EmediateAd

Leif Segerstam sävelsi Lapinlahden Musiikkileirille

8.5.2012 12:59
Kuva: Pirjo Nenola

Sami Mäkelä (vas.), Ossi Martikainen, Petri Järveläinen ja Eeva Kivi-van Zantvoort ihastelevat Leif Segerstamin 40-vuotiaalle Lapinlahden musiikkileirille säveltämän teoksen nuotteja.

Pirjo Nenola

- En ota tilauksia, vastaan, sanoi kapellimestari Leif Segerstam, kun sellotaiteilija Sami Mäkelä pyysi häneltä viime syksynä sävellystä 40-vuotiaalle Lapinlahden Musiikkileirille.

Mäkelä on Lapinlahden Musiikkileirin taiteellinen johtaja yhdessä Taru Myöhänen-Mäkelän kanssa.

Mäkelä sanoi Segerstamille, että palataan asiaan ja myös palasi siihen. Sitten eräänä päivänä Segerstam sanoi yllättäen, että: "Nyt se on valmis."

Leif Segerstamin teos Double Thoughts at the Border kantaesitetään Musiikkileiri 40 vuotta! -juhlakonsertissa Portaanpään opistossa 16.6. Solisteja on kolme: Pekka Kauppinen (viulu), Sami Mäkelä (sello) ja Mart Ernesaks (piano). Ernesaks on Gustav Ernesaksin pojanpoika.

Mäkelä kertoo, että sävellys on tyypillistä Segerstamia.

- Soolostemmat ovat hyvin vaativat, mutta sinfoniaorkesterin osuudessa säveltäjä on ottanut huomioon, että soittamassa ovat leiriläiset, Mäkelä mainitsee.

Sävellystä ei johda kapellimestari, vaan soittajat reagoivat solisteihin.

- Segerstam tulee kuuntelemaan kenraalin ja kantaesityksen, Mäkelä iloitsee.

Juhlakonsertissa kuullaan myös Schubertin Sinfonia no 7 h-molli (Keskeneräinen). Portaanpään opiston rehtori Petri Järveläinen luonnehtii sitä säveltaiteen körttipuvuksi.

Lapinlahden Musiikkiyhdistyksen, Lapinlahden kunnan ja Portaanpään opiston yhteistyö mahdollistaa musiikkileirin pitämisen nykyisentasoisena.

- Taloudellinen ja toiminnallinen tilanne on nyt hyvä, Lapinlahden Musiikkiyhdistyksen puheenjohtaja Ossi Martikainen sanoo.

Portaanpään opiston rehtori Petri Järveläinen mainitsee, että opetusministeriön Portaanpäälle myöntämä musiikkikoulutuksen antamislupa takaa sen, että Portaanpää saa valtionapua ja se mahdollistaa leirin korkean tason. Kurssimaksuilla ei pystyttäisi kustantamaan sekä opetusta, asumista, ruokailua että tilavuokria.

Kunta omalta osaltaan tukee leiriä mm. kansalaisopiston kautta. Musiikinopettaja Eeva Kivi-van Zantvoort voi käyttää osan työajastaan leirivalmisteluihin. Kunnan kautta tulevat myös mm. kesätyöntekijät. Alakouluikäisten vapaa-ajantoiminnasta leirin aikana vastaavat puolestaan Portaanpään opiskelijat.

Lapinlahden Musiikkiyhdistyksen rooliin taas kuuluu mm. sisällöntuotanto.

- Lapinlahden Musiikkiyhdistys käyttää saamansa avustukset siihen, että hankimme soittimia ja kurssien hinnat saadaan pysymään kohtuullisina, Martikainen kertoo.

Hän tietää, että Musiikkileiri ei ole vain johtohahmojen työtä ja ansiota, vaan myös kymmenien ihmisten talkootyön tulosta.

Järveläinen kertoo, että Portaanpään opisto sai viime syksynä rahoituksen ja mahdollisuuden järjestää Kuopion konservatorion avointa toimintaa. Portaanpäässä on järjestetty viikonloppukursseja, joiden sisällön on tuottanut Kuopion konservatorio.

- Se on poikinut ilman muuta musiikkileiriyhteistyöstä, Järveläinen uskoo.

- Se laajentaa talvikaudella maakunnan harrastajien mahdollisuutta saada tasokasta opetusta, hän jatkaa.

Kommentoi artikkelia

Kommentit

Kommentoi