torstai 22.3.2018
Vihtori

Uusia ajatuksia kaipaaville

Tänä syksynä pohjoissavolaisia hemmotellaan erityisen hyvillä ja ajankohtaisilla taideluennoilla. Nostan niistä esille kaksi mielestäni kiinnostavinta, ja kerron miksi toista ei olisi kannattanut jättää väliin sekä miksi toiselle tulisi raivata tilaa saman tien kalenterista.

Syyskuun lopulla Kuopiossa järjestettiin osana ANTI – Contemporary Art Festivaalia seminaari, jonka aiheena oli ”Lapset nykytaiteen kentällä – toimijoita vai kohteita?” Seminaarin tekemää avausta voi pitää rohkeana, sillä sen pyrkimyksenä oli purkaa nykytaiteen kentällä ja kulttuurissamme vallalla olevia käsityksiä siitä, kuka ja millä ehdoin saa pitää taidetta omanaan.

Aiheen äärelle seminaarissa johdattivat Arkkitehtuuri- ja ympäristökulttuurikoulu Lastua sekä Taikalamppuverkostoa edustanut Mervi Eskelinen sekä Jyväskylän yliopistosta luennoimaan saapuneet FT Tarja Pääjoki ja FT Pauline von Bonsdorff.

Seminaarin toisella puoliskolla esiteltiin festivaalin tämänvuotista ohjelmistoa taiteilijahaastattelujen ja kuvaesitysten avulla sekä osoitettiin näin nykytaiteen kentälle sijoittuvia projekteja, joissa lapset ovat saaneet toimia taiteen parissa omista lähtökohdistaan käsin.

Seminaari ja festivaalin esimerkit olivat poikkeuksellisen virkistäviä, ja toivon niiden luoneen sisäistä liikettä paikalla olevaan yleisöön. Usein nimittäin me taidealan toimijatkin luulemme tietävämme paremmin lapsille soveltuvat aiheet ja tekemisen tavat. Uskoakseni suurin este lapsen toimijuudelle onkin aikuisen pelko siitä, mitä tapahtuu ja millaista jälkeä syntyy, kun lapsi saa vapaasti toteuttaa omia näkemyksiään.

Vastauksena omaan ajatukseeni: ei useinkaan sitä mitä oletamme. Luottamalla, tilaisuuksia tarjoamalla ja rohkaisemalla saamme sen sijaan kokea kaikki jotakin, mitä emme olisi tulleet muuten nähneeksi. Parhaimmillaan taide toimii silloin lapsillakin näköalana maailmaan ja johonkin uuteen.

Seuraava mielenkiintoinen luento on tarjolla Lapinlahti-salissa 29. lokakuuta kello 18.30 alkaen, kun FT Sirke Happonen luennoi Kaskikuusen kansalaisopiston kutsumana taiteilija, kirjailija Tove Janssonista kuvan ja sanan yhdistäjänä. Taiteilijan syntymästä tulee tänä vuonna kuluneeksi 100 vuotta.

Illalta voi odottaa paitsi ajankohtaisuutta, myös uusia oivalluksia. Happosen väitöskirjaan (2007) tutustuneena uskallan luvata, ettei edes todellinen Muumifani näe suosikkejaan tämän jälkeen kuten ennen.

Uusille ajatuksillehan kannattaa heittäytyä aina kun mahdollista.

Kirjoittaja varpaisjärveläislähtöinen valokuvaaja, joka opiskelee kuvataidekasvatusta Lapin yliopistossa. Hän ottaa mielellään vastaan vinkkejä yläsavolaisista kulttuuri-ilmiöistä sähköpostiinsa.


  • Jätä kommentti

    Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *