torstai 22.2.2018
Tuulikki, Tuuli, Hilda, Tuulia

Vanha kakku kohoaa taas

Timo Aro puhui Haapaniemen Matkailun tiloissa. Yleisönä oli kaupungin johtoa ja valtutettuja. (Kuva: Seppo Votkin)

Valtiotieteen tohtori Timo Aro lämmitteli vanhan keitoksen viikonloppuna. Hän ehdotti, että kaikki Ylä-Savon kunnat yhdistettäisiin. Aron mukaan se olisi alueelle voimakas vetovoimatekijä.

Valitettavaa on, että kuntaliitokset vaikuttavat olevan tällä hetkellä täysin poissuljettu vaihtoehto Ylä-Savossa. On ylipäätään vaikea kuvitella, mikä saisi kunnat nyt ymmärtämään paremmin yhteen menemisen mahdolliset edut, kun aiemminkaan yhteisymmärrystä ei ole löytynyt.

Lisäksi Ylen selvityksen mukaan kuntaliitokset eivät ole oikotie onneen, kuten käy ilmi jo jutun raflaavasta otsikosta ”Yle selvitti kuuden suuren kuntaliitoksen vaikutuksia: työttömyyttä, lisävelkaa, veronkiristyksiä” (6.9.2017).

Ylä-Savossa ovat monet asiat kunnossa. Täällä on paljon isoja kaikille tuttuja yrityksiä, jotka työllistävät paljon. Myös pieniä ja keskisuuria yrityksiä löytyy. Vaikka metalliteollisuus on alueella vahva, Ylä-Savo ei ole yhden toimialan varassa. Ylä-Savo on myös maito-Suomen merkittävä keskus.

Valitettavasti pelkät hyvät yritykset eivät riitä varsinkaan, jos väestökatoa ei saada tilkittyä. Osaava työvoima on jokaisen yrityksen menestyksen perusta. Jos sitä ei saada, lopulta käy kehnosti.

Ylä-Savon mainostaminen nuorille menee osin metsään. Nuorten kannattaa usein lähteä opiskelemaan ja kouluttautumaan. Näitä nuoria pitäisi kuitenkin saada muuttamaan alueelle takaisin. Lisäksi olisi houkuteltava uusia perheitä. Aron visio on, että aluetta pitäisi erityisesti markkinoida naisille.

Miksei esimerkiksi metalliteollisuus voisi tietoisesti pyrkiä rekrytoimaan juuri naisia?

Kyllä raavaat miehet perässä tulisivat.

Kari Angeria


 • Kommentit

  • Rappiolla

   Valitettavasti se kuntaliitosjuna meni jo ylä-savon osalta,savolainen miettii ja tuumailee ja jahkailee,ja vielä oma reviirikin on säilytettävä.Siitähän se johtuu ettei varsinkaan näillä kulmilla yhteenmennä ja yhdistytä.No seuraava lama joka on jo kohta taas ovella ja kepun maakunta/sote laittaa kuntapomot uuteen järjestykseen.Nuorten on pakko lähteä opiskelemaan sen jo yhteiskunta vaatii ,ja jos vähänkään korkeampaa koulutusta hakee niin muutto on varmaa ja sille tielle nuoret jää valitettavasti.Voi olla tämänkin vuoden luvut syntyvyyden ja kirkkomaallevietyjen ja pois muuttajien osalta ylä-savossa ilkeitä lukuja ,veronmaksajat vähenee väjäämättä.Ylä-savon ”tukijalka” metalliteollisuus on kohtalaisen haavoittuvaa sorttia ,kun markkinat menee alamäkeen.Verot alas ja heti, siinä sitä porkkanaa muuttajille on riittävästi ,mutta eihän se käy sanoo kuntapomot .

   • Oikeisiin töihin.

