tiistai 20.3.2018
Aki, Kim, Joakim, Jaakkima

Turkistarhaus tuottaa turhaa kärsimystä

Suomen Turkiseläinten Kasvattajain Liiton sivuilla kehutaan, että turkiseläinten hyvinvointi on Suomen turkiselinkeinon kivijalka. Tämän väitteen perusteella voi alkaa pohtia, mitä oikeastaan tarkoittaa eläimen hyvinvointi.

Turkiseläimiä pidetään ahtaissa, virikkeettömissä, metallipohjaisissa verkkohäkeissä, jotka estävät niiden luontaisen käyttäytymisen kaikin tavoin. Animalia kertoo nettisivuillaan, että vaikka petoeläimet ovat luonteeltaan aktiivisia, turkistarhojen ei tarvitse tarjota kuin pieni purukapula ketuille ja olkia minkeille.

Useat turkiseläimet kärsivät myös monista sairauksista ja ovat jatkuvasti stressaantuneita.

Yksi järkyttävimmistä tosiseikoista on, että suomalaisilla turkistarhoilla on edelleen niin sanottuja superkettuja, vaikka niiden jalostaminen on luvattu lopettaa kauan aikaa sitten. Ne ovat ylisuureksi jalostettuja sinikettuja eli naaleja. Superkettu voi painaa jopa 20 kiloa, kun luonnossa naalit painavat vain 3–4 kiloa. Sen lisäksi nämä eläinraukat näyttävät siltä, että ne tukehtuisivat roikkuvaan nahkaansa.

Sinikettujen koko ja ylisuuri nahka aiheuttavat niille muun muassa silmä- ja jalkasairauksia sekä liikkumisvaikeuksia. Oikeutta eläimille -yhdistys on julkaissut superketuista videoita tämänkin vuoden puolella.

Useimmat yritykset käyttävät turkista lähinnä vain pienissä asusteissa, kuten huppujen reunuksissa. Turkiksen osuus ei siis yleensä ole kovin suuri osa liikkeiden tarjontaa. Monia yrityksiä, muun muassa Luhtaa, on yritetty jo useasti painostaa turkisten käytön lopettamiseen vaatteissaan. Yritys vetoaa turkiseläinten ”eettiseen” kohteluun.

Turkikset ovat puhtaan kärsimyksen tulos. Kuka ylipäätään voi ylpeänä sanoa ostaneensa eläimen raadon talveksi lämmittämään? Asusteiden ja vaatteiden vuoksi Suomessa joka syksy kuolee noin neljä miljoonaa turkiseläintä.

Suomi on monia muita Euroopan maita jäljessä turkislainsäädännössään. Useissa maissa turkistarhaus on kielletty joko kokonaan tai on säädetty sitä rajoittavia lakeja. Esimerkiksi Isossa-Britanniassa eläinten kasvattaminen niiden turkin vuoksi on ollut kiellettyä vuodesta 2004 saakka. On maita, jotka ovat siirtymäajan jälkeen tulossa samaan kieltoon. Ruotsissa esimerkiksi säädettiin, että kettuja sai enää vain kasvattaa oloissa, jossa ne voivat kaivaa ja jossa niillä on mahdollisuus mahdollisimman luonnolliseen käyttäytymiseen. Tämä johti kettujen tarhauksen lopettamiseen.

Miksi Suomessa ei ole tehty vastaavia muutoksia lainsäädäntöön? Ei se täälläkään olisi mahdottomuus.

Animalian mukaan turkistarhoja Suomessa on tällä hetkellä noin 900. Niiden määrä on vähentynyt runsaasti vuosien varrella. Yrittäjät ovat olleet tietoisia turkistarhauksen riskeistä elinkeinona alalle ryhtyessään.

Ihminen ei tarvitse turkista. Ei ole olemassa eettistä turkistuotantoa, eivätkä turkiseläimet voi hyvin. Ne elävät kärsimyksessä ainoastaan tapettaviksi ja pukeakseen ihmistä joku päivä. Turkistarhaus on raaka, täysin tarpeeton elinkeino.


 • Kommentit

  • Eläinystävä

   Heh….
   Montakohan yksilöä on elossa näitten kettutyttöjen turkistarha iskujen jäljiltä.

   Kohta varmaan ”kettu” tytöt vapauttelee Lehmiä, kanoja , lampaita ja sikoja luontoon 🙂

  • Älä tapa

   Miksi yleensä on kotieläimiä? Niitä kasvatetaan juuri tuotanto eläiminä. Miksi syötte lihaa, siihenkin tapetaan eläimiä. Miksi kävelette nahkakengissä taikka nahkatakeissa siihenkin tapetaan eläimiä. On ylellisiä nahkasohvia ja muita huonekaluja, miksi? Miksi harrastetaan ratsastusta, eikö hevosen hallintavälineetkin ole nahkasta, samoin useamman, varsinkin ylellisen auton penkit, miksi? Mitä kaikkea tehdään tapettujen eläinten nahasta. Kuinka moni paistaa lihapullia ja krillimakkaroita, siihenkin tapetaan eläimiä. Joku paistaa kanankoipia, rintafileitä jne. Jos nyt joku kasvattaa turkiseläimiä ja tappaa, niin onko se jotenkin paljon pahempaa, kuin halal lihan teurastus ja sitä pidetään kunniallisen, miksi? Voi Luoja armahda mitä vöyhötystä!

   • Hohhoijaa

    Miksi, oi miksi kyselet näitä asioita – ne eivät liity aiheeseen. Miksi aletaan jankuttaa halal-lihasta joka kerran, kun on kyse turkistarhauksen lopettamisesta. Älä vaivaudu vastaamaan, kysymys on retorinen.

    • Voih

     No ehkä sillä tavalla liittyy, että työttömille turkistarhaajille tarjotaan varmaan tarhauksen loputtua työtä halal-teurastamoista, mutta he tuskin pystyvät eettisistä syistä niin raakaan eläinten käsittelyyn.

  • kokoomusnainen boannahassa

   Kyllähän tarhaus on suomessa hyvin tärkeä ja työllistää ihmisiä eduskunta jo tästä äänesti 146-36 joten olisi aika lopettaa keskustelu tarhauksen negatiivisista puolista.

   • Kriittinen tarkkailija

    Onpa tökerö kommentti! Nimimerkki puhuukin puolestaan – nämä tarhauksen kannattajat tuntuvat olevan erityisen tympeää ja yksinkertaista väkeä. Epäkohdista on tietenkin puhuttava ja ne on korjattava, ja turkistahauksen epäkohdat ovat korjattavissa ainoastaan tarhauksen kieltämisellä lainsäädännöllä, siitä pitävät tuottajat itse huolen – hehän eivät suostu minkäänlaisiin parannuksiin. Tämänhetkinen hallitus vastustaa eläinsuojelua kynsin hampain ja ovat vesittäneet eläinsuojelulain uudistuksen totaalisesti. Tulevaisuudessa äänestäjät tulevat kyllä kiinnittämään tähän asiaan huomiota.

    • Muhammed

     Joo, meillähän on varaa lisää tuhansiin työttömiin. Ei muuta kun lisää valtion lainaa niin kyllä se siitä…

     Nämä samat eläinsuojelijat jotka huutavat eläinten kohtelusta haluavat tuoda tänne satojatuhansia muslimipakolaisia jotka eivät syö muuta lihaa kuin halal lihaa. Halal- teurastus ei ole tälle jengille ollenkaan ongelma vaan vaaditaan kasvattamaan hyvin karjaa, että se voidaan sitten lopulta vuodattaa elävältä kuiviin.

     • Eero

      Höpönlöpöä, asiat eivät liity mitenkään toisiinsa. Nämä turkistarhaajien argumentit elinkeinonsa puolesta ovat epäloogisuudessaan järkyttäviä. Myös väite, että tarhaus on työllisyyden kannalta välttämätön, on outo: ”sadonkorjuuaikaan”, kun nahat ovat ”kypsiä”, täytyy työntekijät kuitenkin rekrytoida ulkomailta. Ja enpä ole koskaan kuullut eläinsuojelijoista, jotka vaativat vuodattamaan eläimiä elävältä kuiviin…

      • Toope

       Ei ole koskaan kuultu eläinsuojelijoista, jotka vaativat vuodattamaan eläimiä elävältä kuiviin, mutta vaaditaan satojatuhansia ihmisiä maahanmuuttajiksi, jotka syövät muutaman halal- teurastamon verran halal lihaa. Siis en vaadi, mutta toimintani seuraus on tuo. Taidatkos sen enää kauniimmin hurskastella!

     • eläkeukko

      Ooppa muhamatti houreksimati ja puhu vuan omasta puolestas!

      Esmes minen kannata sen enempee turkkitarhua, ulukomuan partalapsiin hyysyytä, kun minkään sortin sosijalismia. Oun sitä mieltä, että tyhyjiin häkkiin pitäsi sijottoo kaekki uatteen pöljät kepulaisista persuin kautta punavihreisiin. Nii ja tietysti ulukomuan rikastuttajaterroristit ja elintasopakulaiset. Vankilattii voetasi tyhjentee niihin, ja iso osa pyrokruateista.

      Vuan minkkijä ja kettuja häkkiin ei pie laittoo, ei yhtään, eikä missään.

  • Ritva Kärmeniemi

   Turkistarhaus lopetettava! ja minkäänlaista rääkkäystä ei saa hyväksyä .tuotantoeläintenkään kohdalla. Eläintenpitokiellot yleisiksi!

  • Jaska

   MTK:n ansiosta ei varmaankaan eläimiinsekaantumisesta tule rikosta!Hiehot kärsii siitä!

  • Huoh

   Vaikka osittain olenkin kirjoittajan kanssa samaa mieltä, koko kolumnin luotettavuuden syö viittaminen animalian ja oikeutta eläimille- järjestön sivuihin/ julkaisuihin. Pohdittaessa eläinten hyvinvointia, olisi olemassa myös parempiakin lähteitä, kuin järjestöt, joiden tarkoitus on lopettaa eläintuotanto kokonaan.

  • Ei Suden syy

   Hyvä Janette Heikkinen. Jatka vaan taistelua , että tälläinen eläinrääkkäys lopetetaan.

  • Muhammed

   Entä halal liha ja halal-teurastus? Sehän on tullut monikulttuurisuuden nimissä jäädäkseen tänne.

  • Pirkko Suomi

   Kun lukee lehdistä eläinten julmista kohtaloista ja raa’asta kohtelusta, tulee mieleen että me ihmiset ollaan se julmin katalin maailmassa elävä, nopeasti jo pienet lapset oppii esimerkeistä, että eläintä ei tarvitse kohdella kipua, surua ja pelkoa tuntevana olentona, sitä voi potkia, leikata korvat, katkaista jalka, mitä vaan, ja nyt en tarkoita meitä, joihin väitän itsenikin kuuluvan, me kohtelemme eläintä elävänä olentona, joka tuntee myös rakkautta, uskollisuutta kaiken muun ohella, eläin yleensä luonnossakin tappaa syödäkseen, ei muuten ja huvikseen.
   Nyt näkyy todella, etenkin nykyaikana suuri julmuus eläimiä kohtaan, ennen niitä hoidettiin, lihan takia, maidon ja villan takia, mihin mitäkin eläintä, mutta eläintä hoidettiin ja syötettiin, entä nyt….. Harvassa löytyy hyviä eläintiloja, jospa ne ihmiset kerrankin liittyisivät yhteen, maineensa takia, vaatisivat hoitoa ihan eläimen viimeiseen hengenvedon loppuun, niiltä jotka pilaavat hyvien eläintilallisien maineen, eikä vain maineen takia, vaan ihan oikeasti myös eläimen oikeuksien takia.
   Ollaanhan jo nähty ettei nuo säännöt riitä mihinkään, niitä ei noudateta, eikä noudattamattomuudesta rangaistuksen.
   Lihan syönnin lopetin jo vuosia sitten juuri tuon raa’asta kohtelun takia, oksettava ne ihmiset!

  • Armas Syväpuro

   Ihminen kehittyy myös henkisellä tasolla. Jonkun ajan kuluttua kauhistellaan turkistarhausta, tupakanpolttoa, sotimista jne. Järki (kehittyminen) latautuu vähitellen . . .

  • Mir

   Iso käsi Janette Heikkiselle,hän onsorrettujen puolella. Hyvä Janette

  • Steven

   Janetten huoli eläimistä on kunnioitettavaa mutta kolumnissaan hän esittää kannanottoja, jotka eivät ole oikeudenmukaisia.

   Keskusteluissa etiikasta ja huolenpidosta on kyse siitä, että eläimistä pidetään ammattimaisesti ja oikealla tavalla huolta. Suomen eläinsuojelulait ja turkistarhojen tarkastukset pitävät huolen siitä, että meillä on maailman tiukin eläinsuojeluvalvonta.

   Tuottajat investoivat vuosittain useita miljoonia turvatakseen eläinten hyvinvoinnin.
   Suomessa on tänä päivänä lähes 900 tarhaa ja ne työllistävät tuhansia ihmisiä. Ihmisiä, jotka elättävät perheensä ja hoitavat tarhansa voimassa olevien lakien ja määräysten mukaan.

   Näiden tuottajien sormella osittaminen on epäreilua ja osoittaa tietämättömyyttä elinkeinosta.
   Ihmiset käyttävät nahkaisia kenkiä, vaikka on olemassa muitakin raaka-aineita. Syömme lihaa ja muita eläinkunnan tuotteita vaikka muitakin täysipainoisia ravintoaineita on käytettävissä.

   On ihmisiä, jotka käyttävät turkiksia se on sama asia – oma tietoinen valinta. Etiikasta puhuminen on tärkeätä, mutta miettikää mielellään myös sitä, kuinka vaatteemme on tuotettu.Muovin ja kemikaalien käyttö matalapalkka maissa, missä ne valuvat ympäristöön ja missä lapset ja naiset enemmän tai vähemmän orjamaisissa olosuhteissa ompelevat tekoturkiksia, halpoja t-paitoja ja housuja.

   Syömme lihaa, jonka alkuperä on kyseenalaista maista, jossa eläinsuojelu on aivan toisella tasolla kuin Suomessa ja ostamme nahkakenkiä, joiden nahan alkuperää on enemmän tai vähemmän mahdonta jäljittää.

   Tärkeän maatalouselinkeinon tuomitseminen, joka yli sata vuotta on luonut työpaikkoja ja hyvinvointia maahamme, ilman asianmukaista tietoa, näkemystä ja faktoja on epäreilua ja antaa väärän kuvan, joka johtaa harmittaviin ja vääränlaisiin käsityksiin.

   • Suomi kuva siitä ryvettyy

    Höpö höpö turkis on pröystäilyä ja turhuuutta .Syöminen on vähän eri asia siitä elää. Suomikuvalle ei turkis ainakaan ole eduksi,koska muualla se on kielletty kasvatus mielessä.

   • fikkari

    12-tuntista päivää duunavilla lapsillakin on paremmat olot kuin elämänsä häkissä viettävillä ketuilla.

    Ainakin mun silmää miellyttäis enemmän ittensä tappaneen turkistarhaajan tai -lobbarin raato, kuin näiden kusipäiden takia snadiin häkkiin vangittu viaton luontokappale.

   • Eero

    Tässä tuli näitä turkistuottajien vääristyneitä väitteitä. On aivan totta, että esim.nahkakenkien tuotannossa on paljon valtavia epäkohtia ja muovivalmisteiset vaatteet ovat kaikkea muuta kuin ekologisia, ja lapsityövoimaa käytetään mm. Intiassa törkeästi hyväksi. Näiden seikkojen luetteleminen ei kuitenkaan auta kettuja ahtaissa verkkopohjahäkeissään eikä muuta turkistuotantoa yhtään eettisemmäksi. Tuottajien kehittelemät sertifikaatit (löytyvät netistä) ovat täysin mitättömiä, se selviää jo tutustumalla testausmenetelmiin – eikä huonoa tulosta tarvitse julkistaa missään eikä siitä seuraa mitään. Näillä sertifikaateilla ja tarkastuksilla ainoastaan pimitetään sitä tosiasiaa, että turkistarhaus on aikansa elänyt elinkeino, joka perustuu eläinrääkkäykseen. Maissa, joissa lakia on muutettu niin, että eläinen olot ovat edes siedettävät, on tarhaus loppunut kannattamattomana. Tarkastamme tulevissa äänestyspäätöksissämme ehdokkaan kannan tähän asiaan, se on ainoa tie tilanteen korjaamiseksi.

  • kaarina reimalahti

   Turkistarhaus lopetettava.Tarhaus on eläinrääkkäystä. Eläimille kuuluu vapaus, ja rakkaus.

  • Suomalainen

   Kerrankin asia sanotaan niinkuin se on: Suomen turkistuotannosta on eettisyys kaukana. Eläinrääkkäystä muotihömpäkkeiden takia, turkis hupunreunassa tai pompulana myssyssä on tarpeeton. Suomen lainsäädäntö on tältä osin todellakin aika muuttaa perin pohjin – eläinsuojelulain uudistuksesta on tulossa pelkkä farssi ja huono vitsi ja maamme maine takapajulana kasvaa.

  Jätä kommentti

  Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *