EmediateAd

Syksyn kirjoissa on paikallista historiaa

18.8.2011 9:06 (Päivitetty 18.8.2011 9:06)
Kuva: Pirjo Nenola

Sonkajärveläissyntyisen Matti Kauppisen esikoisromaani Puro ilmestyy syyskuussa. Kirja, jonka sankarina on Vänni, sijoittuu isonvihan aikaiseen Pohjois-Savoon.

Pirjo Nenola

Tänäkin syksynä eri kustantajilta ilmestyy useita kirjoja, jotka saattavat kiinnostaa paikallisia lukijoita muutenkin kuin sisältönsä takia. Kustannusala on murroksessa ja kustannuskentälle on tullut useita uusia kustantajia. Seuraavassa on poimintoja syksyn uutuuskirjoista, joilla on yhteys Ylä-Savoon.

Syksyn esikoiskirjailijoiden joukossa on sonkajärveläissyntyinen, nykyisin Kuopiossa asuva Matti Kauppinen, jolta ilmestyy syyskuussa Minervan kustantamana kirja Puro. Se on romaani isonvihan (1713-1721) loppuvaiheen ajoista Pohjois-Savossa, jolloin Ruotsin alaisuudessa ollut Suomi oli venäläisten sotajoukkojen miehittämä.

Kauppisen sankarina kirjassa on Vänni, suomalaisyntyinen mies, joka on pikkupoikana viety väkisin Pietariin ja joka on nyt kasakkapartion tulkkina. Yhdellä ryöstöretkellä Vänni riitautuu kasakkajohtajan kanssa ja vaihtaa puolta.

Hän pääsee rengiksi suomalaistaloon ja perustaa myöhemmin perheen. Hän taistelee miehittäjiä vastaan ja tieto hänen urotöistään kantautuu kostonhimoisen kasakkajohtajan korviin.

Kiuruvetiseltä Heidi Jaatiselta ilmestyy syyskuussa Gummeruksen kustantamana hänen toinen romaaninsa Jono. Kaikenkarvaisista miehistä alkaa muodostua yhä kasvava jono taidemaalari Aarni Härkäsimpun ja kirjastonhoitaja Aina Kuluntalahden kodin eteen.

Aarni arvelee jonottajien olevan taiteenihailijoita, mutta Aina tietää asian oikean laidan. Hän on täyttymyksen hetkellä tullut lausuneeksi ääneen asian, jonka seurauksena ovelle alkaa kertyä jonoa.

Iisalmelaissyntyinen Eppu Nuotio on ahkera kirjailija, jolta ilmestyy lasten ja aikuisten kirjoja useita vuodessa. Elokuussa Otavan julkaisuohjelmassa on Nuotion kirja Kingi ja kaverit. Lokakuussa häneltä ilmestyy yhdessä Tuutikki Tolosen kanssa toteutettu Delfinan kellokesä, joka on jatkoa Pensionaatti Onnelan tarinaan.

Myllylahden kustantama, Vieremälle sijoittuva metropoliitta Panteleimonin dekkari Murha kirkonkylässä ilmestyy elokuussa.

Viihdeduunareiden keikkakommelluksia kerännyt Sen piti olla normikeikka -kirja saa jatkoa. Alkusyksystä ilmestyvässä kakkososassa haastateltavien skaalaa laajennetaan lavan taakse ja sivuille mm. roudareiden, keikkajärjestäjien, sekä ääni- ja valomiesten tarinoihin.

Kirjan julkaisee Kustannusosakeyhtiö Paasilinna, ja toimittavat ovat sonkajärveläissyntyisen savontaja Olavi Rytkösen lisäksi Mikko Sovijärvi ja Joni Nikkola.

Iisalmelaisen sarjakuvataiteilija Petteri Tikkasen uusin albumi Mopo ilmestyy Liken kustantamana myös elokuussa. Eero on teini-iän kynnyksellä. Alkkareissa alkaa pullistella ja mopoakin tekisi mieli. Kanerva ja muut kaverit ramppaavat nuokkarilla ja Eero jää yhä enemmän ulkopuolelle kaikesta kivasta.

Kommentoi artikkelia

Kommentit

Kommentoi