    Julkinensektori syö tämänmaan bruttokansantuotteen persiiseensä. Koko suomea ja yhteiskuntaa rasittava valtava kuluerä. Ei perustu todellisuuden tarpeisiin! Alasajo heti välttämätön. Kyllä tukihakemukset voi hoitaa netissä, ilman tätä turhanpäistä neuvontaorganisaatiota. Siivellä eläjiä, suurin tukiosa menee näiden ruokkimisiin. Sen jälkeen ruoanhintakin vois olla edullisempaa ja maatalous alkaa kannattaa. Tukiaisten tarve pienenesi, enemmän kuin puolella!

   • Näinson

    Kyllä Timo Aro on oikeassa. Yläsavon kunnat yhteen ja äkkiä. Ei oikeeta työtä tekevien verokertymä kestä ylläpitää näitä kallispalkkasia ja holhoovia virkamiehiä 25-40 km välein.Nyky ict systeemein nämä samat hommat hoituvat muutamalla hengellä. Sama näillä turhanpäiväisillä kuntientaloilla. Niistä pitäisi tehdä tanssitaloja, tai yhteisnavetoita, ei niitä tarvitse lämpimänä pitää näiden Feisbuuk-seurustelijoiden vuoksi.

  • pojhu

   Vieremä voisi ottaa muutaman kymmentä pakolaista ihan hyvin…paikkakunnalla liikuttuani en ole nähnyt yhtään vaikka asuntoja ja töitä olisi tarjolla vaikka maahantulijoillekkin…..

  • Irma Myrsky

   Aiemmat kommentit luettuani epäilen että joko joltakin on mennyt suvaitsevaisuuden suhteen niinsanotusti kuppi nurin tai sitten joku keskustelee/trollailee itsensä kanssa.

  • Kari Angeria

   Järkyttynyt suvaitsevainen: Kiinnostavia ajatuksia. Arveletko, että homoihin ja lesboihin keskittymällä työvoimapula tulisi ratkaisuksi? Alf Rehn ehdottikin tuota muutama vuosi sitten, kun tapasimme Iisalmessa. Hänen mukaansa homot ja lesbot ovat iso ihmisryhmä, jota ei oikein missään seutumarkkinoinnissa hyödynnetä.

   Miten näitä kohderyhmiä pitäisi/voisi lähestyä?

   • järkyttynyt suvaitsevainen

    Tulevaisuus tulee suvaitsevaisuuden ja monikulttuurisuuden myötä. Sopiva teema voisi olla erikoistuminen suomalaisten vähemmistöjen vähemmistöihin. Iisalmi tarvitsisi kuitenkin Pohjoismaiden seksuaalivähemmistö- ja maahanmuuttajaystävällisimmän kaupungin maineen, jotta kiinnostavuus riittäisi muuttoliikkeen kääntämiseen.

    Esimerkiksi muslimihomot ovat maailmalla kaltoinkohdeltu ryhmä, joita on arvioitu olevan noin 150 miljoonaa. Näistä 70 % elää maissa, jossa homoudesta rangaistaan väkivallalla tai kuolemantuomiolla. Varma tapa luoda Iisalmelle valoisa tulevaisuus, on ryhtyminen maailman muslimihomojen pääkaupungiksi.

    Lehtenne voisi käynnistää Iisalmen suurkaupungistumisen tekemällä muutamalla muslimien pääkielillä julkaistun houkuttelevan erikoisnumeron kohdemaihin levitettäväksi. Kaupunginhallitus kutsukoon jäsenekseen vähemmistöön kuuluvan muslimihomon asiantuntijaksi. Sitten vain rakentamaan muslimihomomyönteistä Iisalmea tulevien asukkaiden toiveiden mukaan.

   • Roberto

    Jos suvakit tällä tavalla hakemalla hakevat syytä päästä lyömään rasistin leimaa tai syyttämään vihapuheesta ja tahallaan ymmärtämään väärin ja tulkitsemaan väärin kirjoitettua tekstiä niin ei mitenkään heitä voi lähestyä. Ja tämä yhtään homoja tai lesboja väheksymättä.

