maanantai 19.3.2018
Juuso, Josefiina, Jooseppi, Joosef

Virkamiehiin on voitava luottaa

Suomalaisia on totuttu pitämään rehellisinä. Ihmiset pääsääntöisesti luottavat vahvasti esimerkiksi oikeuslaitokseen, poliisiin ja virkamiehiin. Korruption on ajateltu olevan vähäistä.

Viimeaikaiset tapahtumat ovat muuttaneet tätä käsitystä. Suomessa on lyhyessä ajassa jaettu oikeustuomioita poliisiyksikön ja syyttäjälaitoksen ylimmälle johdolle.

Helsingin poliisilaitoksen entinen huumeyksikön päällikkö Jari Aarnio tuomittiin vasta useista rikoksista pitkään vankeusrangaistukseen. Tullin pääjohtajaa Antti Hartikaista vastaan taas on nostettu syyte virkavelvollisuuden rikkomisesta. Hän osallistui kokoukseen, jossa käsiteltiin epäsuorasti hänen puolisonsa määräaikaisen virkasuhteen jatkamista.

Valtakunnansyyttäjä Matti Nissinen sai oikeudessa 40 päiväsakkoa virkavelvollisuuden rikkomisesta. Nissinen oli ohjannut syyttäjälaitoksen ostamia koulutuksia veljensä firmaan. Nissinen ei ole itse eroamassa virastaan. On myönnettävä, että tuomio ei ole järin suuri, mutta periaate on sitäkin tärkeämpi.

Virkamiesten on oltava rehellisiä ja lakia kunnioittavia kansalaisia. Muuten heidän edustamansa viraston toiminta joutuu kyseenalaiseen valoon. Nämä tapaukset antavat oudon kuvan maastamme.

Moni ajattelee väistämättä, että eikö Nissinen näe, kuinka paheksuttavasta ja lainvastaisesta toiminnasta on kyse. Seuraava ajatusketju juoksee jo siihen suuntaan, että onko jälleen kyseessä yksi pinttynyt maan tapa, esimerkki hyvä veli -kerhosta? Ilmeisesti korruptio on aikaisemmin vain ollut Suomessa paremmin piilossa kuin muissa maissa.

Virkamiesten käytös muuttaa kansalaisten asennetta. Tällä menolla usko systeemiin on vaarassa romuttua.


 • Kommentit

  • Manaaja IV

   ”Virkamiesten käytös muuttaa kansalaisten asennetta. Tällä menolla usko systeemiin on vaarassa romuttua.”

   Jopa valtion ylintä valtaa käyttävä virkamies, Suomen tasavallan presidentti Sauli Niinistö näyttää huonoa esimerkkiä, niin sanotusti viis veisaamalla Suomen perustuslain uskonnonvapauden takaavista pykälistä, jotka tarkoittavat paitsi vapautta uskoa jumaliin ja muihin näkymättömissä oleviin auktoriteetteihin, myös vapautta olla niihin uskomatta.

   Seuraavan julkisen esiintymisensä alussa tasavallan presidentti Niinistön tulisikin toivottaa tämän näkymättömän varjelusta vain niille, jotka sellaisesta seurakunnille erikseen maksavat, ja jättää uskonnottomat manaustensa ulkopuolelle.

   ”Presidentti Sauli Niinistön Jumalansiunaus rikkoo negatiivista uskonnonvapautta”

   ”Uskonnonvapauden osia ovat positiivinen uskonnonvapaus, negatiivinen uskonnonvapaus sekä yhdenvertaisuus vakaumuksesta riippumatta.

   Perustuslain 6 §: Ketään ei saa ilman hyväksyttävää perustetta asettaa eri asemaan uskonnon, vakaumuksen, mielipiteen tai muun henkilöön liittyvän syyn perusteella.

   Perustuslain 11 §: Uskonnon ja omantunnon vapauteen sisältyy oikeus olla kuulumatta uskonnolliseen yhdyskuntaan. Kukaan ei ole velvollinen osallistumaan omantuntonsa vastaisesti uskonnon harjoittamiseen.”

   http://juhanikahelin.puheenvuoro.uusisuomi.fi/249067-presidentti-sauli-niiniston-jumalansiunaus-rikkoo-negatiivista-uskonnonvapautta

  • lukija

   Yksittäistapaukset antavat viitteitä siitä, kuinka syvä moraalikato kansakunnan kaapin päällä on.
   Se on yleisesti tiedossa, että korruptio on leivottu sisään suomalaiseen yhteiskuntaan. Laki mahdollistaa yhtä ja toista, ja silloinkin kun roiskuuu yli, seuraamukset ovat kevyitä. Asiat saataisiin kuntoon jos tahtoa olisi, mutta miksi kansan kustannuksella porsasteleva eliitti sitä haluaisi?

   Kun Karpo tuli töllöstä, ohjelmaa haukuttiin sosiaalipornoksi. Tuolloin asialla olivat kepulaiset maajussit, jotka eivät halunneet ”ikävää totuutta kaiveltavan”. Nyt voi kysyä, miksi Kari Angeria paheksuu valtakunnan korruptiota, mutta ei ota kantaa kotikaupungin omiin kysymyksiin?

   Verso-asiassakin olisi jutun aihetta vähintään yhden aukeaman verran. Pelkääkö lehti Kepun reaktioita asiassa? Onko toimittajakunta liian lojaalia maalaisliittolaisille? Onko peräti ohjeistettu, ettei asiasta kirjoiteta?

   Korruptiota sekin on, jos korruptioon puuttuu valikoidusti.

   • pielakas

    Näytät huomaavan ongelmia ja syyllisiä valikoidusti.

  Jätä kommentti

  Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *