keskiviikko 21.3.2018
Pentti

Viljelijä on akrobaatti

(Kuva: Satu Korhonen)

”Kova huoli on, miten viljat ehtivät joutua. Syyskuu ratkaisee”, sanoi Nerohvirralla viljaa viljelevä Janne Pietikäinen Iisalmen Sanomien haastattelussa vajaat pari viikkoa sitten.

Tähän mennessä syyskuu ei ole väläyttänyt kuin hetken helpotusta huoleen. Muutamana poutapäivänä puimurit olivat liikkeellä sen minkä kerkesivät, mutta sitten vähän väliä langenneet sateet ovat painaneet satotoiveita alas. Viljan laatu heikkenee ja pellot pehmenevät syksyn töitä ajatellen surkeiksi.

Viljelijät eivät voi tietenkään muuta kuin mukautua olosuhteisiin. Moneen tekijään pystyy vaikuttamaan, mutta ilmoihin ei. Kaikkensa jokainen toki tekee, kuten MTK Varsinais-Suomen toiminnanjohtaja Paavo Myllymäki vastikään totesi Maaseudun Tulevaisuuden jutussa: ”Viljelijät ovat kyllä melkoisia akrobaatteja näiden sääkarttojen tulkitsemisessa. Eivät he katso vain sitä, mitä omalle alueelle luvataan vaan kyllä he osaavat tulkita koko Euroopan-laajuisia säärintamia ja niiden liikkeitä.”

Yhdenlainen akrobaatti (tai agrobaatti) täytyy olla joka tapauksessa; on osattava paljon ja sopeuduttava. Torstain lehden maatalousteemassa kiuruvetinen Sami Heinonen viljelee monen muun työn ohessa kuminaa maailmanmarkkinoille, talousalan ammattilaiset uskovat tilojen voimaan vaikeuksienkin keskellä ja nuori yrittäjä investoi tehdäkseen parasta mahdollista työnjälkeä.

Kun nyt ja todennäköisesti aina käydään ”pääkaupunkiseutu vastaan muu Suomi” -keskustelua, pitää sitkeästi ja kuuluvasti pitää ääntä myös kotimaisen maatalouden ja maatilojen puolesta. Toivoa ei ole menetetty eikä menetetä.

anni.nieminen@iisalmensanomat.fi


 • Kommentit

  • Punahilkka

   Katokorvauksia ei ole, mutta sepe saa palkkansa vaikkei mitään saisi aikaan työmaalla tai työttömänä….

  • Sepe

   No veronmaksajathan ne katokorvaukset maksaa!

  Jätä kommentti

  Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *