Amorphis Kalevalan maisemissa

15.8.2011 10:01
Kuva: Antti Härkönen

Amorphis vie Kalevalan sanomaa myös ulkomaille.

jaakko kauppinen

Yli kaksikymmentä vuotta mittariinsa keränneen Amorphis-yhtyeen isähahmo kitaristi Esa Holopainen kertoo ajan menneen nopeasti.

- Kaikenlaista on tähän aikaan mahtunut, mutta aika äkkiä tämä aika on mennyt. Itse ei oikein pysty edes hahmottamaan, että 20 vuotta on jonnekin vaan hurahtanut. Silloin kun oli mennyt 10 vuotta, niin tuntui että oli mennyt jo ikuisuus, mutta tää toinen 10 vuotta on mennyt hujahtaen, Holopainen kertoo.

- Ja oikeestaan oon tyytyväinen siihen, että ollaan tehty ratkaisuja, jotka on johtanut meidät tähän pisteeseen. Jos ois tehty asioita toisin, niin ei välttämättä oltais ees tässä tilanteessa, kitaristi jatkaa.

Holopainen uskoo olevansa edelleen saman bändin peräsimessä kahdenkymmen vuoden päästäkin.

- Me ollaan silloin vähä vajaa kuuskymppisiä. Kyllähän noita vanhoja veteraaneja on edelleen tuolla kehissä. Tää on semmoinen ammatti, että en usko pystyväni lopettamaan tätä ihan tuosta vaan. Saappaat jalassa sitten jossain vaiheessa kaatuu, Holopainen toteaa nauraen.

Kuten useimmat Amorphiksen albumit, myös uusin albumi The Beginning of Times liittyy Kalevalaan.

- Se kertoo Väinämöisen tarinan. Sen on tekstittänyt Pekka Kainulainen, kuten meidän kaksi edellistäkin albumia Silent Waters ja Skyforger, Holopainen kertoo.

Materiaalin työstäminen alkoi Holopaisen mukaan Skyforger-albumin kiertueella.

- Kaikilla oli paljon ideoita ja sitä materiaalia syntyi ihan yllättävän paljon - tuli jotain 16-17 biisiä. Sitä ruvettiin sitten ruotimaan ja treenaamaan keikkojen välissä. Sitten jossain vaiheessa päätettiin, että buukataan studio ja asetetaan joku deadline ja ruvetaan tekemään sitä uutta levyä.

Amorphis-yhtyeen tähtihetkiksi Holopainen mainitsee erityisesti heidän vuonna 1994 julkaistun toisen albumin Tales from the Thousand Lakes.

- Sen tuoma suosio tempas meitä eteenpäin, jolloin meille tuli mahollisuudet tehdä keikkoja ja rundeja myös ulkomailla. Ja kolmannesta albumistamme (Elegy) eteenpäin touhu ei ollut enää keskinäistä harrastelua, Holopainen sanoo.

Lähihistorian yhdeksi tähtihetkeksi kitaristi mainitsee yhtyeen uuden laulajan Tomi Joutsenen liittymisen bändiin vuonna 2005.

Omat musiikilliset tavoitteet Holopainen kertoo saaneensa tyydytetyksi Amorphiksessa. Akustinen projekti on kuitenkin ollut mielessä.

- Nimenomaan sovittaa meidän biisejä akustiseen muotoon ja tehdä pienimuotoinen intiimi konserttikiertue. Sille on myös orkesterin sisälläkin kannatusta. Myös Kajaanin oma poika Sakari Kukko vois olla siinä hommassa mukana, Holopainen suunnittelee.

Amorphis On suomalainen progressiivista metallia esittävä yhtye.

Perustettu vuonna 1990.

Perustajajäsenet yhtyeen nykyinen kitaristi Esa Holopainen ja rumpali Jan Rechberger.

Musiikissa on lähes kaikilla albumeilla vaikutteita suomalaisesta mytologiasta, erityisesti Kalevalasta.

On saavuttanut mainetta ulkomaillakin

Yhtyeen laulutyyli vaihtelee puhtaasta laulusta "murinaan".

Yhtyeen musiikki on aina ollut tunnistettavissa melodisista kitarariffeistä.

Julkaissut kymmenen studioalbumia.

Nykyiset jäsenet: Niclas Etelävuori (basso), Esa Holopainen (kitara), Tomi Joutsen (laulu), Santeri Kallio (koskettimet), Tomi Koivusaari (kitara, laulu), Jan Rechberger (rummut).

Kommentoi artikkelia

Kommentit

Kommentoi