maanantai 25.2.2018
Tuija, Tuire

Valinnanvapaus ei tarkoita valinnanpakkoa

Sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistus, näin tuttavien kesken sote, on ollut kymmenen viime vuotta suomalaisen politiikan Salatut elämät; jatkuvasti uusia käänteitä ja yllätyksiä sekä tasaisin väliajoin vielä uusinnat päälle. Aina on onnistuttu löytämään peruste sille, miksi juuri tämä ei sovi ja mikä mättää. Presidenttimme sanoin vastaisin, että tekemättäkään ei voi jättää. Vaikka joku vastaan kärttää.

Tällä kertaa polttopisteeseen on noussut palveluiden valinnanvapaus eli suomeksi se, että kaikilla, ei vain suurituloisilla, olisi mahdollisuus valita missä haluaa itseään hoidettavan. Hallituksen sisälläkin tästä käytiin vääntöä ja nähtiinpä muutama julkinen purkautuminenkin asiasta. Kuten Petteri Orpo sanoi, pitkissä neuvotteluissa toisilla hermot kestävät paremmin, toisilla huonommin.

Valinnanvapaudesta on tullut julkisessa keskustelussa peikko, joka tulee ja pilaa maailman parhaan erikoissairaanhoidon. Tämä ei pidä paikkaansa. On totta, että uusimmassa sote-esityksessä valinnanvapaus on tulossa rajatusti kiireettömään erikoissairaanhoitoon, jota jo nyt yksityiset palveluntuottajat tarjoavat ja esimerkiksi sairaanhoitopiirit ostavat. Tässä on kuitenkin ehtona se, että valinnanvapaus ei saa vaarantaa lakisääteisistä tehtävistä suoriutumista eli käytännössä maailman huippua olevaa erikoissairaanhoitoa.

Tärkeää on myös muistaa että se, että joka ei halua valinnanvapauden piiriin, saa jatkossakin käyttää julkisia palveluita. Valinnanvapaus ei tarkoita valinnanpakkoa.

Tärkeintä sote-uudistuksessa ovat ihmisten palvelut ja terveys, ei hallinto. Valinnanvapaus on puhtaasti väline, jolla pyritään saamaan ihmisille parempia palveluita. Suomessakin väestön ikääntymisen vuoksi palveluiden tarve kasvaa. Kun terveyspalveluita tuottavat julkinen, yksityinen ja kolmas sektori, voimme varmistaa, että kukin kirittää toistaan. Näin eivät jonotkaan pääse kasvamaan, vaan kaikki saavat tarvitsemaansa palvelua. Huonon palvelun paikasta kannattaa vaihtaa pois, hyvään jää mielellään.

Valinnanvapaus on jo käytössä jossain muodossa muun muassa Ruotsissa, Isossa-Britanniassa ja Saksassa. Esimerkiksi Ruotsissa tyytyväisyys valinnanvapauteen on ollut niin suurta, että sitä ei halua purkaa yksikään puolue vasemmistopuoluetta lukuun ottamatta. Suomalaistenkin on aika päästä valinnanvapauden piiriin.

Sakari Pääkkö

puheenjohtaja, Savo-Karjalan Kokoomusnuoret ry


 • Kommentit

  • Juhani Tanski

   Suomessa on ollut sote-toimen valinnanvapaus vuoden 2014 alusta lähtien. Voit valita sekä perusterveyden- että erikoissairaanhoidon palvelut mistä tahansa terveysasemalta, jossa tarvitsemiasi palveluja on tarjolla. Suomessa on yksi maailman parhaista terveydenhoitojärjestelmistä. Sen toimivuus ja kustannustehokkuus perustuu julkisiin palveluihin. Maamme on neljän maailman ihailluimman maan joukossa. Suomi on ehkä Euroopan kustannustehokkain maa. Julkinen terveydenhoito on Suomen aarre, Sampo.
   Kokoomuksen tavoite on pitkään ollut Sammon ryöstö suomalaisille ja kansainvälisille yrityksille.
   Siksi se halusi poistaa valinnanvapauden niin, että julkiset palvelut olisi ollut pakko yhtiöittää.
   http://www.valinnanvapaus.fi/fi/valinnanvapaus/mita-tarkoittaa

  • pielakas

   ”…yksikään puolue vasemmistopuoluetta lukuun ottamatta.”

   Tuo on yleinen, jopa maailmanlaajuinen sanontatapa, nurinkurinen, jopa huvittava. Tarkoituksena on painottaa omaa näkökantaa ja vähätellä vastapuolta vaikka tuollaisella kiepsautuksella.

   Eli esitetään, että ”ei yksikään puolue”, mutta sitten kuitenkin heti esitellään se yksi (tai useampiakin) puolue… Eikö siis esimerkiksi kokoomuslaisen tarvitse ottaa esimerkiksi vasemmistopuolueita varsinaisesti lukuun?Asiallisesti tuo sanottaisiin vaikkapa ”Vain yksi puolue, vasemmistopuolue, …”

  • Rappiolla

   Valinnanvapaus taitaa tarkoittaa myös sitä mikä jää usein mainitsematta ,isorikkaatkin pääsee kun laki tulee voimaan ”ilimases”yksityiseen lääkäriin ei ainoastaan se köyhempi porukka.Verovaroistahan ne maksetaan ja 3000 miljoonaa on säästettävä,taitaa se ”pihvi”jäädä melko ohueksi tässä.Ja kun sattuu tuttu setelinantaja niin porvarit porskuttaa jonon ohi niin että heilahtaa.Hallituksen reformia kun aikansa kuluksi lueskelee niin ikäihmisten on syytä alkaa laittaa pikavauhtia nettiyhteydet kuntoon ja hankkia läpysköitä varalle ,hoito kun taitaa tulla vain sitä kautta jos ”viisaat” päättäjät saa päättää asian.Suomalaistenkin porvarien on päästävä ilmaisten verovaroista kustannettavien yksityistenlääkäripalvelujen käyttäjäksi,se on kait se valinnanvapauden suurin asia.

  Jätä kommentti

  Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *