torstai 22.3.2018
Vihtori

Tärkeintä on terve koulu

Koulujen lopettamiset, yhdistämiset, uusimiset, korjaamiset tai korjaamatta jättämiset ovat tärkeitä mutta valitettavasti myös hyvin tunteisiin vetoavia asioita. Usein unohtuu, että vaikka periaatteessa puhutaan rakennuksista, ovat kyseessä kuitenkin ensisijaisesti lapset, heidän oikeutensa ja hyvinvointinsa.

On luonnollista ja inhimillistä, että ihmiset puolustavat henkeen ja vereen oman lapsensa tai oman alueensa kouluja. Tulee kärjistäviä ja vastakkainasettelua aiheuttavia kannanottoja, tunteisiin vetoavaa paatosta ja väitteitä, jotka eivät välttämättä perustu tosiasioihin.

Olkoon niin, kyllä maailmaan puhetta mahtuu. On myös hienoa huomata, että kouluasiat herättävät niin paljon mielenkiintoa ja tunteita.

Päätöksenteossa ei kuitenkaan ole varaa tunteille tai puolueellisuudelle eikä varsinkaan sijaa huutoäänestyksille, joissa kovaäänisimmät saavat tahtonsa läpi. Vastuulliset virkamiehet ja päättäjät tarkastelevat kokonaisuutta ja pyrkivät löytämään kaikkien kannalta parhaan mahdollisen ratkaisun ketään erityisesti suosimatta. Toivottavasti niitä toisenlaisia ei edes ole.

Vaikka tarkasteltavia asioita kouluverkkoa suunniteltaessa on paljon aina taloudellisuudesta ja toiminnallisuudesta lähtien, on kaikista tärkein huomioon otettava seikka kuitenkin lasten terveys.

Ainoa mahdollinen ratkaisu koulujen tulevaisuuden suhteen on sellainen, jossa kaikille oppilaille pystytään takaamaan terveellinen, sisäilmaongelmaton oppimisympäristö.

Perusopetuksen palveluverkkosuunnitelma 2017, joka on kaikkien luettavissa kaupungin sivuilla, antaa hyvin kattavan kuvan koulujen tämänhetkisestä tilanteesta sekä mahdollisten ratkaisujen vaikutuksista monella eri osa-alueella.

Se kannattaa lukea ajatuksen kanssa alusta loppuun, mikäli aikoo enemmälti osallistua keskusteluun koulujen tulevaisuudesta ja varsinkin, mikäli on itse tekemässä päätöksiä.

On selvää, että tällä hetkellä Kilpijärven, Kirkonsalmen, Runnin, Hernejärven, Soinlahden, Partalan ja Sourunsalon koulut alkavat olla siinä kunnossa, että millä tahansa mittarilla katsottuna niiden korjaaminen ei koulunkäyntiä turvaavia toimenpiteitä lukuun ottamatta ole järkevää.

Ymmärtääkseni Runnille tulee uusi koulu, samoin Hernejärvelle. Sourunsalon koululaiset pystynevät ongelmitta siirtymään Kauppis-Heikin kouluun, jonne on mahdollista rakentaa vielä lisää tilaa.

Taloudelliset seikat tuskin mahdollistavat sekä Kirkonsalmen ja Kilpijärven koulujen että Soinlahden ja Partalan koulujen uusimista, joten varsin todennäköistä on, että näitä kouluja jotenkin yhdistellään. Käytännössä tämä merkinnee myös ainakin yhden uuden muodostettavan koulun sijoittamista uudelle paikalle.

Kaiken kohinan keskellä helposti unohtuu, että uusien koulujen rakentaminen on erittäin hyvä asia. Iisalmi panostaa koulutukseen ja on nyt varmistamassa myös ulkoiset puitteet nykyaikaisiksi ja terveydelle vaarattomiksi.

Minun nähdäkseni siitä pitäisi olla enemmän kiitollinen tyytyväinen ja vähemmän nyreissään kuin mitä tällä hetkellä julkisessa keskustelussa näkyy.


  • Kommentit

    • Microsoft customer support

      Let it be so, yes, the world can talk. It’s also great to note that school matters attract so much interest and feelings. Microsoft customer service are here for you

    Jätä kommentti

    Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *