Yhteistyö voisi laajeta kouluihin

3.5.2012 10:59
Kuva: Annamaija Herola

Arpád-dynastian Pyhä Elisabet.

Kuva: Annamaija Herola

Keramiikaktaiteilija Zsuzsa Pannonhalmi on kotimaassaan Unkarissa hyvin tunnettu taiteilija ja keskeinen vaikuttaja omalla alallaan.

Kuva: Annamaija Herola

Zsuzsa Pannonhalmin Leijonakaivon pienoisveistos, valokuvia valmiista veistoksesta sekä luonnoksia.

Pirjo Nenola

- Taide on usein ensimmäinen linkki kansojen välillä. Taide on kansainvälinen kieli, ja minunkin töitäni ymmärtää ilman sanoja, sanoi unkarilainen keramiikkataiteilija Zsuzsa Pannonhalmi runsaslukuiselle avajaisvierasjoukolle Laura Ikäheimon tulkatessa.

Kotimaassaan Unkarissa laajasti tunnetun ja sekä keramiikkataiteilijoiden että kuvataiteilijoiden keskuudessa näkyvästi toimivan Pannonhalmin näyttely avautui Kulttuurikeskuksen Venny-näyttelytilassa ja on siellä esillä toukokuun ajan.

Avajaispuheissa toivottiin puolin ja toisin yhteistyön edelleen tiivistymistä Iisalmen ja sen unkarilaisen ystävyyskaupungin Pécelin välillä.

Iisalmen kaupungin tervehdyksen tuonut Anne Roponen sanoi, että Iisalmen kaupunki on ollut kattotahona, kun kansalaisjärjestöt, yritykset ja yhdistykset ovat tehneet yhteistyötä unkarilaisen ystävyyskaupungin kanssa.

Roponen ehdotti, että yhteistyötä voisi viritellä koulujenkin kautta ja Savonia AMK:n luonnonvara- ja ympäristöala voisi tehdä yhteistyötä unkarilaisen ystävyyskaupungin kanssa samaan tapaan kuin se nyt tekee Kosovon kanssa.

Pannonhalmi sanoi, että hän olisi iloinen, jos lisättäisiin eri taiteenalojen, musiikkioppilaitosten ja koulujen välistä yhteistyötä.

Kuvataideyhteistyö toimii jo aktiivisesti ja Ylä-Savon Suomi-Unkari seuran puheenjohtaja Jukka Virtanen paljasti, että yhteistyö myös jatkuu tiiviinä. Suunnitelmissa on, että puolentoista vuoden kuluttua Budapestissa olisi seuraava näyttely, joka esittelee täkäläistä taidetta.

Iisalmen seudun kuvataideseuran, Ylä-Savon Suomi-Unkari seuran ja Iisalmen kaupungin edellinen yhteistyön tulos Echo-näyttely oli esillä Budapestissa ja Pécelissä vuosi sitten keväällä ja kesällä. Noin vuoden verran valmisteltu Pannonhalmin keramiikkanäyttely on vastanäyttely Echolle.

Pannonhalmin taide on monipuolista ja monenkokoista. Näyttelyssä on pienikokoisiakin keraamisia taide- ja koriste-esineitä, mutta suurennetut valokuvat kertovat, että hän tuottaa myös hyvin suurikokoisia keraamisia veistoksia ja rakennelmia.

Ei ihmekään, että Pannonhalmi halusi avajaispuheessaan kiittää käsityöläisiä, jotka auttavat toteuttamaan suurikokoiset työt.

Osa valokuvien välityksellä esillä olevista töistä tuovat mieleen Barcelonassa olevan Gaudín puiston esineistön, joskin värimaailma on erilainen. Yksi erikoisuus näyttelyssä ovat läpinäkyvät posliiniesineet.

Unkarilaisten säveltäjien Gárdonyin ja Dopplerin musiikkia näyttelyn avajaisissa esitteli huilisti, neurogenetiikan asiantuntija Aniko Gal, joka on Pannonhalmin tytär.

Iisalmen Mieslaulajat teki konserttivierailun Péceliin kesällä 2006, jolloin Pécelistä oli juuri tullut Iisalmen ystävyyskaupunki. Olikin luontevaa, että avajaisissa kuoro esiintyi Ismo Vänskän johtamana. Matkalle suomalaiseen shamanistiseen perinteeseen vieraat vei laulaen ja noitarummun päristyksin Raili Eskelinen Laetalan akan joeku -koosteella.

Kommentoi artikkelia

Kommentit

Kommentoi