EmediateAd

Kärpäslätkää järeämmät keinot yleistyvät

5.7.2008 10:01
Kuva: Vilho Kohonen

Sari (vas.) ja Maija Karppinen tarkistavat, millaisen saaliin hyttyspyydys on viime päivinä saanut.

Vilho Korhonen

Kärpäslätkää ja poltettavia karkotteita järeämmät keinot yleistyvät itikoiden ja muiden hyttysten metsästyksessä. Niitä hankitaan etenkin maaseudulla oleville asunnoille, joissa lentäviä verenimijöitä on paljon.

- Timon juttuhan tämä oli, mutta nyt minäkin olen tyytyväinen. Voimme istuskella saunan terassilla sekä pitää ovia ja ikkunoita auki ilman hyttysverkkoja, Iisalmen Ahmonsaaren Kokkoniemessä kesäisin asuva Sari Karppinen kehuu esitellessään saunan nurkalla olevaa hyttysten pyydystä.

Hyttysten metsästyskoneen Karppiset hankkivat pari vuotta sitten heti, kun he ostivat ympärivuotiseen käyttöön sopivan loma-asuntonsa Iisalmen Sahoilta.

Hyttyspyydys oli tarpeen, sillä Kokkoniemessä on perinteisesti ollut itikoita ja muita verenimijöitä niin paljon, ettei rantasaunan terassilla istuskelusta ole pystynyt nauttimaan. Itikoita maisemassa lentelee vielä nytkin, mutta ne ovat koiraita, joita ihmisen veri ei kiinnosta.

Niemessä lennelleet naarasitikat löytyvät pyydyksestä. Laitteen hyttyspussi on tyhjennetty jo kerran tänä kesänä.

- Laite pitää laittaa toimimaan alkukesästä heti itikoiden ilmaantuessa. Näin naaraat eivät pääse munimaan uusia jälkeläisiä. Itikka ei vaella, joten niitä ei tule muualta, Sari toteaa.

Naapureidenkin hän sanoo ihmetelleen sitä, että itikoiden määrä on vähentynyt.

- Pelkäsin, että itikkapyydys häätää linnut muualle, mutta onneksi näin ei ole käynyt.

Hyttyspyydyksissä käytetään erilaisia houkuttimia. Karppisten hankkima laite tuottaa ihmisten ja eläinten hengitystä muistuttavan hiilidioksidivirran, joka houkuttelee hyttysiä ja muita vertaimeviä hyönteisiä laitteen lähelle. Laitteeseen menoon hyttyset huijataan ihmisen ihon hajua muistuttavalla lisähoukutteella.

- Houkutusainelähteen yhteydessä on imuri, joka imaisee hyttysen pussiin, Sari esittelee.

Koirasitikat eivät piittaa verestä, joten niitä laite ei kiinnosta. Näitä ihmiselle harmittomia hyönteisiä Kokkoniemessä lentelee lintujen iloksi edelleen.

Valmistajan mukaan Karppisten laite houkuttelee hyönteisiä noin 4 000 neliön alalta. Laitteesta on tarjolla pienempikin versio, jonka toiminta-alue on puolta pienempi.

Yhden houkutusainepakkauksen Sari sanoo riittävän koko kesäksi. Nestekaasua kesän aikana kuluu kolme pullollista. Lisäksi laite tarvitsee toimiakseen sähköä.

Markkinoilla on useiden valmistajien kehittämiä hyttyspyydyksiä. Niiden hinnat vaihtelevat vajaasta 500 eurosta yli tuhanteen euroon.

Tehokkaimmissa malleissa on käytetty hyvin monia houkuttimia.

Yleisimmät Suomessa myynnissä olevat hyttyspyydykset ovat Mosquito Magnet Defender, Flowtron ja Mosquito Sleyer.

Hyttyspyydyksissä vaikuttavia houkuttimia 1. Hiilidioksidi -houkutin: Toimii ilmavälitteisenä etähoukuttimena. Hyttyset, polttiaiset, mäkärät ja muut verta imevät naarasitikat voivat tunnistaa hiilidioksidin (CO2) jopa 30 metrin etäisyydeltä.

2. Lactic -houkutin: Jäljittelee ihmisten ja eläinten hikoilun maitohappo-osaa, tämän houkuttimen tehoa voidaan lisätä käyttämällä hiilidioksidi -houkutinta.

3. Oktenoli -houkutin: Oktenoli houkuttelee monia eri hyttyslajeja. Toimii hyvin CO2:n kanssa.

4. Lämpö -houkutin: Lämmityselementti jäljittelee ihmisen ihon lämpösäteilyä.

5. Kosteus -houkutin: Pyydyksen tuottama kosteus jäljittelee ihmisen hikoilua.

6. Spektrivalo -houkutin: Eri värispektrivalot prisman avulla hajotettuna, vetävät puoleensa monia hyttyslajeja.

7. Ultraviolettivalo -houkutin: UV -valo houkuttelee etenkin yöllä liikkuvia itikkalajeja.

8. Ääni -houkutin: Vahvistettu korkeataajuinen ääni jäljittelee toisten verenimentään osallistuvien naarashyttysten ääntä.

9. Liike -houkutin: Spektrivalon pulssit luovat naaras hyttyselle vaikutelman liikkuvasta kohteesta.

10. Väri -houkutin: Tietyt värit vetävät hyttysiä puoleensa.