keskiviikko 21.3.2018
Pentti

Terve suhde rahaan

Iisalmen Sanomat haastatteli Ylä-Savon OP:n toimitusjohtajana työskennellyttä Timo Niskasta, jolla oli kiinnostavia näkökulmia suomalaisten suhteesta rahaan. Haastattelu liittyi ajankohtaiseen teemaan. Verotiedot tulivat eilen julkisiksi.

Siinä missä esimerkiksi Yhdysvalloissa vuosituloja saatetaan kysyä heti ensitapaamisessa, Suomessa hyvillä tuloilla ei juuri kerskailla. Menestystä ei ole perinteisesti myöskään näytetty ulospäin. Suomalaiset eivät halua herättää turhaa kateutta.

Kyse myös laajemmasta arvoihin liittyvästä asiasta. Suomessa rahaan suhtaudutaan usein käytännöllisesti. Sitä tarvitaan sen verran, että saa hyvän elannon itselle ja perheelle. Suomalaiset kuitenkin arvostavat muita asioita enemmän kuin rahaa sen itsensä vuoksi. Suomessa unelmoidaan pienesti, punaisesta tuvasta ja perunamaasta. Yhdysvalloissa saatetaan unelmoida miljoonien tienaamisesta.

Molemmissa on puolensa. Moni suuri yrittäjätarina on saanut alkunsa Yhdysvalloissa, koska siellä yrittämisen arvo todella tunnustetaan. Suomalaiset kuitenkin ymmärtävät paremmin sen, että pelkkä raha ei tuo onnea, vaikka sitä perustarpeiden tyydyttämiseen tarvitaankin.

Jokaisesta veropäivästä keskustellaan mediassa. Julkiset verotiedot ärsyttävät toisia. Jotkut lukevat verolistoja silmä kovana. Suhtautui verotietojen julkisuuteen miten tahansa, on syytä pitää mielessä se, että raha ei kerro ihmisestä muuta kuin sen, että hänellä on rahaa. Rahan puute ei tee kenestäkään huonompaa ihmistä. Myöskään lihava lompakko ei tarkoita, että olisi hyvä ihminen.

Elämän päämääränä pelkkä ison rahakasan tienaaminen on täysin tyhjä. Onneksi muut asiat ovat suomalaisille tärkeämpiä.


  • Jätä kommentti

    Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *