perjantai 23.3.2018
Akseli

Talvivaaran tarina – kuka huijaa ja ketä?

Talvivaaran kaivos on syytä pistää pakettiin. Kaivoslupa on peruutettava ja hallittu alasajo aloitettava, allekirjoittajat vaativat. Kuva on vuodelta 2013. (Kuva: Marjatta Pulkkinen)

Valtio antoi rahaa lisäbudjetista Talvivaaran ympäristöongelmien ratkaisemiseen. Nyt tätä rahaa on tarkoitus käyttää kaivoksen louhinnan uudelleen aloittamiseen. Toiveena on, että uusien liuotuskasojen lisäämisellä liuoskiertoon saataisiin niin paljon lämpöä että kasat ja kiertoliuos eivät jäätyisi talvella.

Ongelmien ytimessä on itse kaivoksen pohjoisissa oloissa kokeellinen rikastusmenetelmä, biokasaliuotus.

Jos tämä prosessi olisi toiminut niin kuin kaivoksen ympäristöluvassa luvattiin, kaivoksella ei olisi minkaanlaisia ongelmia pakkasista, eikä ylimääräisestä vedestä. Päinvastoin. Jopa sateisimpinakin kesinä olisi pitänyt pumpata haihtumista korvaavaa ylimääräistä vettä liuotuskiertoon.

Perustamisvaiheessa suunniteltiinkin vedensaannin turvaamiseksi vedenottoputkea Nuasjärvestä.

Bioliuotuksessa bakteeritoiminnan piti irrottaa sulfidimalmin rikkiä liukoiseksi rikkihapoksi voimakkaasti lämpöä tuottavassa reaktiossa.

Oletus oli, että prosessin käynnistyttyä kasoihin laskettavan rikkihapon määrää voitaisiin vähentää.

Nyt ollaan tilanteessa, jossa kaivosalueella on jopa kymmenen miljoonaa kuutiota jätevesiä, joista eroonpääsemiseksi rakennetaan purkuputkea Nuasjärveen. Kasoihin ajettavan rikkihapon määrä ei ole vähentynyt ja voidaankin todeta, ettei kyse ole käytännössä ollut bioliuotuksesta, vaan lisätyn rikkihapon avulla tapahtuvasta rikastamisesta.

Tilanne osoittaa, että tämä kaivoskokeilu on epäonnistunut. Lukuisista uusista yrityksistä ja lupauksista huolimatta kasat eivät ole pysyneet liuottavan bakteeritoiminnan kannalta elossa. Myöskään kasojen purku ja siirto sekundaarivaiheeseen ei ole herättänyt toimintaa vaaditulle tasolle.

Saatujen mineraalien määrä on jäänyt malmitonnia kohden noin puoleen luvatusta, mutta kustannusten osalta kehitys on ollut vastakkainen.

Jokainen louhittu tonni on merkinnyt myös lisää jälkilaskua, lisää ongelmallista ja saastuttavaa sivukivijätettä, lisää rikkihappoa, lisää sadevettä sekoittumaan liuoskiertoon.

Kaiken tämän jälkeen saamme lehdistä lukea, kuinka valtio on päättänyt antaa vielä lisää verorahoja kaivoksen konkurssipesälle louhinnan uudelleen käynnistämiseksi ympäristösyistä.

Tämä loogisesti mahdoton perustelu on syvässä ristiriidassa terveen järjen ja kaivoksen toimintahistorian valossa. Herää kysymys miksi media toistaa kritiikittömästi kestämättömiä väitteitä tosiasioina ja antaa näin tukensa valtion varojen sijoittamiselle toimimattoman ja saastuttavan kaivoksen jatkamiselle.

Kaavailtu Talvivaaran kaivoksen ja kaivosoikeuksien kauppa edellyttää ulkomaisten sijoittajien ehtojen perusteella, että kaivos on toiminnassa.

Olisiko mahdollista, että tässä meidän pienessä Suomessa, maailman korruptoitumattomimmassa maassa, vapaan lehdistön ja vihreän kaivosteollisuuden mallimaassa media suojelisi valtiota ja Talvivaaran kaivosta ikäviltä ja ilmeisiltä kysymyksiltä?

Tutkivaa ja kriittistä journalismiakin sentään vielä onneksi tehdään.

MTV:n hätkähdyttävä uutinen kertoo, että työ- ja elinkeinoministeriö salaa tiedot konsulttitoimistosta, joka on tehnyt selvityksen Talvivaaran bioliuotusprosessin ongelmien ratkaisemisesta (http://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/ministerio-salaa-talvivaara-konsultin/5238498).

Tämän uutisen tulisi viimeinkin herättää sekä mediaa että päätöksiä tekevät poliitikot ja virkamiehet. Missä viipyy puolueeton, tieteellinen ja läpinäkyvä selvitys bioliuotuksen toimivuudesta kaivoksen perustamisesta tähän päivään? Miksi bioliuotus ei kestä avointa tarkastelua?

Talvivaaran tarina on alusta alkaen perustunut suurille lupauksille ja toiveille uudesta biologisesta kaivosmenetelmästä, jolla päästään käsiksi kertaluokkaa heikompiin malmioihin kuin tähän saakka.

Jos joku asia kuulostaa liian hyvältä ollakseen totta, se ei useimmiten ole totta.

Talvivaaran piti olla uuden kaivosaikakauden pioneerihanke koko Fenno-Scandinaviassa. Tästä tarinasta halutaan ilmeisesti pitää yhä kiinni valtionhallinnossa ja valtapuolueiden piirissä, eikä Talvivaaran anneta kaatua omaan ilmeiseen mahdottomuuteensa.

Kansalaisten enemmistö on halunnut kaivoksen sulkemista jo vuosia. Tämä olisi ollut oikea ratkaisu sekä verovarojen käytön että ympäristön kannalta.

Kaivoksen tuotannollinen ja toiminnallinen alasajo olisi hyvä tehdä juuri nyt, kun liuotuskierrossa olevat kasat ovat lähes loppuun liuotetut, siinä määrin kuin niistä metalleja irti voidaan saada.

Talvivaaran kaivos on syytä pistää pakettiin. Kaivoslupa on peruutettava ja hallittu alasajo aloitettava.

Annetaan malmivarojen pysyä Suomen valtion omistuksessa ja odottaa aikaa, jolloin kaivososaaminen ja nikkelin hintataso mahdollisesti sallivat mineraalien ekonomisesti ja ekologisesti kestävän hyödyntämisen.

HANNU HYVÖNEN

Iisalmi

ARI KANANEN

Sotkamo

ANTTI LANKINEN

Sotkamo

HILKKA LIPPONEN

Kemi

RAIMO TERVONEN

Sukeva


 • Kommentit

  • ROOPE SETÄ

   otan vain ihan hatusta tälläsen idean että poistan ajatuksen että tossa kuopassa on mitään järkeä koskaan ollutkaan! ja jatkan ajatusta siitä että miten valmistun tulevaan talouden nousukauteen vaikka vuonna 199x ,,, 2000 luvun talouspöllytyksen jälkeen on tiedossa taas kova nousu ja jokin tekninen taloussatsaus on ajateltava jonka voisi viedä pörssiin myytäväksi ja siitä ulos rahaa ottamaan ( unelmoisin vaikka että 4 miljardia ) voisi olla osake parhaana hetkenä vaikka englannin pörssissä, näin taantuman jälkeen saattaa olla yhmisiä vailla töitä joten ettei heille tarvitse ihan tyhjästä maksaa voisi maksaa hieman enemmän vaikka jostain montunpöllytyksestä, näin saataisiin talouteen uutta nousua ja jos näin ajattelisi myös minun ystävä niin nousu vain kiintyisi? se joka näitä unia suunnittelee saattaa istua päivät pitkät jossain saarella ja toteuttaa näitä keijunpöly tarinoita koska uskoo että on olemassa ryhmä joka uskoo tämän ja aloittaa puurtamisen kukin rahan tekemisen toivossa! mitä olisikaan tehnyt tämä suuri joukko ihmisiä jolla oli aikaa ja mielenkiintoa pöllyttää tossa montussa monta vuotta kun eivät parempaakaan tekemistä keksineet ja mitä nämä jälkiviisaat olisivat nyt tehneet jos eivät olisi nyt jälkiviisaita? tavara tulee maasta ja maahan jää, viereen jää kuoppa ja toiseen ehkä möykky.virrat toi järveen kerättävät herkut ja virta vie herkun haitat. kasathan on nyt vissiin ongelmajätettä joten vissiin lapiolla takas monttuun jos ei ole kovettunut keoksi? petsamon entinen on talvivaaran nykyinen, maapallolla monta monttuu täällä tuolla mutta tämäkö on syntisin monttu?

  • Olavi Saastamoinen

   Myöhemmin on selvinnyt, että valtio on käyttänyt konsulltia Talvivaaran tilanteen arvioinnissa. Eli tavallaan noudattanut esitystäni bioliotuksen toimivuuden arvioinissa. Konsultin nimi haluttiin kuitenkin salata. Erään kirjeeni takana olevan tutkijan vikistä arvasimme todennäköisesti konsulttifirman nimen. Heillä ilmeisesti on tietoa biomigrologiasta, minkä saattaisi saada PROSESSIN ELÄMÄÄN. Muutenhan tässä holtittomassa rahankäytössä ei ole mitään järkeä.Ehkä tässä on päästy vähän vaikuttamaan Don Quijotena. Keskustelin näistä asioista jo Jan Vapaavuoren kanssa. Hän lienee tilannut tuon konsultin. Kirjeeni Vapaavuorelle löytyy kotisivultani.

