tiistai 20.3.2018
Aki, Kim, Joakim, Jaakkima

Ylä-Savossa haikara käy harvemmin

Nilsiän vuoden ensimmäinen vauva on nukkunut ja syönyt hyvin. (Kuva: Veli-Matti Sormunen)

Syntyneiden määrä väheni Ylä-Savossa viime vuonna 36:lla. Vuonna 2016 Ylä-Savossa syntyi 464 lasta, viime vuonna 428.

Tilanne ei ole Suomen mittakaavassa poikkeuksellinen. Yle kertoi kaksi päivää sitten, että näin vähän vauvoja syntyi viimeksi vuonna 1868. 1800-luvulla nainen synnytti elämänsä aikana noin neljä lasta, nykyisin äitiä kohden syntyy puolitoista lasta.

Syntyvyyden lasku on monessa mielessä huolestuttavaa. Pitkässä juoksussa se johtaa väestön ikääntymiseen ja siihen, että veropohja rapistuu. Eläkeläisten osuus suhteessa työväestöön kasvaa. Tätä voidaan paikata nostamalla eläkeikää, mutta ihmisiä ei voi kestävästi pakottaa tekemään määräänsä pidempiä työuria.

Syitä tilanteeseen on monia. Työ- ja yksilökeskeinen yhteiskunta ei tue lasten saantia. Vauva-aika on mielikuvissa usein raskasta ja perheen arki riitaista. Muita syitä voivat olla esimerkiksi taloudellinen epävarmuus tai se, ettei puolisoa ole.

Suurin syy syntyvyyden vähenemiseen saattaa olla kuitenkin kulttuurillinen. Lasten tekemisen ei enää nähdä kuuluvan automaattisesti elämänkaareen. Osa päätyy mielessään siihen, että ei halua lapsiperheen elämää. Ennen lapsettomuus oli harvemmin valinta.

Merkkejä toisenlaisestakin kehityksestä löytyy – ja varsin läheltä. Vieremän Valkeisilla eletään paraikaa pientä vauvabuumia. Kylälle on syntynyt samaan aikaan viisi vauvaa. Iisalmen Sanomien haastattelema Laura Kauhanen kertoo (IS 9.3.), että hänen kokemuksensa vauva-ajasta poikkeaa stereotypioista, vaikka niillä peloteltiinkin. Kauhasen mukaan ”vauva on ollut helppohoitoinen” ja se kulkee vaikka navettatöissä, kun asenne on kohdillaan.

Lapsi tuo myös elämään sisältöä ja jatkuvuutta. Nekin asiat kannattaa muistaa, kun pohtii vauva-asioita.

Kari Angeria


 • Kommentit

  • kuntaalanen

   Ihmekös tuo, ei ole perinteinen heteroperhenormi ollut enää aikoihin kovin kummoisessa nosteessa yhteiskunnassamme, päinvastoin. Kovaan ääneen, tasa-arvon nimissä vaaditaan kaikkia naisia mukaan työmarkkkinoille, päivähoitomaksut nostettu tappiin, väestö pakattu pieniin asuntoihin kasvukeskuksiin, puolueet haluavat sanella miten perhevapaat tulisi pitää vanhempien kesken, perheverotusoptio poistettu jne jne.

  • Totuus

   Naisvaltaiset koulutusalat viedään Iisalmesta Kuopioon niin onko ihmekkään? tänne pitäisi saada koulutusaloja naisille.

  • Tutti

   Rautavaaralla syntyi vuonna 2017 kahdeksan (8) lasta: 5 poikaa ja 3 tyttöä. Kunnanjohtaja Unto Murron vuonna 2014 ideoima TuttiJuhla pidettiin 1.2.2018. TuttiJuhla oli järjestyksessä nro 4.

  • Lassi

   No miten tällaisena metoo-aikana uskaltaa enää lähestyä ketään suvunjatkamis tarkoituksessa? Sehän on äkkiä häirintäsyyte päällä.

   • Lartsa

    Vähän kärkee kastelloo!

  • Lartsa

   Onneksi kepulaisista,kokkareista ja persuista on tullut tuhkiksia!

  • ExIisalmelainen

   Ei kiinnosta tällainen tieto.

   • Exkorsolainen

    Ei varmaan kiinnostakkaan, kun exiisalmelaisen satumaassa lisääntyminen tapahtuu nykyään pääasiassa Kontulassa ja Itiksessä.

    • ExIisalmelainen

     Ei haittaa ja ei siinä mitään pahaa.

  Jätä kommentti

  Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *