maanantai 26.2.2018
Nestori

Talvirenkaat alle

Yllättääkö talvi sinut vai sinä talven? Varaudu talvirenkaiden vaihtoon ja tee se hyvissä ajoin.

Talvirenkaita saa käyttää aina sään ja kelin niin vaatiessa. Viimeistään talvirenkaisiin on siirryttävä 1.12. Nastat saa laittaa 1.11.

Muista tarkistaa renkaiden kiinnitys noin sadan kilometrin ajon jälkeen vaihtamisesta.

Tiesitkö, että renkaiden ilmanpaine olisi hyvä tarkistaa kahden viikon välein? Käsi sydämelle, milloin viimeksi tarkistit paineet?

Jos yhtään lohduttaa, niin Kiuruveden, Vieremän, Sonkajärven ja Iisalmen liikennekahveilla ei kukaan tunnustanut katsovansa paineita niin usein. Moni kyllä ilmoitti katsovansa paineet kohdilleen esimerkiksi ennen pitkiä reissuja. Erittäin hyvä!

Ilmanpaine vaikuttaa niin renkaiden kulumiseen kuin polttoaineen kulutukseen. Lisäksi nykyautoissa on jos jonkinmoista turvallisuustekniikkaa kuten ajonvakautusta ja sutimisenestoa. Näissä järjestelmissä anturit mittaavat renkaiden tekemisiä, ja mitä paremmassa kunnossa ja oikeassa ilmanpaineessa on rengas, sen luotettavampaa on myös ajojärjestelmän toiminta. Autossa voi olla myös ilmanpainetta mittaava järjestelmä, mutta mitäs jos juuri se ei toimikaan…

Laiskempi maksaa hieman enemmän ja täytätyttää renkaat rengasliikkeessä typellä. Typpi ei reagoi lämpötilan vaihteluihin niin paljoa kuin ilma, ja typillä täytetty rengas vajuu hitaammin kuin ilmalla täytetty. Typpirenkaan tunnistaa kirkkaanvihreästä venttiilinhatusta. Siihen voi lisätä tavallista ilmaa. Typpi on alkuaine, ja Maan ilmakehästä (ilmassa) on typpeä 78 prosenttia.

Yllättikö talvi sittenkin?

Jos talvi yllättää, renkaiden vaihto ei onnistu juuri sinä aamuna kuin pitäisi tai talvipimeässä ajaminen inhottaa, tutki joukkoliikenteen aikatauluja opas.matka.fi.

Iisalmen paikallisliikenne on maan 8. edullisin ja se liikennöi suunnilleen klo 7-17 välillä maanantaista perjantaihin, aikatauluvihko tässä linkissä. savobus.iisalmi.fi -palvelu näyttää bussien reaaliaikaisen sijainnin, reitit ja pysäkit kartalla.

Myös kimppakydin tarjoaminen tai etsiminen lisää turvallisuutta: vähemmän yksin autoilevia, enemmän virkeänä pysyviä ihmisiä ratin takana. Sosiaalinen media on nykyisin kätevin tapa hakea kimppakyytiläisiä: laita Facebookiin hakusana ”kimppakyyti” tai ”puskaradio” ja oman paikkakunnan nimi. Tällä seudulla on esimerkiksi Kimppakyyti Vieremä, Kimppakyyti Iisalmi ja Lähetäänkö yhessä -kulttuurikimppakyytien ryhmät.

Yhteishyvän artikkeli ja video renkaiden vaihtamisesta

Trafin tietopaketti talvirenkaista

Ylen juttu typpirenkaista

 

 

Teksti Sari Mulari, Ylä-Savo liikkuu viksusti


  • Jätä kommentti

    Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *