Mainos: Sakky

Iisalmessa valmistutaan aloille, joilla osaajille riittää kysyntää – ”Ei todellakaan pelkkää luennoilla istumista”

Iisalmen kampuksella opiskellaan Suomen ensimmäisessä koulurakennuksessa, jolle on myönnetty Joutsenmerkki.

Sakkyn uusi ja moderni kampus Iisalmessa saa paljon kiitosta niin opiskelijoilta kuin henkilökunnaltakin. Kuvassa merkonomiopiskelija Valeria Korhonen ja lähihoitajaopiskelija Miska Komulainen.

Mainos | Keväällä merkonomiksi Savon ammattiopistosta eli Sakkysta valmistuvan Johanna Ahosen työtilanne näyttää varsin valoisalta. Hän on parhaillaan tekemässä opintoihinsa liittyvää harjoittelua henkilöstöhallinnon parissa ja näyttää siltä, että hän on jäämässä sille tielle.

- Hain liiketoiminnan perustutkintoon Iisalmeen, koska haluan kovasti päästä alalle töihin. Olin tehnyt paljon laskutusta mieheni yrityksessä, mutta halusin opiskella muutakin taloushallintoa. Koronan takia harjoittelupaikkani muuttui ja päädyin henkilöstöpalvelualalle.

Ahonen on viihtynyt Sakkyssa erittäin hyvin ja opiskelua Iisalmessa hän kuvaa helpoksi.

- Tulin opintoihin jatkuvan haun kautta ja aloitin hieman myöhemmin kuin yhteishaun kautta tulleet opiskelijat, mutta pääsin hyvin mukaan. Opettajat ovat täällä aivan ihania, he tukevat ja auttavat aina, kun sille on tarvetta.

Ahonen antaa Sakkylle kiitosta myös siitä, että opinnot ovat olleet hyvin työelämälähtöisiä.

- Toki teoriaakin pitää olla, mutta opinnot eivät todellakaan ole pelkkää luennolla istumista. Opinnoista on jo nyt ollut todella paljon hyötyä työelämään.

Osaajia alueelle

Opinto-ohjaaja Anne Ålander toteaa, että Ahosen tarina on tyypillinen: työelämä vie Sakkyn osaajat mennessään.

- Iisalmen kampuksella voi opiskella liiketoiminnan lisäksi sosiaali- ja terveysalaa. Nämä alat työllistävät hyvin.

Koulutuspäällikkö Sanna Ylisipola kertoo, että esimerkiksi merkonomi on hyvä yleistutkinto, sillä kukapa ei tarvitsisi vuorovaikutus- ja asiakaspalvelutaitoja sekä myyntiymmärrystä.

- Itsekin suosittelen merkonomiopintoja nuorille silloin, jos he eivät oikein tiedä mihin suuntaan lähteä. Se on hyvä kaupan alan yleishyödyllinen tutkinto, Ålander lisää.

Sakkyyn tullaan opiskelemaan joko yhteishaun tai jatkuvan haun kautta. Jatkuvassa haussa voi hakea opiskelemaan joko ammatillista tutkintoa tai tutkinnon osia. Väylää voi käyttää esimerkiksi silloin, jos on jo suorittanut toisen asteen tutkinnon tai korkeakoulututkinnon tai on jo ehtinyt hankkia osaamista työelämässä.

- Nuorimmat opiskelijat ovat 15-vuotiaita tullessaan kouluun. Jatkuvan haun kautta tulevat opiskelijat ovat tyypillisesti aikuisia, jotka haluavat kouluttautua uudelleen. Takana voi olla esimerkiksi 20 vuotta työtä jollain alalla ja nyt halutaan tehdä jotain ihan muuta, Ålander kertoo.

Sakkyssa niin nuoret kuin varttuneemmatkin opiskelijat ovat yhdessä samoissa ryhmissä, mikä tuo opintoihin myös oman rikkautensa.

- Lähiopintojen lisäksi opetusta tarjotaan myös etänä ja näitä mahdollisuuksia kehitämme jatkuvasti. Opintomme ovat erittäin joustavia ja niitä on kehitetty käytännöllisempään suuntaan. On ihan tyypillistä, että opiskelijat käyvät pari päivää viikossa teoriaopinnoissa ja muut päivät he käyvät töissä.

Ylisipola lisää, että Sakkyn tehtävänä on tuottaa osaajia alueen ja yhteiskunnan tarpeisiin, mutta yhtä tärkeää on tukea etenkin nuoria oppimisessa ja aikuisuuteen kasvamisessa.

- Teemme täällä todella tärkeää työtä ja teemme sitä ammattiylpeydellä. Myös pienuutemme on hyvä asia, sillä opettajat tuntevat opiskelijamme. Meillä kukaan ei pääse häviämään minnekään.

Opinto-ohjaaja Anne Ålander ja koulutuspäällikkö Sanna Ylisipola kertovat, että Sakkyn Iisalmen kampuksella voi opiskella liiketaloutta sekä sosiaali- ja terveysalaa.

Uusissa, nykyaikaisissa tiloissa viihdytään

Sakkyn Iisalmen kampus on Suomen ensimmäinen koulurakennus, joka on saanut Joutsenmerkin. Kampuksella on puhdas sisäilma ja runsaasti luonnonvaloa. Tilat ovat toimivia ja viihtyisiä. Rakennuksen materiaalit ovat tarkoin valittuja ja niiden alkuperä voidaan jäljittää.

- Uusi kampus otettiin käyttöön vuoden 2019 elokuussa ja se on saanut paljon kiitosta opiskelijoilta. Tilat ovat nykyaikaiset, emmekä oikeastaan puhu enää luokista vaan erilaisista oppimisympäristöistä.

Ylisipola lisää, että tiloissa on kiinnitetty huomiota muun muassa myös valaistukseen ja ääniergonomiaan. Kampus saa kehuja myös opiskelija Johanna Ahoselta.

- Tilat ovat kyllä ihan viimeisen päälle, liekö tuolla enää yhtään vanhan aikaista pulpettia ja opiskella voi melkein missä asennossa tahansa, Ahonen naurahtaa.

Tutustu Iisalmen kampukseen tarkemmin täältä

Sakkyn Iisalmen koulutustarjonnan löydät täältä

Jatkuvassa haussa Iisalmessa liiketalouden ja sosiaali- ja terveysalan täydennyskoulutukset.