EmediateAd

Poltettu valokuva kestää ikuisesti

5.6.2012 13:02
Kuva: Juuli Koskinen

- Keramiikalle poltettuna valokuvakin on ihmisiässä mitattuna ikuinen, toteaa Marjaleena Piippo ripustaessa puolisonsa Markku Piipon keramiikkaa näytteille Vieremän kunnankirjastossa.

Kuva: Juuli Koskinen

Marjaleena Piipon keraamiset hahmot ovat sekä kaksi- että kolmiulotteisia.

Kuva: Juuli Koskinen

Hetkiä-näyttelyssä keramiikka ja valokuva elävät sulassa sovussa. Etualalla Marjaleena Piipon teos Firenzeläinen. Taustalla Simo Piipon luontokuvia.

Veera Tegelberg

- Näyttelyn pystyttäminen on aina oma rutistuksensa. Kokemus tuo toki varmuutta, mutta rutiinia ei pääse syntymään, toteaa keraamikko Marjaleena Piippo.

Marjaleena, Markku ja Simo Piipon Hetkiä-näyttely on ensimmäinen perheen yhteisnäyttely. Markulla ja Marjaleenalla on aiemminkin ollut kahdestaan yhteisiä näyttelyitä.

- Ajatus näyttelystä tuli Vieremän suunnalta. Toiveena oli saada kirjastolle valokuvanäyttely, Marjaleena Piippo kertoo.

Kunnankirjastossa on esillä Markku ja Simo Piipon luontoaiheisia valokuvia. Marjaleena Piipon mukaan valokuvaaminen on aina ollut perheen yhteinen harrastus.

Suurin osa kuvista on vangittu kameralle yläsavolaisessa luonnossa.

- Näyttelyyn on päätynyt luontohetkiä niin Vieremän Talaskankaan luonnonsuojelualueelta kuin omalta takapihaltakin, Marjaleena Piippo paljastaa.

Näyttelyssä valokuvat eivät ole pysyneet vain kehysten sisällä. Valokuvia on hyödynnetty myös Marjaleena ja Markku Piipon keramiikassa.

Kuvat on siirretty keramiikkaan suhteellisen tuoreen siirtokuvatekniikan avulla. Kuva tulostetaan keramiikkaväreillä ja poltetaan yli 900 asteessa esineen pintaan.

- Meille tämä on vielä suhteellisen uusi tekniikka, siirtokuvien mahdollisuuksista viehättynyt Marjaleena Piippo kertoo.

Markku Piippo on käyttänyt materiaalinaan kivitavaraa ja fajanssia. Marjaleena on puolestaan hyödyntänyt keramiikasta ylijäänyttä jätemateriaalia.

- Olen käyttänyt massassa muun muassa tarpeettomia pankkikuitteja. Myös töitteni lasitteet on kierrätetty, Marjaleena kertoo.

- Parasta tässä työssä on rajojen ylittäminen ja eri tekniikoiden sekoittaminen.

Kaikkia näyttelyn töitä yhdistää valokuvan lisäksi myös ajatus kestävyydestä ja luonnosta.

- Keraamikkona olen joutunut miettimään tuotteiden kestävyyttä omassa työssäni, Marjaleena Piippo kertoo.

- Myös materiaalien kierrättäminen ja turhan kuluttamisen vähentäminen ovat itselleni tärkeitä asioita. Vaikuttaa siltä, että kestävän kehityksen ajatus voimistuu perheessämme entisestään nuoremman polven myötä.

Piippojen keramiikassa hetkellisyys yhdistyy kauniisti kestävyyteen. Ainutlaatuista hetkeä ikuistava valokuva kestää sukupolvesta toiseen, kun se poltetaan keramiikan pinnalle.

Luonnon vastapainona näyttelyssä pohditaan myös ihmisyyttä.

Marjaleena Piipon keraamisten hahmojen pintaan poltetut valokuvat on otettu omilta Euroopan matkoilta. Jokainen veistos on omistettu yhdelle kaupungille.

- Halusin tuoda myös hahmojen muodolla esiin kullekin kaupungille ominaista tunnelmaa, keraamikko kertoo.

Esimerkiksi Berliiniläinen sai kaarevan muotonsa Berliinin muurista. Lopputulos ei silti ole olemukseltaan vihamielinen, rajoittava tai ihmisiä jakava muuri. Hahmon kaareva muoto muistuttaa avattua syliä.

- Berliini on nykyään kaikille avoin kulttuurikaupunki, vaikka sillä onkin synkkä historia, Marjaleena Piippo toteaa.

Marjaleena Piipon mukaan matkustaessa on kiehtovaa huomata, kuinka ihmiset ovat pohjimmiltaan hyvin samankaltaisia joka puolella.

Hetkiä-näyttely Vieremän kunnankirjastolla (Lyhtytie 2) 4.-29.6. ma-ti klo 12-19 ja ke-pe klo 12-17.

Marjaleena Piippo Syntynyt vuonna 1963 Kiuruvedellä ja asuu nykyisin Maaningalla.

On ammatiltaan keraamikko (TaM). Työskentelee Savonia ammattikorkeakoulussa keramiikka- ja lasimuotoilun lehtorina.

Omistaa keramiikka-alan yritys Pii-Potin yhdessä Markku Piipon kanssa.Markku Piippo Syntynyt Vieremällä vuonna 1960 ja asuu nykyisin Maaningalla.

On ammatiltaan keraamikko (TaM) ja innokas valokuvauksen harrastaja, sekä Suomen Luonnonvalokuvaajat ry:n jäsen.Simo Piippo Syntynyt Kuopiossa vuonna 1989.

Opiskelee Helsingin yliopistossa geologiaa.

Aktiivinen ja myös ansioitunut luontokuvauksen harrastaja. Ensimmäinen palkinto vuodelta 2005.

Kommentoi artikkelia

Kommentit

Kommentoi