  • DipIns

   Kuntaliitoksista, ennekuin haikailette Ylä-Savon sulauttamista Iisalmeen niin tutkipaapa nyt ihan ajatuksen kanssa viime vuosina tehtyjä isojakin kuntien niputuksia esim Kouvolan ja Salon seudulla. Onko kuntaliitokset avain onneen? Ovatko esim seutukunnat nyt erityisen menestyviä? Onko kuntien välinen nettomuutto kääntynyt plussalle ko seuduilla? Miten on käynyt kuntien palvelurakenteelle, kunnallisveroille, palvelumaksuille? Jos noihin kaikkiin löytyy ainoastaan positiivisia lopputuloksia niin sitten voidaan alkaa täälläkin paikallismediassa hehkuttamaan uuden ison Iisalmen propagandaa, ei muuten!

  • Roberto

   Mitäs jos tekis pienen kokeilun pienellä määrällä ja sen jälkeen seuraisi tilannetta kannattaako jatkaa vai ei? Yrityksillä on varmaan työvoiman tarve tiedossa ja sen jälkeen elinkeinoasiamies asialle etsimään potentiaalisia ehdokkaita ja täyttämään tarve. Ei kai nykypäivän tiedon välityksellä pitäisi olla mahdotonta laittaa tietoa ympäri maailmaa työmahdollisuukista. Haku->haastattelu->valinta->koulutus. Tuskin monikaan tietää esim Aasiassa ja vaikkapa Ukrainassa, että Iisalmen seudulta löytyisi työtä ja vieläpä naisille.

  • Roberto

   Naisia kannattaa varmaan yrittää rekrytoida ulkomaita myöten. Aasiasta on tullut paljon ahkeraa ja tarkkaa työvoimaa. Entisessä Itäblokissakin löytyy paljon potentiaalista naistyövoimaa, jotka varmasti vetävät myös miehiä puoleensa. Jos näin vielä saadaan perustettua vaikka perheitä Iisalmen hoodeille niin vois olettaa, että silloin saataisiin myönteinen kehitys kestävälle pohjalle. Pohjalla on kuitenkin oltava tulijan halu tehdä työtä ja oppia uutta. En tiedä kuinka totta lienee puheet nirsoista Iisalmen naisista, joka on yksi syy miesten muuttoon ja pysyvyyteen paikkakunnalla.

  • Kari Angeria

   Hei, Ajatuksena oli sanoa, että voisiko niitä naisia yrittää rekrytoida ponnekkaammin ja tarjota esimerkiksi uudelleen koulutusta.

   Metalliteollisuuden rekrytointi keskittyy helposti miehiin.

   Töihin ottamisen pitää sinällään aina perustua osaamiseen ei sukupuoleen.

   • järkyttynyt suvaitsevainen

    Päätoimittaja
    – kehottaa rekrytoimaan sukupuolen perusteella
    – syrjii miespuolisia homoseksuaaleja
    – esineellistää naiset miehiä houkuttaviksi seksuaaliobjekteiksi

    1 ja 2 kohdasta on tuomittu yhdessä ja erikseen varsin kovia rangaistuksia. Nyt raskauttavalta näyttää lainvastaiseen tekoon kehottaminen hyödyntämällä suuren yleisön tavoittavaa tiedonlevityskanaa, sekä kirjoittajan asema yhteiskunnallisena vaikuttajana. 3 kohta ei riko suoranaisesti lakia, mutta osoittaa kirjoittajan väheksyvän ja halventavan asenteen naisia kohtaan.

    Teksti on myös rasistinen, sillä sukupuoli on ainoastaan sosiaalinen konstruktio ja lainsäädännön muutoksen kautta perheyhteisöt sukupuolesta riippumatta voivat ennen pitkää osallistua väestömäärän kasvattamiseen.Miksi Iisalmi ei voisi rakentaa lesbo- ja homoparien varaan, jotka adoptoisivat tuhansittain lapsia Lähi-idästä ja Afrikasta?

    Kannanotossa on nähtävissä lisäksi päätoimittajan henkilökohtaisen antifeministisen demagogian piirteitä, jolla lienee hänen asemaansa vahvistamiseen liittyvä tarkoitus. Muotoilu vastannee seudun henkistä ilmapiiriä, sillä tiiviisti paikallisessa elämässä kiinni oleva toimitus kirjoittaa lukijakunnalleen, jonka tuntee läpikotaisin.

    • Roberto

     Täytyy kyllä olla todella paksut suvakkilinssit päässä ja paljon pahan tahtoista tulkintaa, että voi tuollaista lukea Angerian kirjoituksesta!

     Ensinnäkin hänhän ei kehoita rekrytoimaan ketään vaan ehdottaa. Toisekseen hänhän sanoo, että töihin ottamisen pitää perustua osaamiseen ei sukupuoleen. Kolmanneksi homoja ei varmasti syrjitä! Neljänneksi ongelmana on työvoiman saanti ja siihen ratkaisun löytäminen. Onko sinulla hyvää ehdotusta ongelman ratkaisuksi tuon kouhotuksen sijaan? Onko sinulla ajatusta juurisyystä miksi työvoimaa ei Iisalmen seudulle löydy?

     • järkyttynyt suvaitsevainen

      Aidosti liberaali, tasa-arvoa kannattava ja avoimesti ihmisiin suhtautuva ei koskaan kutsu ketään suvakiksi. Tulit tehneeksi todeksi sen, mitä viimeisessä lauseessa tarkoitin. Onnea vaan Iisalmille asukashankintaan nopeasti vapaamielistyvänä aikana.

      • järkyttynyt suvaitsevainen

       Robertolle

       Jos päätoimittaja olisi tasa-arvon ja syrjimättömyyden asialla, hän ei olisi sovinistisesti esittänyt miesten houkuttelua naisten perässä, vaan muotoillut viestinsä sukupuolineutraalilla tavalla. Käytetty tapa osoittaa syrjivää asenteellisuutta kaikkia vähemmistöjä kohtaan.

       Mielestäni asenne selittää paljolti sitäkin, minkä vuoksi Ylä-Savossa on niin vähän maahanmuuttajia, vaikka taloudelliset edellytykset heidän auttamiseensa on erinomaisen hyvät. Ylä-Savo voisi hyvin ottaa valtion tuella 200 000 maahanmuuttaja!

       Verotus on Suomessa aivan liian matala. Köyhissä maissa eletään dollarilla päivässä. Suomi rikkaana maana voisi nostaa verojaan muutamalla kymmenellä prosenttiyksiköllä ja jakaa sen apuna köyhien maiden kansalaisille. Voisimme myös ottaa reilusti lisää velkaa ja auttaa sillä tarvitsijoita.

      • Roberto

       Olen kyllä monenlaista vainoharhaista kommentointia SUVAITSEVAISILTA nähnyt, mutta kirjoituksesi riman alitus oli vertaansa vailla. Homotkin sait vedettyä mukaan vaikka niistä ei puhuttu mitään ja tuo rasistikortin esiinveto oli kyllä kaiken huippu tässä yhteydessä. Kirjoituksesi henkinen ilmapiiri ei edistä asiaa yhtään! Se haiskahtaa vahvasti tuloksettomalta ja sosiaalikuluja ja velkaa lisäävältä ilmapiiriltä.

     • pielakas

      Tuohan on trollimainen eli provokatiivinen kommentti. Tarkoituksellinen liioittelu on liiankin selvää, joten trollitaidossa on vielä säätämistä. Loppulauseella on lisäksi tarkoitus tölväistä koko seutukuntaa, joten kirjoittaja on ainakin jossakin mielessä ulkopuolinen.

  • virhevasemmisti

   Helposti käy päätoimittajalta sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen syrjintä. Tasa-arvovaltuutettu leikatkoon Angerialle tissit.

  Jätä kommentti

  Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *