perjantai 23.3.2018
Akseli

Tolkun ihmiset

Väitetään, että maahanmuuttokysymykset jakavat kansamme kahtia. Se on vale. Ääripäiden välissä on valtava enemmistö, tolkun ihmiset.

Tolkun ihminen ei kiistä maahanmuuton aiheuttamia ongelmia eikä hekumoi ajatuksella, että kansanedustaja tai hänen lapsensa raiskattaisiin.

Tolkun ihminen on valmis auttamaan apua tarvitsevia, mutta ymmärtää, että rajalliset resurssit on suunnattava kaikista hädänalaisimmille. Tolkun ihminen ymmärtää, että viranomaiset tekevät työnsä, tunnistavat todelliset turvapaikan tarvitsijat ja käännyttävät muut pois.

Tolkun ihminen ei halua, että pakolaisvirta maahamme yltyy hallitsemattomaksi. Tolkun ihminen vaatii poliitikoilta toimia, jotka takaavat yhteiskuntarauhan. Tolkun ihminen ajattelee, että vaikka Suomen täytyykin auttaa, se ei saa tapahtua omien kansalaistemme kustannuksella.

Tolkun ihminen tuomitsee seksuaalisen häirinnän ja väkivallan riippumatta siitä, kuka siihen syyllistyy. Hän haluaa rikoksiin nykyistä kovempia tuomioita ja että rikoksista tuomitut turvapaikanhakijat karkotetaan maastamme. Hän myös ymmärtää, että näitä asioita säätelevät lait, asetukset ja säännökset, joita maamme on sitoutunut noudattamaan.

Tolkun ihminen toivoo, että jokainen voi tuntea olonsa turvalliseksi, mutta hän ymmärtää, ettei kaduille tarvita partioita. Turvallisuudentunne syntyy parhaiten, kun jokainen puuttuu havaitsemiinsa epäkohtiin, ei salli epäasiallista kohtelua, rasismia tai väkivaltaa missään olosuhteissa.

Tolkun ihminen ei tee johtopäätöksiä tai yleistyksiä tuntemattomista ihmisistä sen perusteella, mihin kansanryhmään nämä sattuvat kuulumaan. Tolkun ihminen ei pelkää kohdata ihmistä ihmisenä.

Tolkun ihminen osaa keskustella kriittisesti maahanmuuttopolitiikasta, mutta hänelle kriittisyys ei tarkoita sitä, että osaa keksiä mahdollisimman paljon ulkomaalaistaustaisia halventavia nimityksiä. Tolkun ihminen on asiallinen, perustelee näkemyksensä ja kunnioittaa toisia.

Tolkun ihminen tekee niin kuin Teemu Selänne ja tuomitsee rasismin yksiselitteisesti.

Tolkun ihminen ei alennu räyhäämään nimettömänä internetin keskustelupalstoilla vaan esiintyy suoraselkäisesti omalla nimellään eikä kirjoita mitään, mitä ei voisi sanoa toiselle kasvotusten.

Tolkun ihminen olettaa, että ihminen, joka saa maastamme turvaa ja suojaa, osaa antaa sille arvoa eikä ylenkatso tai halveksi kulttuuriamme tai uskontojamme. Tolkun ihminen haluaa, että yhteiskuntaamme sopeutumattomat käännytetään takaisin, mutta osaa myös antaa arvoa niille, jotka kotoutuvat ja osallistuvat yhteiskuntaamme sen täysivaltaisina jäseninä. Tolkun ihminen osaa kunnioittaa mutta myös vaatia kunnioitusta – sekä olla itse sen arvoinen.

Tolkun ihminen ymmärtää, mitä rasistit yrittävät tehdä. He yrittävät vihaa ja pelkoa lietsomalla saada tolkun ihmisiä liittymään heihin, jotta viha, pelko, epäluulo ja turvattomuus lisääntyisivät. Tolkun ihminen ei tähän lankaan mene.

Tolkun ihmisissä on se ongelmallinen piirre, että he eivät halua tehdä itsestään numeroa. He eivät halua huutaa omia maltillisia ja rakentavia mielipiteitään julki. Vaikka heitä on paljon, he ovat näkymättömiä. Se on sääli, sillä juuri näitä tolkun ihmisiä maamme nyt kaipaa. Heitä, jotka mieluummin rakentavat kuin hajottavat.

Kuka uskaltaa myöntää olevansa tolkun ihminen?

Kirjoittaja on iisalmelainen kirjailija.

Jyri Paretskoi

jyri.paretskoi@iisalmi.fi


 • Kommentit

  • Henri Jansson

   Hyvin kirjoitettu ja asiaa. Ainut minkä olisin jättänyt pois kirjoituksestasi on toka vika kappale:

   ”Tolkun ihminen ymmärtää, mitä rasistit yrittävät tehdä. He yrittävät vihaa ja pelkoa lietsomalla saada tolkun ihmisiä liittymään heihin, jotta viha, pelko, epäluulo ja turvattomuus lisääntyisivät. Tolkun ihminen ei tähän lankaan mene”.

   Mielestäni tolkun ihminen huomaa myös suvaitsevaisten leireissä tapahtuvan asioiden vääristelyn ja nimittelyn.

   • Anna

    Aivan. Olen ennen aina luullut olevani vasemmalle kallellaan, mutta en ikinä vaivautunut ottamaan selvää sitä kannattavien ihmisten mielipiteistä. Nyt kun olen ottanut, olen todella järkyttynyt selkärangattomuudesta. He sanoivat: 1) turvapaikanhakijoita kritisoidaan meidän systeemin hyväksikäyttämisestä, mutta niinhän kaikki tekisivät (tekisikö, ihan aikuiset ihmiset?) 2) valtiota vastustamme. Sosiaalituet on ok, mutta ei valtion väkivaltamonopoli. Kaikki siis voivat heidän mielestään käyttää väkivaltaa (ja sen huomaa anarkistien käyttäytymisestä mielenosoituksissa). Ja nämä näkemykset ovat yliopiston tutkijoiden näkemyksiä. Ok. Luulin, että heillä olisi selkäranka, itsekunnioitus ja aivot. Siksi minusta nyt vasemmistoanarkistit ovat kaikkein vastenmielisin ryhmä, koska he esittävät ns. hyviksiä, ja hyökkäävät sanallisesti ja myös väkivaltaisesti rasistiksi ja natseiksi kutsumiensa vastustajien päälle. Laitan sen selkärangattomuuden ja ”rajattomuuden” piikkiin. Jotain todella lapsellista ja itsekästä, kokisin. Toivoisin, että ns. asiantuntijat perehtyisivät oikeasti siihen, kuka täällä pinnan alla käyttää valtaa esim. yliopistojen kautta (asennemuokkaus). (Ja turha kuvitella, että kannattaisin natsismia. Minua ei kiinnosta sodat eikä narsistinen vallankäyttö.)

    • muutama korjaus

     Mitä nykyisin voi äänestää vihreä? Vihreät on hyvä ympäristöpuolue. Mutta kun eduskunnassa käsitellään muitakin asioita. Äärettömän vastuutonta on tuo cityvihreiden toiminta myös kenttävihreiden näkökulmasta. Kun nyt kuitenkin ovat suomalaisia kansanedustajia, eivät mitään maailmankansanedustajia. Voiko kansanedustajilta vaatia jonkinlaista vastuuta omaa kansaa kohtaan? Onko se niin, että tällainen käsitys vastuuta periytyy? Ja että jotkut eivät sitä ole perineet, oppineet tai omaksuneet?

  • Jan Björklund

   Kiitoksia kirjoituksestasi! Olen tässä vähitellen alkanut tuntea itseäni ”näkymättömäksi lapseksi”. Mihinkään kuulumattomaksi. En missään nimessä voi olla rasisti. Enkä jaksa olla suvakki. Nyt löytyi paikka minulle ja ehkä miljoonille muille suomalaisille. Tämä on ainoa tapa edetä tässä maailman tilanteessa. Olemme ”tolkun ihmisiä”.

   • Pirre Tampio

    Hyvä Jan

  • Veijo Vetäjä

   Lisään tuohon vielä sen, että Tolkun ihminen myös ymmärtää ja tietää mitä rasismi oikeasti on. Se EI ole sitä, millaiseksi koko käsitteen irvikuvaksi se on nykyään tarkoitushakuisesti venytetty.

  • Petri Tuormala

   Jos vielä tolkun ihmisessä olisi sen verran puhtia että tekisi asioille jotain. Tolkun ihminen siellä peräkammarin puolella itsekseen asoita pohtii.

  • Annika Metsäketo

   Kiitos.

  • Väbä

   Minähii oon tolokun immeinen!

   Ja kah, annaha ollakkaa, elähä souvakkaa. Uatteleppa tovi. Jonnii sortin muukalaesiaha tässä melekein kaekki oomma.

   Itsekin olen Sekunda-Savon (suom. huom. rakkaudella annettu nimitys) pohjoisimmasta kolkasta Pohjois-Pohjanmaalle muuttanut sudeettisavolainen.

   En ole kokenut täällä syrjintää etnisestä alkuperästäni huolimatta. Jos moiseksi ei sitten lasketa muutamaa maailman rikkaimman ja värikkäimmän kielen – savon – ilmausten aikaansaamaa naurunpyrskähdystä.

  • Matti

   Hienosti kiteytit omat ajatukseni. Olen Paretskoin kanssa 100% samaa mieltä.

  • Minna

   Aivan mahtava kirjoitus! Nyt tiedän mikä olen, olen Tolkun ihminen.

  • Liisa Lappi

   Kiitos Jyri Paretskoi. Tämä on teksti, jonka toivoisin itse kirjoittaneeni. Toivottavasti tästä todellakin tulee ”somehitti”, kuten yksi sen FB-jakajista toivoi!

  • Tolkun ihmiset

   Nämä nimittämisesi ”tolkun” ihmiset on leimattu rasistiseksi Ns. ”suvakkien” taholta. Hyvin harva näilläkin sivuilla on toivonut kansanedustajien raiskauksia, eikä muitakaan kauheuksia. Kaikki tuntemani ihmiset ovat juuri tuota mieltä kuin kirjoittelit. Ihan turhaan heihin isketään rasistin leima.

   • Johanna

    Hannan kanssa samat kokemukset. Olen saanut kuulla olevani milloin mikäkin ”suvakkih..a”, kun olen yrittänyt näitä samoja asoita tuoda esiin.
    Tämä kirjoitus oli todella hyvä, ihan täältä toisestakin ”ääripäästä” katsottuna.Kiitos!!

   • Hanna

    Näitä tolkun ihmisiä kutsutaan joissain tapauksissa ihan yhtä lailla myös ”suvakeiksi” nk. ”rasistien” taholta. Tämä on käynyt useampaan otteeseen ainakin omalla kohdallani selväksi.

    Mutta, mutta. Hieno kirjoitus! Molempien ääripäiden edustajat saavat liikaa arvoa mediassa, vaikka enemmistön kanta lienee tosiaan jossain näiden kahden pisteen välissä.

    • mummo

     Ns ”suvakit” eivät ole tolkun ihmiset, koska eivät millään ymmärrä, että tänne laittomasti ilman minkäänlaisia papereita tulleet, jopa 5 turvallisen maan kautta, eivät ole ne todelliset hädänalaiset.

  • Jyrki Simola

   Kiitos kirjoituksesta.

  • Jorma Halonen

   Hyvä kirjoitus. Tunnistin täysin tuosta ajatteluni ja suhtautumistapani. Olen tolkun ihminen.

  • Jari Suhonen

   Rakentava keskustelu on aina paikallaan, eikä vihanlietsojia tähän maahan kaivat. Sen lisäksi identiteetistään ei tarvitse kenenkään luopua asuipa hän missä maailman kolkassa tahansa. Lakia kunnioittaen tietenkin. Maailma muuttuu, eikä entiseen ole enää paluuta. Tämä maahanmuutto on Suomelle vielä aika uusi asia. Sen kanssa on vain elettävä. Niin se vain on.

   • muutama korjaus

    Harvinaisen passiivinen käsitys omasta kulttuurista.

    • anonyymi

     Ei passiivinen vaan alistuva ja epäkunnioittava.

   • Henri Jansson

    Olet Jari väärässä. Me itse teemme ja vaikutamme asioihin mitä ympärillämme tapahtuu.

  • Rauno Toivainen

   Ilmoittaudun tolkun ihmiseksi!

  Jätä kommentti

  Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *