EmediateAd

Normet Oy:lle historiansa suurin kauppasopimus

3.5.2012 12:59
Kuva: Annamaija Herola

Normetin Iisalmen tehtaalla Normet Groupin toimitusjohtaja Tom Melbye, Pertti Pitkänen ja Aaro Cantell. Välissä osa Kazakhstaniin menevää kaivosrusnaria. Normetin liiketoiminnan tuloksesta 95 prosenttia tulee ulkomailta.

Veikko Huttunen

Kaivos- ja tunnelilaitteita valmistava Normet Oy on solminut historiansa suurimman kauppasopimuksen kazakhstanilaisen Lontoon pörssissä noteeratun Kazakhmys Corporationin kanssa.

- Kauppa koskee 51 laitetta. Niistä 35 on kaivosrusnareita, joilla parannetaan louhinnan työturvallisuutta. Muut ovat betoniruiskutus- ja panostuslaitteita, toimitusjohtaja Pertti Pitkänen kertoo.

Normet Groupin hallituksen puheenjohtaja Aaro Cantell ei kerro kaupan tarkkaa hintaa, mutta suuruusluokka on noin 20 miljoonaa euroa.

Laitteet valmistetaan Iisalmessa, ja ne toimitetaan asiakkaalle kesä-syyskuussa.

Pitkänen muistelee, että laitteissa mitattuna kauppa ei ole suurin. Kaksikymmentä vuotta sitten yritys teki Venäjälle yli sadan laitteen kaupan. Arvo oli noin 50 miljoonaa silloista markkaa.

Normet Group oli hyvässä iskussa viime vuonna. Liikevaihto kasvoi edellisvuodesta 46 prosenttia 169,6 miljoonaan euroon, ja liikevoitto kolminkertaistui lähes 19,8 miljoonaan euroon.

- Viime vuosi oli Normetin kaikkien aikojen paras vuosi kaikilla tunnusluvuilla mitattuna, Pitkänen toteaa.

Normetin kasvun takana on jo vuosia ollut kansainvälistyminen ja sitä kautta markkinoiden kasvu.

- Yritys on vuotta 2009 lukuun ottamatta kasvanut seitsemän vuotta. Alkanut vuosi on käynnistynyt myös hyvin, mutta totta kai katto tulee joskus vastaan, Cantell sanoo.

Maanalainen kaivostoiminta kasvaa kuitenkin yhä, sillä useat suurlouhokset siirtyvät maanalaiseen louhintaan. Myös maanalainen rakentaminen kasvaa suurkaupungeissa.

Laitteiden lisäksi potkua Normetille toi varaosa- ja huoltoliiketoiminta (LTC) 43 prosentin kasvulla. LTC:n osuus on 28 prosenttia liikevaihdosta.

Hyvä markkinatilanne näkyy myös tilauskannassa.

- Iisalmen tehtaan kapasiteetti on myyty syyskuun loppuun saakka, Pitkänen sanoo.

Kun on töitä, tarvitaan myös osaavaa työvoimaa. Normetin haaste jatkossa onkin ammattitaitoisen työvoiman saanti.

Iisalmen tehtaalla on töissä 380 työntekijää, ja koko konsernissa 703.

Normetin juuret juontuvat vuoteen 1962, jolloin Jaakko ja Jussi Sarvela perustivat Peltosalmen Konepajan. Kaivosteknologia tuli mukaan vuonna 1971, jolloin yritys osti alan liiketoiminnan Fiskarsilta.

Normet Groupin tunnuslukuja Liikevaihto 169,6 (116,1) miljoonaa euroa.

Liikevoitto 19,77 (5,97) miljoonaa euroa.

Liikevoittoprosentti 11,7 (5,1).

Sijoitetun pääoman tuotto 26,5 (9,6) prosenttia.

Omavaraisuusaste 26,8 (24,1) prosenttia.

Konsernin henkilöstö 703.

Henkilöstö Iisalmessa 380.

Tasavallan presidentti Tarja Halonen myönsi Normetille viime vuonna kansainvälistysmispalkinnon.

Kommentoi artikkelia

Kommentit

Kommentoi