maanantai 19.3.2018
Juuso, Josefiina, Jooseppi, Joosef

Yksi prosentti taiteeseen – viihtyisä kaupunki rakentuu

3.-4.-luokkalaiset Henni Korhonen, Nea Sutinen, Toni Tuppurainen ja Mico Pitkänen ihastuivat Iisalmen uuteen julkiseen veistokseen, joka seisoo Kauppis-Heikin koulun pihalla. (Kuva: Tiina Tynkkynen-Hieta)

Kauppis-Heikin koulun uuden hirsirakennuksen edustalla vaanii metallinhohtoinen geopardi. ”Ajattelin, että vihdoin meille on tullut se patsas!” iloitsi koulun oppilas Henni Korhonen Iisalmen Sanomissa (14.12.).

Julkinen veistos on osa Iisalmen prosenttitaidehankintoja. Prosenttiperiaatteen mukaan noin sadasosa rakennushankkeen kustannuksista käytetään taiteeseen.

Iisalmen kaupunki teki prosenttiperiaatepäätöksen jo vuonna 1980. Tänä vuonna se on tullut taas näyttävästi todeksi. Investointiohjelmassa uusiin julkisiin rakennuksiin hankittaville teoksille varattiin yhteensä 90 000 euroa. Parhaimmillaan julkisin varoin tehty taidehankinta on silloin, kun se on suunniteltu huolella sille varattuun paikkaan.

Oppilaat ovat olleet taidekeskustelun ytimessä Antti Immosen Geopardi ja Platon -veistoksesta jutellessaan. Lapset tietävät, että teokset maksavat paljon, mutta ne ovat ainutlaatuisia: ”Muuten olisi aika hämärää, kun ei oikein olisi mitään koristeita.” Muutkin teokset kaupungilla ovat jääneet lapsille mieleen, kuten myös Iisalmen koivukujan kesäinen taidenäyttely.

Perinteiset muistomerkit, modernit veistokset tai esimerkiksi paikallisten taiteilijoiden maalaukset saavat miettimään ja muistamaan. Kauppis-Heikin koulun nykyiset ja tulevat oppilaat muistavat taatusti pitkään geopardin ja sen ympärillä vietetyt välitunnit, ne tärkeät hetket alakoulusta. Julkiseen tilaan tuotu taide myös rohkaisee hankkimaan uusia taidekokemuksia.

Prosentti rakennushankkeen kokonaissummasta voi tuntua suurelta rahalta. Sillä hankittu taide kuitenkin antaa elämyksiä, joita ei euroissa mitata. Prosenttitaide on yksi hyvä lähtökohta viihtyisän kaupungin rakentamisessa.


 • Kommentit

  • pielakas

   Lämpimät rakennuksen puu ja koululapset ja toisaalta kylmät ja kovat möhkäleet vastakkain, siinäpä ristiriitainen yhdistelmä. Ja miksihän piti asettaa peto (ilmeisesti vierasmaalaisten gepardin ja leopardin risteytys) lasten keskelle. Eihän tuo viihtyisyyttä rakenna, päinvastoin. Parempi olisi ollut istuttaa kasvava puu tai useampia erilaisia, ja kyllähän viihtyisää taidettakin löytyy tai voi luoda. Arvostelukykyä pitäisi käyttää taiteenkin kohdalla, ettei lastenkaan tarvitse tyytyä millaiseen patsaaseen tahansa.

   • ExIisalmelainen

    Kaunis veistos. Lapset näyttävät tykkäävän siitä.

    • pielakas

     Kyllähän he tuossa tykkäävät selvästi valokuvaajasta, kääntävät pystille selkänsä.

     • Nikkari

      pielakas kun sinä olet vastarannan taidekommentoija Iisalmen Sanomissa 😉 😀

      • pielakas

       Niinpä, mutta kyllä se tehtävä joutaisi minulta jollekulle Iisalmen asioita paremmin tuntevalle.

  Jätä kommentti

  Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *