lauantai 24.3.2018
Gabriel, Kaapo, Kaapro, Kaappo

Vaihtoehto Ö Iisalmen uimahallin rakentamiselle

Ensimmäiseksi haluan todeta, että koneinsinöörinä en ymmärrä rakentamisesta muuta kuin että jos rakennuttaa, niin pitää itse maksaa. Ja ymmärtääkseni kaupungin päättäjillä useimmiten rakentamisen ymmärrys ei ole minua kummempi, mutta sen he ymmärtävät, että heidän ei tarvitse itse maksaa. Näillä kahdella on se ero, että maksajana ollessa joutuu tarkoin miettimään mihin on varaa.

Toiseksi se perustelu, että ihmiset eivät opi uimaan ilman uimahallia, on historiallisesti ajateltuna aika erikoinen. Paikkoja hukkua Suomessa on paljon, mutta siitä huolimatta kansamme on selvinnyt tällä niemellä paljon pidempään hukkumatta ilman halleja.

Erikoisena pidän koko tämän halliasian kehittymistä alun perin alle viiden miljoonan remontista nyt puheena olevaan jopa 13,5 miljoonan euron uudisrakennukseen. Sen verran minäkin rakentamisesta ymmärrän. että kai se remonttivaihtoehdossakin olisi halli ollut remontin ajan kiinni. Olisiko tässä nyt hieman ”nälkä kasvaa syödessä” -ilmiötä mukana?

Mutta siihen vaihtoehtoon. Olen 1970-luvulla Oulun yliopiston konetekniikan osastolla opiskelleena saanut sellaisen koulutuksen, että ongelman ratkaisu löytyy useimmiten katselemalla asiaa ”helikopterista” toisin sanoen yrittämällä löytää ongelmalle uudenlaisia näkökulmia. Professorimme Uolevi Konttinen opetti, että ideoinnissa voidaan esittää hyvinkin erikoisia, jopa hieman hulluja vaihtoehtoja. Tähän viitaten ehdottaisin hallin rakentamisessa otettavan mallia Iisalmen Prisman rakentamisesta, jossa taloa rakennettiin vaiheittain entiselle paikalle, ilman että kaupankäynti loppui.

Uimahallin kohdalla esittäisin, että ensin tehtäisiin pääoven puoleiseen päätyyn uuden hallin tekniikkaosa. Tämän jälkeen vanha uimalaosa liitettäisiin tähän tekniikkaan ja purettaisiin parkkipaikan puoleinen rakennus, jossa ovat saunat, pukuhuoneet, kuntosali ja toimistot. Saunat ja pukuhuoneet sijoitettaisiin uimalaosan kentänpuoleiselle sivulle väliaikaisiin kontteihin.

Tämän jälkeen rakennettaisiin uusi uljas kuusiratainen uimala puretun osan paikalle ja kytkettäisiin käyttöön. Kontit siirrettäisiin uuden osan parkkipaikan puoleiselle sivulla ja purettaisiin vanha uimalaosa ja siihen rakennettaisiin saunat, pukuhuoneet, kuntosali ja muut tarpeelliset aputilat.

Ehdotuksen hyvinä puolina näkisin kaksi asiaa. Rakentamaan päästäisiin pian ilman kaavamuutoksia ja saataisiin ehkä se luvattu avustuskin ja uinti olisi mahdollista lähes koko rakentamisen ajan.

Toinen professorimme Teuvo Julkunen oli puolestaan hyvin vahva saksalaisen koulukunnan edustaja ja hän oli sitä mieltä, että ideointi ei välttämättä johda hyvään lopputulokseen, vaan tarvitaan hyvin kurinalaista suunnittelua. Hän opettikin meille arvoanalyysia, jonka avulla voidaan ideat arvioida. Mutta koska en ymmärrä rakentamisesta niin paljoa, että pystyisin tätä arvioimaan, niin jätänkin idean toteuttamiskelpoisuuden arvioinnin ammattilaisten tehtäväksi. Jos ei ole toteuttamiskelpoinen, niin siirtäkää sitten mappiin Ö.

Ari Isopoussu, yrittäjä, DI, Iisalmi


 • Kommentit

  • wili

   Kokoomus ei ilmeisesti halua lainkaan uimahallia Iisalmeen, kun ei halunnut pitää käräjäoikeutta, eikä sairaalaakaan täydessä mitassa. Mieluummin ilmeisesti Kuopioon uimaan.

  • John Weissmuller

   Liian sekava, myydään nykyinen venäläisille ja uusi muualle. Ehkä vuokraus venäläisille 10vuotta riittää.
   Kylpylätyyppinen eikä kaakeli linna.
   Lattiapinnoitteet hiekkaa ja pientä kiveä siis joku superuutuus inhottavalle kaakelille, jossa nytkin2 mummoa teloo itsensä joka viikko

  • Heimo Lappalainen

   No kyllahan kaava on helppo muuttaa.Halpahallin kohdalla tehtiin nain

  Jätä kommentti

  Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *