perjantai 20.4.2018
Nella, Lauha

Team Finland päivitykseen

Suomalaisen yhteiskunnan talous on perustunut vientiin. Koulussa meille opetettiin, että Suomi seisoo puujaloilla. Viennin arvosta leijonanosa syntyi erilaisten puutuotteiden, erityisesti paperin viennistä. Myöhemmässä vaiheessa metalliteollisuus nosti päätään. Paperikoneita ja muita investointihyödykkeitä vietiin maailmalle. Kolmas vaihe oli elektroniikkateollisuus, joka kehittyi informaatioteknologiaksi Nokian hyvien vuosien myötä. Metsäteollisuutta ja raskaampaa teollisuutta pidettiin jo auringon laskun alana.

Palvelujen vienti on kasvanut merkittävästi. Näin erityisesti investointituotteisiin liittyvä huolto-, varaosa ja päivitystuotteiden vienti. Mutta vientikauppa tökkii kaikkinensa. Tavara ei mene markkinoille. Sanotaan, että tuotekehitys ei ole pysynyt perässä ja uusiutuminen on jäänyt puolitiehen. Kaikki varmasti totta. Mutta miksi ihmeessä ruotsalaiset ja monet muut saman kustannustason maat pärjäävät. Puutteista huolimatta kilpailukykymme monilla mittareilla on hyvä.

Tähän kysymykseen ei ole yhtä yksiselitteistä vastausta. Yksi tekijä on valtion viennin edistämistoimet. Vanhastaan Suomessa oli työ- ja elinkeinoministeriön alaisuudessa vahva vienninedistämisorganisaatio, Finpro. Sillä oli laaja asiantuntijaorganisaatio eri puolilla maailmaa. Organisaation tehtävänä oli auttaa elinkeinoelämää vientiasioissa. Palvelut olivat maksullisia, toki valtion subventoimia. Järjestelmä oli todettu maailman parhaaksi toiminnan aikana.

EU:n vaatimuksiin vedoten työ- ja elinkeinoministeriö lakkautti Finpron tämäntyyppisen toiminnan ja myi sen Soprano Oy:lle muutama vuosi sitten. Tilalle perustettiin Team Finland organisaatio, jolla ei ollut kovaa markkinoita ja liike-elämää tuntevaa asiantuntijaydintä kohdemaissa.

Elinkeinoelämän kritiikki Team Finland toimintaa kohtaan on ollut kovaa erityisesti Kauppalehden ja Helsingin Sanomien sivuilla. Elinkeinoministeri Olli Rehn on ottanut onkeensa kritiikistä ja nimennyt työryhmän kehittämään TF toimintaa.

Vienninedistäminen on yksi yhteiskunnan perustehtävistä. Vienti on liian kapeilla hartioilla, ulkomaankauppaa käy liian harva yritys. Sitä taustaa vasten on tärkeää, että viennin edistämistoimet palvelevat parhaalla mahdollisella tavalla elinkeinoelämää.

Tean Finland kaipaa jämäkkyyttä. On löydettävä uusia vientiyrityksiä, heille pitää olla asiantuntevaa palvelua niin maakunnissa, kansallisella kuin erityisesti kansainvälisellä tasolla. On yhdentekevää tuottaako palvelun yritys vai viranomainen, kunhan vain palvelu pelittää.

Team Finland tarvitsee päivitykset. Asiakkaiden ääntä on kuultava aidosti.

Kirjoittaja on Lapinlahdella asuva Pohjois-Savon ely-keskuksen ylijohtaja.


  • Jätä kommentti

    Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *