EmediateAd

Kyläkoulujen kato vei vei osallistujia henkisiltä

22.4.2012 10:59
Kuva: Pirjo Nenola

Taru Repo lauloi Ystävyyden laulun ja oli mukana myös Vinkki-tanssiryhmässä.

Pirjo Nenola

- Viime hetken kysymys, olenko lavalla vai sen edessä? kysyy Robottilikat-tanssiryhmään kuuluva Siiri Tapio tanssinopettajaltaan Aija Keräseltä hetkeä ennen kuin menee lavalle Sonkajärven nuorten henkisissä kilpailuissa lauantaina.

Siiri Tapio tanssi Remixissä balettia ja muu ryhmä nykytanssia. Keränen kertoi, että koreografiaan haluttiin kontrastia kahden erilaisen tanssin välille.

Sonkajärven nuorten henkiset kilpailut kokoavat edelleen Lyseotien koulun liikuntasaliin innostuneita lapsia ja varhaisteini-ikäisiä esiintymään. Kulttuurisihteeri Eero Pitkänen kuitenkin harmitteli, että ilmoittautuneiden määrä tämänvuotiseen tapahtumaan oli varsin pieni.

Pitkäsen kanssa taustajärjestelyistä huolehtinut Leena-Kaisa Karilahti Sonkajärven kansalaisopistosta pohti, että lapsia ylipäätään on Sonkajärvellä nyt vähemmän, mutta ehkä myös syrjäkylän kouluilla oltiin aktiivisempia ilmoittamaan lapsia nuorten henkisiin kilpailuihin. Nyt alakouluja on enää kaksi: Rutakon ja Sukevan koulut.

- Minun aikanani kyläkoulut kilpailivat oppilaidensa menestyksestä. Koulujen väliset hiihtokilpailutkin olivat kovia kamppailuita, sanoi Karilahti, jolla on kokemusta henkisiä kilpailuista 1970-luvulta.

- Opettajat vaikuttavat aktiivoimalla oppilaitaan osallistumaan. Nyt osa opettajista käy töissä Sonkajärvellä Kajaanista, eivätkä he muualla asuvina innostu heti syksystä huomaamaan, että keväällä olisivat henkiset kilpailut, Karilahti sanoi.

lisäksi taideaineiden tunteja koulussa on varsin vähän.

- Vanhemmatkaan eivät enää jaksa valmentaa lapsiaan samalla tavalla, kun he käyvät ulkopuolella töissä, Karilahti arveli.

Yksi syy osallistumisvähyyteen on Karilahden mielestä myös lama - esimerkiksi laulutunnit tulevat kalliiksi.

Vänninmäen tanssikerhossa ja Sonkajärven seurakunnan lapsikuorossa mukana oleva Rutakon koulun neljäsluokkalainen Taru Repo osallistui nuorten henkisissä kilpailuissa sekä yksinlaulun 3-4-luokkalaisten sarjaan että oli mukana Vinkki-tanssiryhmässä.

- Olen ollut kuusi vuotta Vänninmäen tanssikerhossa ja kolme vuotta sitten liityin lapsikuoroon, Repo kertoi.

Tanssiryhmää ohjaa Kaisa Hiltunen ja lapsikuoroa Hanna Kellokumpu.

Soololaulunsa jälkeen Repo naurahti, että kädet vähän tärisivät, mutta hänen varmasta esityksestään ei jännittämistä huomannut.

- Joka kerta pitääkin vähän jännittää ja esiintyessä se jännitys voi hävitä, Repo tiesi.

Laulu- ja tanssiharrastuksensa kautta hän hakee esiintymiskokemusta ja harrastukset ovat hänen mielestään myös kivoja.

Esiintyviä ryhmiä ja sooloesiintyjiä arvioivat Maija-Liisa Juntunen, Ilpo Kärkkäinen ja lukiolainen Karoliina Suutarinen, joka on aloittanut tanssin aikanaan Aija Keräsen lastentanssiryhmässä ja on nyt Iinan tanssijoita.

Tanssinopettaja Aija Keränen on lopettamassa kansalaisopiston lastentanssiryhmien ohjaamisen tähän kevääseen ja keskittyy vetämään koulun kerhoja. Liikunnan lehtorina hän lisäksi vetää kahdeksasluokkalaisten valinnaista tanssia. Lukiossa on kolme tanssikurssia.

Keränen aloitti taiteen perusopetukseen kuuluvan lastentanssin ohjaamisen vuonna 1997, mutta jo sitä ennen hänellä oli Sonkajärvellä lastentanssiryhmiä.

Tanssiryhmä, 4-7 v. I Hippa (Laura Sevón, Emilia Murtola, Pauliina Koski, Jessi Eskelinen, Katri Ryymin, Jonna Kauppinen ja Liinu Rönkkö).

Tanssiryhmä, alakoulu 3-4 lk. I Vinkki (Saimi Rönkkö, Minna Islander, Taru Repo, Leena Sevo'n ja Anni Eskelinen), II Robottilikat (Grönfors Teresa, Huttunen Pinja, Komulainen Helmi, Kärnä Nina, Laitinen Aino, Luukkonen Essi, Sihvonen Johanna, Tapio Siiri, Lehtomäki Maija, Kainulainen Vilma ja Grönfors Anette).

Tanssiryhmä, alakoulu 4-7 lk. I SuperGirls (Heiskanen Salla, Kortelainen Roosa, Koski Elisa, Koski Jessica, Sirviö Minttu, Grönfors Sonja, Savolainen Elisa, Suutarinen Veera, Räsänen Laura, Korhonen Jenni).

Pianon soitto, alakoulu 1-2 lk. I Emmi Kärnä.

Piano, alakoulu 3-4 lk. I Elisa Koski.

Piano, alakoulu 5-6 lk. I Åsa Ålander, II Maarit Heiskanen.

Huilun soitto, alakoulu 1-2 lk. I Saara Koski.

Huilun soitto, alakoulu 3-4 lk. I Nina Kärnä.

Huilun soitto, alakoulu 5-6 lk. I Roosa Tuovinen.

Viulun soitto, alakoulu 3-4 lk. I Veera Tuovinen.

Yksinlaulu, alakoulu 3-4 lk. I Taru Repo, II Siiri Tapio.

Yksinlaulu, yläkoulu 7-9 lk. I Iita Tuppurainen.

Lauluryhmä, alakoulu 3-4 lk. I Leena Sevón, Taru Repo ja Jessika Koski.

Lausunta, alakoulu 5-6 lk. I Roosa Tuovinen.

Kuvaamataito Eskarit I Juuso Rautiainen, II Siiri Heikkinen, III Erin Kuosmanen.

1-2 lk. I Sanni Partanen, II Saara Koski, II Emma Kvist, III Onni Mustonen, K Jonatan Laukkanen, K Irina Savolainen.

2-4 lk. I Heli Kettunen, II Sani Huuskonen, III Jere Pulkka, K Ida Turunen, K Nea Rönkkö.

5-6 lk. I Elisa Savolainen, II Kaisa Partanen, III Veera Kainulainen, K Suvituuli Hynynen, K Veera Suutarinen, K Juho Juntunen.

Julisteet I Sari Lea Maria Bergman, II Saara Närä, II Suvi Sillanpää, K Viljami Nenola.

5-6 lk. Veistos I Petra Sillanpää, II Jerry Nenola, III Kati Kärkkäinen, K Riina Väisänen, K Jere Kangasniemi.

Valokuvat I Sani Katainen ja Anna Ruotsalainen, II Aleksi Nenonen, Santeri Moisanen, Teemar Uhek ja Elli Rönkkö.

Valokuvat I Jasmina Paakkanen ja Tero Bergman, II Tanja Koistinen ja Tiina Ronkainen, III Katariina Sirvio ja Noora Komulainen, K Janika Tissari, K Jena Komulainen ja JanikaTissari.

Sonkajärven maamerkki I Kalle Jokelainen, II Mari Hälinen ja Eveliina Kemppi, III Annika Savolainen ja Enni Juntunen, K Niko Virkkunen Ja Tomi Kärkkäinen, K Pinja Turunen, Laura Kortelainen, Nicole Apaydin ja Veera Krogerus, K Oona Väisänen, Annakaisa Huttunen ja Henriikka Suutarinen.

Pienoismallit I Mikko Tervo ja Veikka Kurtelius, II Henriikka Suutarinen ja Annakaisa Huttunen, III Miska Sirviö ja Aapeli Ruotsalainen.

Lukio, piirustukset I Krista Huusko, II Heli Kauppinen, III Marketta Mönttinen, K Marketta Mönttinen, K Krista Huusko, K Reetta Komulainen.

Lukio, metalligrafiikka I Tuire Kotilainen, II Heli Kauppinen, III Reetta Komulainen, K Marianne Mönttinen, K Krista Huusko.

Lukio, valokuvaus I Harri Moisanen, II Reetta Komulainen, III Paula Heiskanen, K Anni Väisänen ja Harri Moisanen, K Terhi Ålander.

Kirjoitelmat 1-2 lk. I Janette Pursiainen, II Saara Koski, III Sami Kauppinen.

3-4 lk. I Nina Kärnä, II Nea Rönkkö, III Ida Metsälä, K Anette Grönfors.

5-6 lk I Miika Pesonen, II Roosa Tuovinen, III Kaisamari Partanen.

7-9 lk I Jenna Komulainen, II Noora Komulainen, III Miska Sirviö, K Iita Tuppurainen.

Kommentoi artikkelia

Kommentit

Kommentoi