torstai 26.4.2018
Terttu, Teresa, Tessa

Vähiten epäonnistuneen maan sote-uudistus

Kokoomuksen viime viikkoina erikoissairaanhoitoon ajama valinnanvapaus on ollut kansan huulilla, ja politiikan kulisseissa pörisee. Olen aiemmin kirjoittanut valinnanvapauden ongelmista kuluttajan näkökulmasta, missä tiedon epäsymmetria luo epäsuhdan terveyspalveluiden kuluttajan ja tuottajan välille. Tarkastellaan nyt hieman rakenteita.

Suomi on maailman vähiten epäonnistunut maa monilla mittareilla. Korruptio on vähäistä, lapsikuolleisuus minimissään ja uskokaa tai älkää, myös erikoissairaanhoito kestää hyvin vertailun. On totta, että erikoissairaanhoidon tehokkuudessa ja palveluketjuissa on petraamisen varaa. Laatu on kuitenkin hyvää. Myös sosiaali- ja terveydenhuollon kokonaiskustannukset suhteessa bruttokansantuotteeseen kestävät vertailut. Emme olekaan niin surkea maa kuin mitä välillä annetaan ymmärtää. Tosin, aina pystyy parempaan.

Vaikka erikoissairaanhoito on laadukasta, ei tämä sulje pois sote-uudistuksen tarvetta. Tarvitsemme uudistuksen, jotta kansalaiset olisivat samalla viivalla palvelujen suhteen ja hoitoketjut vetäisivät. Enkä usko kenenkään tässä maassa muuta väittävänkään. Tarvitsemme uudistuksen, mutta millä hinnalla ja millaisin ehdoin? Laajaan valinnanvapauteen ja markkinaehtoiseen sosiaali- ja terveydenhuoltoon meidän ei pidä mennä. Nyt kaavailtu valinnanvapauden laajentuminen on kyseenalaista.

Erityisesti erikoissairaanhoidon palveluntuotannossa voi esiintyä mittakaava- ja yhdistelmä etuja. Yksinkertaistettuna esimerkkinä mittakaavaetujen havainnollistamiseen käyvät vaikka kuvantamispalvelut. Yhdellä arvokkaalla kuvantamislaitteella on mielekästä kuvata useampi potilas, jolloin yhden potilaan kuvantamiskustannus laskee jokaisen kuvantamistoimenpiteen myötä.

Mikäli palveluntarjoajia on useita ja palveluntarjonta hajaantuu, ei edellä mainittuja etuja voida saavuttaa. Yksinkertaistaen tämä puoltaa sitä, että tiettyjä palveluita on järkevää keskittää. Jos esimerkiksi laajenevan valinnanvapauden vuoksi erikoissairaanhoidon palveluntuotanto pirstaloituu, edellä mainitut tuotannolliset edut menetetään.

Sipilän hallitusohjelmassa on kirjattu tavoitteeksi kolmen miljardin euron säästöt sote-menoista. Sote-uudistukseen liittyy nyt ongelmakohtia, jotka saavat tavoitteet näyttämään epärealistisilta. Muun muassa valtiontalouden tutkimusvirasto on tuoreessa raportissaan todennut, ettei nykytiedon valossa kolmen miljardin euron säästötavoite ole realistinen. Samaan toteamaan ovat päätyneet useat asiantuntijat pitkin sote-uudistuksen valmistelua. Ovatpa monet arvelleet kustannusten vain kasvavan. Näiden arvioiden myötä hallitus toimii vähintäänkin hallitusohjelmansa reunalla.

Sote-uudistus tulee rakentaa tuomaan hyötyjä ja säästöjä. Tähän on vielä pitkä matka.

Alkuun totesin, että Suomi on vähiten epäonnistunut maa. Sellaisena Suomi vielä saisi pysyä. Jos annamme sote-uudistuksen mennä suunnitellunkaltaisena läpi, tipumme yhdellä mittarilla monta sijaa alaspäin.

Kirjoittaja on Iisalmen kaupunginhallituksen puheenjohtaja (kesk.).


 • Kommentit

  • Robbe

   Miten voidaan puhua vähiten epäonnistuneesta maasta kun julkisen talouden suhde BKThen on 57,7% (veronmaksajien tilasto 2015)? Se on EUn suurin prosentti . Jopa Kreikalla on pienempi prosentti kuin meillä! Listan häntäpäästä löytyy kaikki Baltian maat alle 40% suhteella ja Irlanti alle 30% suhteella.

   Vuodesta 2008 lähtien meillä on ollut kepu tai kokoomus hallitusvastuussa ja sinä aikana valtionvelka on tuplaantunut 54mrd eurosta pitkälti yli 100mrd euroon ja jatkaa koko ajan kasvuaan. Tämä on käsittääkseni vielä syömävelkaa millä ei investoida mitään. Korkomenot ovat yli 2mrd per vuosi. Mitä tapahtui Vanhasen toisen hallituksen aikana ja sen jälkeen, että tuollaiseen tilanteeseen on päädytty? Tilanteeseen on turha odottaa korjaustakaan jos asiaa kaunistellaan eikä edes myönnetä, että jotain on pahasti pielessä. Kuinka kauan tällainen holtiton velan kasvattaminen voi jatkua? Tarvitaanko maailmanpankkia viheltämään peli poikki, kun meidän oma valtionjohto ei siihen kykene?

   Mitä SOTEen tulee niin siitä on mielipiteitä puolesta ja vastaan. Viime viikolla oli aamu TVssä emeritusproffa jolla oli esimerkki kunnasta jonka johtaja vaihtui ja uudella johtamisella jonot terveydenhoitoon saatiin pienenemään olemattomiin. Sama johtaja vaihtoi kuntaa ja tulokset seurasivat mukana. Tuon mukaan nykysysteemin suurimmat puutteet ovat johtamisessa ja jää nähtäväksi miten ne puutteet korjaantuvat kun systeemiä muutetaan.

  Jätä kommentti

  Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *