maanantai 19.3.2018
Juuso, Josefiina, Jooseppi, Joosef

Tuottajat tarkastusten armoilla

On kohtuullista, että maataloustukien maksatus tapahtuu samana kalenterivuonna kuin niitä on haettukin, Ari Kaunisaho kirjoittaa.

Alkutuottajalla odottaminen on tuttu tunne. Keväällä odotetaan suotuisia sääoloja kylvötöille. Kasvukauden aikana odotetaan milloin maaperää virvoittavaa sadetta, milloin otollisia sadonkorjuuolosuhteita.

Karjatilallinen odottelee tuolloin tällöin eläinlääkäriä – lypsykarjapaikassa uotellaan hartaasti seminologin vierailua.

Maaseutuviraston yksipuolinen ilmoitus maataloustukimaksatusten siirtymisestä vuonna 2015 isolta osin seuraavalle tilikaudelle ei ollut odottamisen väärti. On käsittämätöntä, että koko maataloussektorille merkittävä asia on ”tuodaan tiedoksi” luonteinen ilmoitusasia.

Perin merkillisiä ovat perusteetkin, mm. ely-keskusten tukitarkastajien vähyys ja työkiireet. Erikoista, että valtionhallintoon lukeutuvien ely-keskusten työpaineet voivat johtaa kokonaisen tuotannonalan ahdistamiseen. Maksuviivästysten kerrannaisvaikutukset tulevat näkymään mm. rahoitussektorilla sekä maatalouskaupan vaikeuksina.

Maatalousalaan voimakkaasti investoineet nuoret tai muutoin tilojaan kehittäneet tuottajat ovat suuren epävarmuuden kourissa. Tiloistaan pakon edessä luopuvien ja tuotannon lopettavien määrä tulee kasvamaan voimakkaasti – tämäkö on nyt sitä hallittua rakennemuutosta.

Tärkeintä on löytää keinot, jossa maataloustuottajien oikeus työhön sekä asialliseen ansionmuodostukseen turvataan. Nämä ovat kansalaisten perustuslaillisia oikeuksia.

Kaavailut tukimaksatusten viivästyttämiseksi on peruttava, elykeskuksiin on löydyttävä resurssit riittäviin tukitarkastuksiin – vaikka keventämällä ja joustamalla tukitarkastuksia.

Alkutuottajan ei kuulu toimia maaseutuviraston ja ely-keskusten säästöjen luotottajana.

Palkansaaja odottaa saavansa tilinauhan sovitusti ja ajallaan, näin täytyy olla myös alkutuottajan laita. On kohtuullista, että maataloustukien maksatus tapahtuu samana kalenterivuonna kuin niitä on haettukin.

Ari Kaunisahokunnanvaltuutettu (ps.)eduskuntavaaliehdokasKeitele


  • Kommentit

    • Ulkopuolinen

      ”Palkansaaja odottaa saavansa tilinauhan sovitusti ja ajallaan, näin täytyy olla myös alkutuottajan laita”. Onko siis vastikkeeton tuki palkkaa? Voihan siitä osan lukea palkaksi kulttuurimaiseman hoidosta, mutta viljelijöiltä myös odottaa tämän työn ottamista vakavasti. Kuuluvatko esimerkiksi nuo räikeänvalkoiset ”munat” teiden varsilla ja peltoaukeilla – jopa huolimattomasti hajalleen jätettyinä – kulttuurimaisemaan? Niitä ei mielestäni saisi päästää kuulumaan siihen. Ne kuuluisi säilyttää normaaliin tapaan erityisisssä varastopaikoissa sivullisilta mahdollisimman näkymättömissä, vaikka väri vaihdettaisiinkin luonnonmukaisemmaksi.

    Jätä kommentti

    Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *