Hattujen ja myssyjen taisto

12.6.2012 11:02
Kuva: Annamaija Herola

Hattutemppu - Stop Talvivaara -ympäristötaideteos kutsuu kaikkia halukkaita mukaan mielenilmaukseen. Teoksen taustalla hyörivät Irma Nousiainen (vas), Päivi Nissinen, Risto Nousiainen, Kaarina Pehkonen, Vuokko Hallikainen ja Raili Eskelinen.

Veera Tegelberg

Talvi saapuu tänä vuonna etuajassa Ylä-Savoon. Näin voi päätellä ainakin "talvihattuvaarasta", joka kohoaa viitostien varteen heinäkuussa.

Kyseessä on Iisalmen seudun kuvataideseura ry:n ja paikallisten elämäntapataiteilijoiden pystyttämä ympäristötaideteos Hattutemppu - Stop Talvivaara.

Taideteoksen taustalla on noin kymmenen hengen ydinryhmä. Itse Hattutempun toteuttamiseen tarvitaan mukaan kaikkia yläsavolaisia.

- Talvivaara on yläsavolaisten yhteinen huoli. Me haluamme herättää "hattuvaaralla" aiheesta lisää keskustelua, toteaa Raili Eskelinen.

Mahdollisimman suuren näkyvyyden vuoksi taideteos sijoitetaan aivan Iisalmentien eli viitostien varteen. Talvihatuilla pyritään saamaan sekä kesämökkiläisten, paikallisten asukkaiden että päättäjien huomio.

- Meillä on vaihtoehtoisia pohjapiirustuksia Hattutempun toteuttamiseen. Teoksen lopulliseen muotoon vaikuttaa se, minkä verran talvihattuja saadaan kerättyä, Eskelinen kertoo.

Teoksen välittömään läheisyyteen sijoitetaan lisätietoa teoksesta ja sen taustoista.

- Oveltakin saa kyllä tulla kyselemään lisää, huomauttaa Päivi Nissinen, jonka pihaan hattukasa heinäkuuksi kohoaa.

Yksittäisen taiteilijan on vaikea saada nykyään näkyvyyttä. Taide ei silti ole hattutemppulaisten mielestä menettänyt arvoaan yhteiskunnallisen keskustelun herättäjänä.

- Luovuus on rohkeutta, tiivistää iisalmelainen Irma Nousiainen.

Tärkeintä olisi antaa tavallistenkin yläsavolaisten puhua Talvivaarasta, sen ongelmista, vaikutuksista ja mahdollisuuksista. Hattutemppuun osallistuminen on yksi kanava ilmaista oma mielipiteensä.

Taitelijoiden mielestä Talvivaara on käyttäytynyt alueella kuin itsevaltias. He kokevat, ettei kaivoksen johto ole kuunnellut sen paremmin paikallisten, Ylä-Savon Soten, kuntien tai minkään muunkaan tahon mielipidettä.

Myös kaivoksen kasvuun tähtäävät suunnitelmat huolettavat yläsavolaisia taiteenystäviä.

- Riittävätkö Kainuun Ely-keskuksen resurssit tulevaisuudessa Talvivaaran valvontaan, jos kaivos toteuttaa laajentumisaikeensa ja kasvaa kolminkertaiseksi? kysyy Raili Eskelinen.

Hattutemppu-teoksen taustaryhmä korostaa, että vesistöjen puhtaus ei ole itsestään selvyys. Vesistöjen pilaantumisella on vaikutusta niin ihmisen kuin luonnonkin elämään.

Iisalmen seudun kuvataideseuran Vuokko Hallikainen harmittelee Talvivaaran alueen asukkaiden ja mökkiläisten kohtaloa.

- Kiinteistöjen arvon romahtaminen on konkreettinen esimerkki kaivoksen kielteisistä vaikutuksista, Hallikainen sanoo.

Saman kohtalon ei soisi tapahtuvan Ylä-Savoa.

- Jos Talvivaaran päästöjä päätyy riistaan, kaloihin, marjoihin tai tuotantoeläimiin, on elintarvike teollisuutemme pian polvillaan, sanoo Nousiainen.

- Myös matkailu kärsii.

Hattutempun taustaryhmä muistuttaa, ettei kaivos vaikuta pelkästään maaseutuun vaan koko Ylä-Savoon. He eivät enää halua katsoa Kainuun touhua vierestä. Kaivos on mennyt heidän mielestään liian pitkälle.

- Elämme Ylä-Savossa Kainuun huusin takana, tokaisee Eskelinen.

Hattutempun avajaiset pidetään juhannuksen jälkeen kesän jo kääntyessä hiljalleen talveksi. Mielenilmauksen taustaväki toivoo, että talvi toisi tullessaan myös ratkaisuja Talvivaaran tilanteeseen.

Ympäristötaideteos Hattutemppu - Stop Talvivaara Kansalaisten mielenilmaus luonnon puolesta Talvivaaran toimintaa vastaan.

Talvihatuista, pipoista ja karvalakeista muodostetaan vaara viitostien varteen.

Kuka tahansa saa tuoda hattuja teoksen rakennusmateriaaliksi.

Talvihattujen keräys ke 20.6. klo 10-14 Iisalmen, Lapinlahden, Sonkajärven ja Vieremän toreilla. Hattuja voi toimittaa myös suoraan Päivi Nissiselle klo 15-20 (Aisomäentie 1, Nerkoo).

Teoksen pystyttäminen ma 25.6. klo 12, Aisomäentie 1. Avoin tilaisuus.

Avajaiset to 28.6. klo 18.

Järjestävänä tahona Iisalmen seudun Kuvataideseura ry ja vapaat elämäntaiteilijat.

Teoksen purkamisen jälkeen hatut lahjoitetaan pieneläinkoteihin- ja hoitoloihin kissojen ja oravien pesiksi.

Yhteydenotot Vuokko Hallikaiselle, p. 040 706 034, vuokko.hallikainen@gmail.com.

Kommentoi artikkelia

Kommentit

Kommentoi