kuuntelevat musiikkia niin tarkasti kuin he olisivat kaikki muusikoita.

Aikataulu Suomessa on kiireinen, ja kokoonpano käyttää kaiken aikansa yhdessä soittamiseen ennen konsertteja. Valitettavasti Sternit eivät ehdi viettämään aikaa Suomessa kuin muutaman päivän, mutta aikovat ottaa vierailusta ilon irti.

– Meillä tulee olemaan hauskaa, ja aiomme soittaa täydestä sydämestä. Suomalaiset muusikot, joiden kanssa saamme soittaa, ovat upeita. Odotamme vierailua todella paljon!

Rakastan suomalaista yleisöä, sillä he kuuntelevat musiikkia niin tarkasti kuin he olisivat kaikki muusikoita.

Mike Stern

Sternien Warm up -esiintyjänä kuullaan flamencokitaran ykköstulkitsijaamme Joonas Wideniusta soolokonsertin verran. Ohjelmistossa on muun muassa Wideniuksen omaa uutta tuotantoa. Widenius odottaa erityisesti tietenkin festivaalilauantaita.

– Odotan kovasti Mike Sternin tapaamista. Lavan jakamista lämmittelijän roolissa ei voi liikaa korostaa hienona mahdollisuutena. Raatihuoneen konsertti syksyllä oli oikein mukava kokemus ja on todella mukavaa tulla näinkin pian uudestaan esiintymään Iisalmeen.

Perjantai on pyhitetty voimakkaille vokalisteille

Festivaaliperjantain avaa Kulttuurikeskuksella Collan-salissa duo Helen Svoboda & Kari Ikonen. Kun pianisti Ikonen esiintyi lokakuussa Wangaratta Jazz Festivaalilla ensimmäistä kertaa basisti-laulajatar Svobodan kanssa, oli sekä yleisö että media haltioissaan. Konserttia kuvailtiin hätkähdyttävän omaperäiseksi sekä mukaansatempaavaksi kohtaamiseksi. Iisalmen konsertti on Svobodalle erityisen merkityksellinen:

– Olen syntynyt Kuopiossa, josta äitini on kotoisin. Olin viisivuotias, kun muutimme Kuopiosta Brisbaneen, josta taas isäni on kotoisin. Minulla on vahva yhteys Suomeen ja olen vieraillut täällä säännöllisesti. Olen todella innoissani, että pääsen jälleen soittamaan Karin kanssa ja esiintymään Iisalmessa.

Kulttuurikeskuksen perjantain konserttikimara jatkuu Eino Säisä -salissa Eeppi Ursinin My Finnish Soul -levynjulkaisukonsertilla. Ursin on Helsingistä lähtöisin oleva monipuolinen musiikintekijä. Soolouransa lisäksi hän on toiminut säveltäjänä, sovittajana sekä esiintyjänä myös teatterin kentällä. Mukana konsertissa on myös upea tanssitaiteilija Minna Tervamäki, joten luvassa on upea kokonaisuus, joka ilmentää Eepin suomalaisuutta ja suomalaisia juuria.

– Olen iloinen ja ylpeä siitä, että uuden levyni ensimmäinen julkaisukonsertti on juuri Iisalmessa. Olen tuntenut aina olevani erityisen tervetullut Iisalmeen, ja odotan jälleen innolla yleisön palautetta uudesta levystäni.

Perjantain viimeisenä esiintyjänä kuullaan kansainvälinen duo Sinne Eeg & Jacob Christoffersen (DEN). Viime kesänä Eeg sulatti kaikkien sydämet Vieremän Rientolassa, ja nyt hän saapuu Iisalmeen pianisti Christoffersenin kanssa. Pitkä yhteistyö kuuluu kaksikon musiikissa lähes telepaattisena kommunikaationa. Luvassa on muun muassa West Side Story -musikaalista tuttu superhitti Somewhere.

Perjantain Eino Säisä -konsertteihin myydään yhteislippua, jolla näkee molemmat konsertit. Ikosen ja Svobodan Collan-salin konserttiin myydään liput erikseen.

Iisalmi Jazz Festival 26.–29.1.2023

Warm Up -konsertti 20.1.2023

Tutustu ohjelmistoon ja osta liput:

www.kokojazziisalmi.fi