Laulajalupaus haluaa lähteä oppiin Hollantiin

22.5.2012 10:48
Kuva: Juuli Koskinen

Piia Rytkönen testasi Eino Säisä -salin flyygelin sointia. Ensi syksynä hän laulaa ja soittaa Hollannissa, jos maineikkaan musiikkikorkeakoulun ovet avautuvat.

Tommi Turunen

- Haaveenani on, että hankkisin elantoni esiintyvänä taiteilijana. Jos se ei onnistu, varavaihtoehto on musiikin opettaminen, sanoo klassista laulua ja pianonsoittoa opiskeleva iisalmelaislähtöinen Piia Rytkönen, 20.

Ylä-Savon Kulttuuriyhdistys palkitsi sopraanolupaus Rytkösen maanantaina 500 euron stipendillä.

- Piiasta kuullaan vielä. Hän on lahjakas nuori laulaja, kiteyttää hallituksen jäsen Toini Kauppinen.

Stipendirahoille on tarvetta, sillä tänä keväänä Kuopion konservatoriosta valmistuva klassinen laulaja on lähdössä maailmalle kehittämään laulutaitojaan.

Jos Rytkönen menestyy kesäkuun alussa järjestettävissä pääsykokeissa, hän lähtee syksyllä opiskelemaan lied-musiikkiin erikoistuneeseen musiikkikorkeakouluun Hollantiin.

Rytkönen tietää, että leipä klassisena laulajana on tiukassa. Vain harvat ja valitut saavat kiinnityksen oopperataloihin tai musikaaleihin.

- Haluan silti yrittää. Olen myös valmis tarttumaan mahdollisuuksiin ulkomailla. Matkustelu, kansainvälisyys ja vieraat kielet ovat lähellä sydäntäni.

Rytköselle musiikki tuli verenperintönä. Hänen äitinsä on Ylä-Savon musiikkiopiston laulunopettaja Eeva Riitta Rytkönen.

- Äitini on esikuvani. Hän on ollut hyvin kannustava, mutta pitänyt jalat silti maassa.

Klassisen musiikin maailmaa pidetään yleisesti ankarana ja tiukkana. Erityisesti Aasiassa nuorista yritetään koulia huippuja ankarilla harjoitusohjelmilla. Ovatko äidin opetusmetodit aasialaiset?

- Äitini ei todellakaan ole mikään piiskuri. Hän kyllä neuvoo minua, kun neuvoa pyydän. En oikein usko, että pakottamalla syntyy hyviä laulajia ja muusikoita. Palo musiikkiin on lähdettävä omasta sydämestä.

Rytkönen sanoo laulavansa päivittäin 3-4 tuntia. Päälle tulee pianonsoiton ja musiikin teorian opiskelua.

- Äänestä on pidettävä hyvää huolta. Laulajalle tärkeitä asioita ovat myös terveelliset elämäntavat ja hyvät yöunet.

Rytkönen kävi peruskoulun Iisalmessa ja jatkoi sen jälkeen opintojaan Kuopion musiikkilukiossa ja konservatoriossa.

Hän kehuu saaneensa hyvät lähtökohdat laulajan uralleen Iisalmesta. Hän ei koe antavansa tasoitusta suurempien kaupunkien kasvateille. Tärkeää oppia nuori laulaja on saanut niin musiikkiopistosta kuin nuorisokuoro Allegrosta.

- Iisalmessa musiikin saralla on tekemisen meininkiä. Tekemällä oppii paljon.

Rytkönen on hakenut nostetta uralleen myös laulukilpailuista. Hän osallistui viime kesänä Kangasniemen laulukilpailuun ja maaliskuussa Toivo Kuula -laulukilpailuun, jossa hän pääsi 75 parhaan joukkoon.

Uran kohokohta on tuoreessa muistissa. Huhtikuussa hän lauloi ensimmäistä kertaa orkesterin solistina Kuopiossa oopperakonsertissa.

- Se oli upea kokemus.

Kommentoi artikkelia

Kommentit

Kommentoi