EmediateAd

Martikkalan koulu sai tuhdin kielikylvyn

21.9.2008 6:07
Kuva: Markku Ropo

Portugalilainen Pidalia Afonso (vas.) ja Pohjois-Irlannista kotoisin oleva Lynne Gillis esittelivät tekemiään lippoja.

Jenni Kivioja

Martikkalan 33 oppilaan koululla Lapinlahdella kävi kuhina sunnuntaista keskiviikkoon, kun yhteensä seitsemäntoista ulkomaalaista opettajaa saapui koululle.

- Oli mukavaa, kun ulkomaalaisia opettajia tuli, niin ei ole tarvinnut miettiä kouluasioita. He toivat mukanaan myös esimerkiksi karkkia, tarroja ja kirjanmerkkejä. Karkit olivat paljon parempia kuin Suomen karkit, totesi 10-vuotias Ville Virtanen.

Martikkalan koulu onnistui pääsemään mukaan vuosi sitten lokakuussa alkaneeseen kansainväliseen Comenius-projektiin, joka jatkuu ensi heinäkuun loppuun asti.

- Tämän kautta saamme tavata eurooppalaisia opettajia. Voimme myös hyödyntää ja saada uusia opetusmenetelmiä. Lisäksi saamme kuulla ja nähdä minkälaista opetus on eri Euroopan maissa, Martikkalan koulun rehtori Raija Pasanen selvitti innoissaan.

Pasanen oli iloinen oppilaiden ja vanhempien suhtautuessa myönteisesti projektiin.

- Oppilaat ovat saaneet harjoitusta kielitaidoissaan, oppineet sosiaalisia taitoja ja ymmärtämään vieraita kulttuureja. Onhan tämä hienoa, kun pienellä koululla on mahdollisuus tarjota tämmöinen oppilaille.

Projektissa on mukana yhteensä kahdeksan koulua eri Euroopan maista. Suomeen saapui opettajia ystävyyskouluista Englannista, Pohjois-Irlannista, Espanjasta, Portugalista, Norjasta, Tsekistä ja Ranskasta.

- Ulkomaalaiset opettajat ovat ihmetelleet, kun täällä hiihdetään ja luistellaan kesken koulupäivän, ja saadaan myös ottaa itse ruokaa, Pasanen sanoi.

Norjalaisesta Martha Stensvandista oli kiinnostavaa nähdä mitä suomalaisessa opetuksessa tehdään toisin kuin Norjassa.

- Suomi on ollut Pisa-tutkimuksen kärkinimi jo monta vuotta. Norja tulee vähän jäljessä, joten yritän saada tältä matkalta mahdollisimman paljon irti, Stensvand totesi.

Englantilainen Neil Sheppard ihasteli suomalaisten oppilaiden kuuliaisuutta ja keskittymistä tehtäviin.

- Täällä on niin hiljaista ja tyyntä, se näkyy myös luokissa, kertoi Suomen historiaankin tutustunut Sheppard.

Keskiviikkona kaikki 17 ulkomaalaista opettajaa lähtivät yhdessä koulun oppilaiden ja opettajien kanssa retkelle Väisälänmäen luontopolulle.

Polulla oli erilaisia rasteja, joissa ulkomaalaisten opettajien tuli tunnistaa eläinten jälkiä ja marjojen makuja. Laavulla keitettiin lopuksi kunnon nokipannukahvit ja joulupukkikin saapui paikalle.

Kommentoi artikkelia

Kommentit

Kommentoi