EmediateAd

"Sotien jälkeen pahin talouskriisi"

15.10.2011 6:06
Kuva: Riitta Kumpulainen

Raimo Sailas tunnetaan talouden synkkien madonlukujen latelijana. Hänen sanomansa perjantaina Iisalmessa järjestetyssä taloussuunnittelupäivässä oli tavanomaistakin synkempi. Seminaarissa olivat mukana myös kaupunginjohtaja Martti Harju, ylijohtaja Päivi Laajala ja varatoimitusjohtaja Timo Kietäväinen.

Tommi Turunen

Suomi on ajautumassa sotien jälkeisen ajan pahimpaan talouskriisin, arvioi valtionvarainministeriön valtiosihteeri Raimo Sailas.

Hän puhui perjantaina Iisalmessa järjestetyssä yläsavolaisten kuntavaikuttajien talousseminaarissa.

- Olen ollut kohta 40 vuotta töissä valtiovarainministeriössä ja kokenut energiakriisit, 1990-luvun laman ja 2008 vuoden finanssikriisin. Tilanne on nyt pahempi.

Viennistä riippuvaisen Suomen on vaikea saada aikaa talouskasvua, koska maailmantalous on syöksymässä pitkäaikaiseen lamaan.

- Pahasti velkaantuneen Yhdysvaltojen tilanne on erittäin huono eikä parannusta ole luvassa. Euroalue on kriisin partaalla ja Euroopan kriisimaiden ahdinko syvenee. Englanti on pahoin velkaantunut ja Ranska horjuu. Ei hyvältä näytä.

- Olemme onnistuneet lykkäämään tuomionpäivää aina vuodella eteenpäin. Nyt tuomiopäivää on paljon vaikeampaa lykätä, Sailas sanoo.

Hän korostaa, että optimistisimmankin arvion mukaan Suomi ajautuu pitkän hitaan kasvun kauteen.

Kun hyvinvointivaltion ylläpitäminen eläkejärjestelmineen perustuu ripeämmän talouskasvun varaan, valtio ja kunnat joutuvat väistämättä tekemään leikkauksia.

- Huonoimman skenaarion mukaan kohtaamme paljon syvemmän talouskriisin kuin 1990-luvun alussa.

n uutiset 8

Kommentoi artikkelia

Kommentit

Kommentoi