keskiviikko 21.3.2018
Pentti

Yritysten erinomaisuus huomataan

Ponsse on yksi niistä yrityksistä, joilla menee hyvin. Yritys on juuri antanut positiivisen tulosvaroituksen tälle vuodelle. (Kuva: Päivi Laitinen)

Tasavallan presidentti Tarja Halonen myönsi vuoden 2011 kansainvälistymispalkinnon maanalaisiin louhintaprosesseihin erikoistuneelle iisalmelaiselle Normetille.

Tänä vuonna presidentti oli eri, mutta palkinto tuli jälleen Ylä-Savoon. Sauli Niinistö myönsi vieremäläiselle metsäkonevalmistaja Ponsselle Suomi 100 -juhlavuoden erikoispalkinnon kansainvälistymisestä. Palkinto oli kaiken lisäksi Ponsselle toinen. Ensimmäisen kansainvälistymispalkinnon se sai vuonna 2003.

Koko Suomenkin mittakaavassa on täysin poikkeuksellista, että kolme presidentin myöntämää palkintoa tulee näin pienelle maantieteelliselle alueelle vain muutaman vuoden välein.

Me yläsavolaiset olemme aina tienneet, kuinka hyviä – kansainvälisen kärkitason – yrityksiä meillä täällä on.

Yrityksiä ja heidän kasvollisia omistajiaan arvostetaan. Tästä esimerkkinä on se, että Ponssen perustajan, edesmenneen Einari Vidgrénin pojat koreilevat vuosi toisensa jälkeen verotuloissa Ylä-Savon ja koko maakunnan kärjessä. Se ei kuitenkaan herätä ihmisissä kateutta, vaan pikemminkin iloa siitä, että yritykset pärjäävät ja työllistävät. Maanläheisille veljeksille menestys suodaan.

Valitettavasti on kuitenkin niin, että mikään alue ei pärjää pelkkien yritysten varassa. Tarvitaan myös toimiva julkinen sektori ja sen palvelut. Olisi aika, että Ylä-Savossa nousisi todellista kapinaliikettä valtakunnan poliitikkojen pöljiä päätöksiä vastaan, joilla palveluita ajetaan alas.

Esimerkiksi Iisalmen käräjäoikeuden kanslian lakkauttamiselle ei ole mitään perustetta. Myös Iisalmen sairaalan toimintaa ollaan heikentämässä luomalla huonoa valtakunnallista lainsäädäntöä, joka heikentää hyvän sairaalan elinvoimaa. Näitä päätöksiä ei päästä pakoon. Jos molemmat toteutuvat, se on todella vakava isku Ylä-Savolle.

Kari Angeria


  • Kommentit

    • ExIisalmelainen

      Nyt kun teillä on noin hyviä ja tuottavia yrityksiä jotka työllistää hyvin niin voisiko kunta kustantaa vaatimansa palvelut omilla verotuloillaan?

    Jätä kommentti

    Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *