EmediateAd

Pelikonsolille hinta haussa oikeudessa

22.8.2013 7:06 Simo Roth

Nintendo 64 -merkkisen pelikonsolin ja kahdeksan peliä työtoverinsa pojalta vuosia sitten lainaneen perheen pää sai keskiviikkona käräjäoikeudessa syytteen lievästä kavalluksesta.

Oikeus joutuu nyt määrittelemään hämärästi kadonneen pelikonsolin arvon ja ratkaisemaan sen tapahtuiko epäilty rikos vai ei.

Veronmaksajille ainakin Nintendosta kertyy melkoisesti hintaa jo tehdyn työn perusteella: poliisi järjesti esitutkinnan, osapuolet kävivät tuloksettomat sovintoneuvottelut, syyttäjä teki syyteharkinnan ja nyt käräjäoikeus sitten sanoo oman sanansa.

Syytetyn työtoverin vuonna 1992 syntynyt poika lainasi pelikonsolin syytetyn pojan käyttöön ollessaan 12-13-vuotias eli kymmenisen vuotta sitten.

Nintendon omistaja alkoi vaatia pelikonsolia takaisin muutama vuosi sitten.

Syytetty, iisalmelainen 53-vuotias mies arveli pelikonsolin hävinneen joitakin vuosia sitten tehdyn majanmuuton yhteydessä tai sitten joku kähvelsi sen muuttotavaroiden välivarastosta. Etsinnöistä huolimatta pelikonsolia ei löytynyt.

- Vuoden 2007 jälkeen en ole kyseistä pelikonetta nähnyt, mies totesi.

Asianomistajan avustaja puolestaan piti epäuskottavana sitä, että pelikonsoli olisi hävinnyt muuton yhteydessä. Hän arveli pikemminkin, että syytetty on myynyt kyseisen pelikonsolin.

Syytetty oli esitutkinnassa valmis maksamaan pelikonsolista ja peleistä 200 euron korvauksen. Käräjäoikeudessa hänen hinta-arvionsa oli enää sata euroa.

Asianomistaja puolestaan arvioi pelikonsolipaketin sekä pelien arvoksi 832 euroa. Kyseinen pelikonsoli sekä siihen liittyvät pelit alkavat asianomistajan mukaan olla jo keräilyharvinaisuuksia.

Kihlakunnansyyttäjä puolestaan arvioi pelin sekä pelien yhteishinnaksi 320 euroa. Hän vaatii syytetylle vähintään 20 päiväsakon sakkorangaistusta lievästä kavalluksesta.

Syytetty kiisti pelikonsolin lainaamisen. Lainaamisesta sopivat syytetyn mukaan hänen ex-puolisonsa sekä pelikonsolin omistajan isä, jotka molemmat olivat hänen työtovereitaan.

Syytetty kiisti täysin myös esitetyt rangaistus- sekä korvausvaatimukset.

- Tänään onkin kolme kovaa oikeudenkäyntiä: Wikileaks-vuotaja Bradley Manningin tapaus, Anneli Auer ja kadonnut Nintendo eli minä, syytetty veisteli istunnon alkua odotellessaan.

Käräjäoikeus antaa jutussa tuomionsa ensi perjantaina.

Kommentoi artikkelia

Kommentit

Kommentoi