  • Sancho

   Vertauskuvana tulee mieleen vanha tarina Don Quijotesta ja tuulimyllyistä. Tarinassa Don Quijote taistelee tuulimyllyjä vastaan aseenkantajineen tietenkin voittamatta niitä. Don Quijote sanoi, näetkö aseenkantaja nuo hirmuiset jättiläiset, niitä vastaan aion käydä taistelemaan ja ottaa ne kaikki hengiltä. Tämä on rehellinen taistelu, ja Jumalalle tehdään suuri palvelus, kun sellaiset kehnot sikiöt hävitetään maan päältä. Tarinassa Don Quijoten peitsi iski tuulimyllyn siipeen, mutta tuuli pyöritti siipeä niin rajusti, että se mursi peitsen palasiksi vieden mennessään ratsun ja ratsastajan, joka kieri kentälle pahoin kolhittuna. Samaan tapaan ”turpiin” tulee meille Talvivaaran vastustajille kerta toisensa jälkeen, eikä loppua taistelulle ole näkyvissä. Mutta voimia kaikille, jotka jaksaa taistella valtion ”tuulimyllyjä” vastaan.

  • Anselmi Epätoivoinen

   Näyttääkin Talvivaarasta muodostuneen jo aivan ympärivuotinen vaara!

  • Olavi Saastamoinen

   Olin samalla asialla toisin sanoin jo 22.6.2015 laittamalla tukijaryhmän tukemana ehdotuksen bioliotuksen toimivuuden selvittämiseksi.
   Arvoisat Kansanedustajat

   Niinhän siinä vaaleissa kävi, että reformihallitus muodostettiin ja Olli Rehn nimitettiin elinkeinoministeriksi. Kohtuullisen hyvin toimeentulevana eläkeläisenä, olen valmis kantamaan korteni kekoon.
   Parhaiten voin sen tehdä ostamalla vain kotimaista ruokaa ja muitakin palveluja Voin jättää myös muutaman ulkomaanmatkan tekemättä ja matkustella vain kotimaassa.
   Valitettavasti hallitus söi heti periaatteensa säästäväisyydestä ja alkoi elättää Talvivaara nimistä kaivos Kankkulaa. Kaivoksen surullista taaperrusta vuosikausia seuranneena en voi olla ihmettelemättä, miten helposti Rehn lupasi ”Kankkulalle” lisärahoitusta. Luotettavaa tieteellistä näyttöä bioliotuksen ympärivuotisesta toimivuudesta ei ole. Pilottivaiheessa sitä oli kokeiltu peitteitten alla, nyt sitä yritetään saada toimimaan taivasalla. Olli Rehn, ota selvää miten kauan kaivoksen pilottivaihe alunalkaen, kesti ja minkäkokoinen oli kasa ja miksi Outokumpu möi kaivosoikeudet Pekka Perälälle eurolla. Kalle Isokallio oli jälkiviisaissa oikeassa, kun hän väitti, että bioliotus toimii vain, jos Kainuussa ei koskaan sada eikä ole pakkasia. En usko, että mistään maailman kolkasta löytyy sellaista yrittäjää, että se laittaa Talvivaaran kaivoksen sisätiloihin. Parempi olisi lopettaa tuo holtiton kokeilu nyt, eikä viidestoista päivä ja käyttää rahaa kaivoksen lopettamiseen eikä uudelleen elvyttämiseen.
   ”Ensin lopetetaan louhinta. Sitten lopetetaan rikkihapon ja ilman syöttäminen liuotuskasoihin. Lopuksi malmiaumat ja sivukivikasat peitetään.”Näin yksinkertaiset ohjeet geologian professori ja eläkkeellä oleva Geologian tutkimuskeskuksen tutkimusjohtaja Matti Saarnisto antaa Talvivaaran kaivoksen alasajoon.

   Hallitukselle laittamallani kirjeellä, olen kirjeessä mainittujen tutkijoitten perusteluihin vedoten, esittänyt hallitukselle järkiperäisemmän ratkaisun hakemista Talvivaaran ongelman selvittämiseksi kuin umpimähkäisen tavan tuhlata veronmaksajien rahoja. Talvivaaran kaivos on synnyltään pelkkä pörssikupla, mikä rahoitettiin Lontoon pörssistä saaduilla rahoilla. Kaivoksen ulkomaalaiset (alkuperäiset) omistajat ovat siitä jo aikoja sitten luopuneet. Toivoisin myös, että eduskunta kävisi Talvivaarasta ja koko kaivosbuumista kunnon keskustelun. Noin kolme vuotta siiten eräs tutkija arveli, että pohjimmiltaan kysymys ei ole nikkelistä vaan uraanista ja kytkös Fennovoiman atomivoimala hankkeeseen on olemassa. Hänen mielestään tämä on ainoa syy miksi valtio tukee voimakkaasti Talvivaaraa. Tappiollisen kaivostoiminnan harjoittaminen tehottomasti toimivalla menetelmällä ei vaikuta kovin viisaalta, oli sitten rahoittajana valtio tai yksityinen sijoittaja. Mistä tässä lienee pohjimmiltaan kysymys? Ei ainakaan kannattavista työpaikoista. Eikä kaivoksen toiminta edistä myöskään luonnonsuojelua. Liitteenä esitykseni hallitukselle

   Iisalmessa 22.6.2015
   Olavi Saastamoinen

  Jätä kommentti

  Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *