maanantai 19.3.2018
Juuso, Josefiina, Jooseppi, Joosef

Uusi koulu Mansikkaniemelle, kyllä kiitos!

Kirjoittaja toteaa, että Mansikkaniemen lähistöllä asuu paljon lapsiperheitä ja esimerkiksi Pihlajaharjussa (kuva) 85 uutta kaavoitettua tonttia odottaa tulevia perheitä. (Kuva: Markku Ropo)

Me Pihlajaharjun asukkaat olemme huolissamme kouluverkkouudistuksen käänteistä. Kirkonsalmen koululle tarvitaan kipeästi uudet tilat nykyisten tilalle eikä uuden koulun rakentamista voida enää lykätä venyttämällä päätöksentekoa.

Ihmetyttää, kuinka päätöksentekoa tuntuu ohjaavan vahvasti pienimmän koulun toiveet. Toivomme päättäjillä olevan kykyä ja kiinnostusta kuunnella äänekkäimpien kuntalaisten lisäksi niitä hiljaisempia kuntalaisia, jotka tietämättään saattavat joutua kalliimman vaihtoehdon maksumiehiksi.

Toivomme päättäjien keskittyvän faktoihin, jotka puoltavat uuden koulun rakentamista liikenneympyrän läheisyyteen Mansikkaniemen alueelle (vaihtoehto 5).

Palveluverkkosuunnitelman mukaan tässä vaihtoehdossa on huomattavasti alhaisemmat investointi- ja elinkaarikustannukset kuin vaihtoehdossa, jossa Kirkonsalmen, Soinlahden ja Partalan koulut jatkaisivat itsenäisinä.

Rakentamalla Kirkonsalmen, Soinlahden ja Partalan koululaisille yhteinen koulu liikenneympyrän läheisyyteen luodaan nopeimmalla aikataululla uusi, terve ja nykyaikainen oppimisympäristö tasapuolisesti kaikille.

Kultakin koululta on matkaa Mansikkaniemelle alle viisi kilometriä ja suurella enemmistöllä oppilaista koulumatka lyhenisi. Alueen saavutettavuus eri kulkuneuvoilla on erinomainen ja turvallinen. Mansikkaniemi ympäristönä houkuttaa myös lapsia liikkumaan monipuolisemmin kuin Kirkonsalmen betonipiha.

Rakentamalla koulu liikenneympyrän läheisyyteen Iisalmen kaupunki panostaa omaan tulevaisuuteensa ja imagoonsa. Mansikkaniemi kulttuurihistoriallisena alueena saa lisää elinvoimaa uudesta koulusta ja alueen käyttö monipuolistuu.

Lähistöllä asuu paljon lapsiperheitä ja esimerkiksi Pihlajaharjussa 85 uutta kaavoitettua tonttia odottaa tulevia perheitä. Lähikoulu ja muut kohtuullisen lähellä olevat palvelut houkuttelevat uusia lapsiperheitä rakentamaan ja muuttamaan alueelle. Koulun sijainti asutukseen nähden olisi siis erinomainen.

Yhdistämällä kolme koulua tuodaan monet tärkeät oppilashuollon palvelut helpommin koululaisten saataville, kun työntekijöiden ei tarvitse kulkea eri koulujen välillä. Samoin erityisen tuen tarpeessa olevat oppilaat voidaan helpommin huomioida isossa koulussa.

Kyse ei kuitenkaan olisi tuhannen oppilaan massakoulusta vaan oppilaita olisi alle 300. Koulukoon ollessa riittävän suuri saataisiin paremmat tilat muun muassa taito- ja taideaineille, mikä lisää oppilaiden välistä tasa-arvoa. Tämän kokoinen koulu vastaisi parhaiten myös uuden opetussuunnitelman vaatimuksiin.

Vaihtoehto 5 tarjoaa selkeästi laadukkaimman ratkaisun pienimmällä riskillä. Toivomme päättäjiltä rohkeutta tehdä vaikeitakin päätöksiä yhteisen ja enemmistön edun nimissä.

Tavoitteenamme ja toiveenamme ei ole vastakkainasettelu nykyisten koulujen välille vaan yhteinen, nykyaikainen kyläkoulu ja ennen kaikkea terve koulurakennus kaikille.

ANNE POHJOISAHO


 • Kommentit

  • Maalle tarkoituksella muuttanut

   Kyllä kirkonsalmi tarvitsee uudet tilat. Mutta pieniä kouluja maalta lopettamalla ja yhdistämällä isompaan ei tule säästöjä eikä erityisoppilaiden huomiota saada yhtään sen paremmaksi. Koulukiusaaminen lisääntyy ja vaikeutuu niiden huomaaminen. Onhan tuo jo nähty tämän kaupungin kouluista joissa oppilasmäärät ovat isot. Pienenten kyläkoulujen liikunta tilat menetään ja isossa koulussa ei riitä tilat niille ja liikuntaryhmille vuoroja kuten nyt on ollut. Isolla koululla kuihdutetaan maalaiskylät ja todellakin pilataan kaupungin imago kokonaan.

  • Uusi koulu tarvitaan

   Tämä on ainoa oikea ratkaisu kouluverkon suhteen. Nimeni olen jo adressiin laittanut.

  • tsiikaaja

   Koulun tontti liikenneympyrästä lounaaseen, luoteeseen vai koilliseen päin?

  • Jassåå

   Kuulostaa virkamiehen palopuheelta.

  Jätä kommentti

  Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *