keskiviikko 21.3.2018
Pentti

Toimivat tietoliikenneyhteydet ovat vahva tulevaisuustekijä

Kiuruveden kaupunginhallitus otti viime viikolla kantaa Savon Kuitu Oy:n yrityssaneerauksen selvitysmies Jarmo Makkosen esitykseen yhtiön tulevasta saneerausohjelmasta. Kaupunginvaltuustossa Savon Kuidun tilannetta on käsitelty muun muassa marraskuussa 2016 ja sekä viime maaliskuussa. Moni asia on muuttunut näiden päätöksien jälkeen. Viivyttely ja eripuraisuus on hankaloittanut kuntien välistä yhteistyötä ja kiuruvetisten yritysten toimintaa. Kunnan on luotava edellytyksiä, ei karsittava niitä. Tarvitsemme nyt rohkeita ratkaisuja.

Esitimme selvitysmies Makkosen kuulemisen jälkeen, että Kiuruveden kaupunki valitsisi ratkaisuvaihtoehdoksi kuituverkon ostamisen ja takaisinvuokraamisen. Tämä malli vaatii kaikilta kunnilta yhtenäisen päätöksen. Jos malli ei saa kannatusta, kuntien ja yhtiön osakassopimuksen mukaan jokainen kunta on sitoutunut pääomittamaan yhtiötä. Samainen osakassopimus estää verkon myymisen osissa tai kokonaan kolmannelle osapuolelle.

Kumpikaan vaihtoehto (pääomittaminen tai takaisinvuokraus) ei ole ongelmaton, mutta takaisinvuokraamisen kautta kunta saa jonkin verran vuokratuloja ja yhtiö saa merkittävästi pienennettyä velka- ja korkomenojaan. Kiuruveden kaupunki on yksi yhtiön velkojista maksettuaan takausvastuunsa viime heinäkuussa. Tästä syystä ostohinta on mahdollisesti tasearvoa (noin 1,5 miljoonaa) pienempi. Makkosen kuuleminen ennen kokousta toi lisätietoa ja selkeyttä tilanteeseen.

Tulevaisuuteen suuntaavan kunnan kaikki keskeiset tehtävät vaativat digitalisaatiota. Toimivia tietoliikenneyhteyksiä ja niiden rakentamista voitaneen hieman kärjistäen verrata aikoinaan vesi- ja sähköverkkojen rakentamiseen. Elinvoimaisuuden ja kehityksen kannalta se, että yhteys ei pätki, on äärimmäisen tärkeää. Valokuituverkko tuo monia eri palveluita kotiin ja etätyö mahdollistaa asumisen kauempanakin varsinaista työpaikkaa. Langattomat 3G- ja 4G-verkot tarvitsevat toimiakseen runkoverkkoa. Monille yrityksille yhteyden katkeaminen on toiminnan kannalta haavoittavaa. Verkon toiminta koskettaa vähintään noin kolmannesta kiuruvetisistä jollain tapaa.

Kaupunki yhtenä omistajista vaatii, että Savon Kuituverkko Oy tervehdyttää toimintaansa, panostaa markkinointiin uusien asiakkaiden saamiseksi ja jatkaa verkon rakentamista niin taajamiin kuin kuntien reuna-alueille. Kunta ei ole pankkiautomaatti, vaan haluamme sijoituksemme tuottavan – niin verkkoyhteyksien kautta kuin infrasijoituksena. Kiuruveden kannan Savon Kuituverkko Oy:n yrityssaneerauksen konkreettisiin toimiin ratkaisee kaupunginvaltuusto.

Kiuruveden Keskustan hallitusryhmä:

Hannakaisa Heikkinen

Pasi Hyytiäinen

Risto Juntunen

Mira Kokkonen

Tommi Tikka

Emmi Tikkanen

Sisko Toivanen

Kari Saastamoinen


 • Kommentit

  • Kerperos!

   Ensin kepulaiset 1960-luvulta lähtien ovat tyhjentäneet maaseutua ja nyt ovat ”säilyttämässä” sitä kuituverkon varjolla!Kaksinaamaista touhua jota puoklue on tehnyt aina!

  • pielakas

   http://tieku.fi/teknologia/internet/satelliittiverkko-luo-kaikkialle-maahan-supernopean-netin

   Tuo kai on tulevaisuutta, vaikka tämä nimenomainen hanke ei toteutuisikaan. Joka tapauksessa kunnissa sietäisi nyt etsiä tietoyhteyksiä tällä hetkellä toimivista satelliittilaajakaistoista. Niiden tukiasemat ovat satelliitteina yläpuolellamme. En kyllä tunne yhteyksien mahdollisia ongelmia ja toimintavarmuutta.
   Pitäisiköhän siis tässä mielessä kohottaa katse taivaisiin eikä tuijottaa maan syliin.

  Jätä kommentti

  Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *