Taekwondo sai nuorten suuren suosion Iisalmessa

27.2.2009 12:01
Kuva: Riitta Kumpulainen

Simo Jokisen ohjaamalla taekwondon peruskurssilla käy nelisenkymmentä 7-13 -vuotiasta lasta.

Jani Haanketo

Iisalmen Taekwondo ry juhli viime syksynä 10-vuotista -taivaltaan. Ensimmäisen vuosikymmenen aikana seuran pääpaino oli pitkään aikuisissa, mutta vuosi vuodelta alaikärajaa on madallettu.

- Seurassamme on jo muutaman vuoden ajan suunniteltu ikärajojen laskemista. Aluksi edeltäjäni halusivat pitää ikärajat korkeina. Vähitellen tultiin alaikärajassa 14 vuoteen ja sitten 12 vuoteen. Tänä vuonna järjestimme peruskurssin 7-13 -vuotiaille ja hämmästys oli suuri, kun uudelle peruskurssille tuli peräti 40 lasta paikalle, toteaa Iisalmen Taekwondo ry:n varapuheenjohtaja Simo Jokinen.

Jokinen on itse harrastanut lajia jo lähes 20 vuotta. Tällä hetkellä hänellä on toisen danin musta vyö, joka on iisalmelaisittain korkein vyöarvo. Hänellä on myös vyön myöntämisoikeus iisalmelaisseurassa.

Jokinen muutti Iisalmeen vuonna 2000 Vihdistä, jossa hän ehti vetää Taekwondon alkeita myös lapsille.

- Olen halunnut tehdä taekwondosta koko perheen lajin. Selvää kysyntää ja tarvetta alkoi tulla myös Iisalmessa vanhempien suunnalta tällaiselle terveelle lasten liikuntamuodolle, jossa venyttelyt ja kurinalaisuus ovat tärkeitä.

- Kyllähän tämä on virkistänyt huomattavasti seuratoimintaamme. Vanhempia harrastajia ja ylempivöisiä meillä on seurassamme noin kolmisenkymmentä ja nyt uuden peruskurssin myötä harrastajamäärämme on seitsemänkymmenen luokkaa.

Jokinen toteaa ottaneensa nuorten ryhmän vetämisen omaksi henkilökohtaiseksi sydämen asiakseen. Mutta kun 40 hengen ryhmä pelmahtaa paikalle, ei yhden vetäjän ääni aina riitä.

- Kyllähän tuollainen iso ryhmä kysyy myös apuvetäjiä, jotta turvallisuus pystytään turvaamaan. Mutta meillä on hyvä tilanne seurassa, kun sellaisia löytyy omasta takaa. Tässäkin ryhmässä minulla on ollut apuvetäjinä Kosti Mikkonen, Jaana Okkonen ja Suvi Alatalo.

- Tämä ikärajan alennus turvaa myös sen, että jopa yläasteikäisiä saadaan jatkossa apuvetäjiksi, kun he ovat harrastaneet lajia jo useamman vuoden. Aikaisemmin oli sellaista ongelmaa, että muutaman vuoden mukana olleet vaihtoivat opiskelujen ja muiden syiden perusteella paikkakuntaa, Jokinen toteaa positiivisia puolia.

Uusi peruskurssi on toiminut tammikuun puolivälistä saakka aina keskiviikkoisin Kirkonsalmen koululla.

- Jokunen on jäänyt ensi kerroista pois, mutta uusia on tullut tasaisesti tilalle. Peruskurssilla on jo opittu perustaekwondoa ja nyt alkaa olla jo kriittiset ajat uusien harrastajien mukaan tulon kannalta. Mutta jos joku haluaa vielä tulla mukaan, niin ensi keskiviikkona ehtii vielä hyvällä tsempillä mukaan.

- Keväällä pääsiäisen aikoihin järjestämme taitokisan eli niin sanotun vyökokeen. Se ei ole kilpailu, vaan siinä mitataan omien taitojen kehittymistä, Jokinen kertoo.

Taekwondo (myös taekwon-do tai tae kwon do) on korealainen kamppailulaji.

Sanalla 'taekwondo' viitataan kahteen melko erilaiseen kamppailulajiin - World Taekwondo Federationin (WTF) ja Kukkiwonin hallinnoimaan taekwondoon ja International Taekwon-Do Federationin (ITF) hallinnoimaan taekwon-doon.

WTF-tyylinen taekwondo-ottelu on olympialaji.

Suomeksi nimi taekwondo on käännetty muotoon "jalan ja käden tie".

Lähde: Wikipedia.

Kommentoi artikkelia

Kommentit

Kommentoi