tiistai 20.3.2018
Aki, Kim, Joakim, Jaakkima

Talvivaaralta ja pomoilta vaaditaan 13,3 miljoonaa

Talvivaaran kaivosyhtiön johtajille vaaditaan ehdollisia vankeusrangaistuksia törkeästä ympäristön turmelemisesta. (Kuva: Jarkko Ambrusin)

Kihlakunnansyyttäjä vaatii Talvivaara Sotkamo Oy:n konkurssipesältä sekä yhtiön neljältä johtajalta yhteisvastuullisesti valtiolle runsaan 13,3 miljoonan euron korvausta rikoksen tuottamana taloudellisena hyötynä.

Korvausvaade perustuu epäiltyyn törkeään ympäristön turmelemiseen. Lisäksi kaivosyhtiöltä vaaditaan 850 000 euron yhteisösakkoa.

Kainuun käräjäoikeudessa vireillä olevassa jutussa syytteen törkeästä ympäristön turmelemisesta saavat toimitusjohtaja Pekka Perä, ympäristöpäällikkö/tuotantojohtaja Lassi Lammassaari, osastopäällikkö Ville Heikkinen ja toimitusjohtaja/tuotantojohtaja Harri Natunen.

Haastehakemuksessa Perälle vaaditaan vähintään yhden vuoden mittaista ehdollista vankeusrangaistusta sekä vähintään 80 päiväsakon oheissakkoa.

Lammassaari tulisi tuomita vähintään kymmenen kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen ja vähintään 80 päiväsakon oheissakkoon.

Heikkistä ja Natusta koskeva rangaistusvaatimus on vähintään kahdeksan kuukautta ehdollista vankeutta ja vähintään 60 päiväsakkoa.

Syyttäjä katsoo epäiltyjen saaneen taloudellista hyötyä käänteisosmoosilaitteiston hankinnan lykkääntymisen aiheuttamista säästöistä runsaat kolme miljoonaa euroa.

Ylimääräisen veden varastoaltaan säästyneistä rakentamiskuluista hyöty oli syyttäjän mielestä runsaat kymmenen miljoonaa euroa.

Syytetyt ovat törkeästä huolimattomuudesta saattaneet, päästäneet ja jättäneet ympäristöön ainetta luvatta, lupaehtojen vastaisesti ja vastoin jätelain säännöksiä.

Teko on aiheuttanut ympäristön pilaantumista, haitallista muuttumista ja vaaraa terveydelle.

Kaivoksen hallittujen ja hallitsemattomien jätevesipäästöjen seurauksena Talvivaaran kaivosalueen lähivesistöt happamoituivat.

Vesistöjen sulfaatti-, mangaani- ja natriumpitoisuudet kohosivat voimakkaasti ja luontainen vedenkierto estyi.

Jätevesipäästöt pilasivat Salmisen, Kalliojärven ja Kivijärven sekä niiden väliset jokiosuudet.

Lisäksi päästöt aiheuttivat pilaantumista ainakin Kolmisopessa, Laakajärven pohjoisosissa ja Jormasjärvessä sekä niihin johtavissa joissa.

Syyttäjä on esittänyt, että lukuisten eri tahojen esittämät korvausvaatimukset käsiteltäisiin erikseen niin sanottuna siviilijuttuna.

Korvausvaatimuksia on jätetty kaikkiaan 148 ja korvausta koskevia varaumia 66.

Metsähallituksen lisäksi kaivosyhtiöltä ovat vaatineet korvausta lähinnä yksityishenkilöt, osakaskunnat ja kalastuskunnat.

Vireillä olevassa rikosjutussa asianomistajia on seitsemän, joihin lukeutuu muun muassa metsähallitus sekä kaksi kalastuskuntaa.


 • Kommentit

  • ArjaTurunen

   Ei sitä tykätä täällä Kainuussa, sen enempää kuin Iisalamessa, että Talvivaara paskoo luontoon ja pillaa veet ! Tekis mieli sanoo rumia!

  • Reino rönkkö iisalmi

   Kovin pienille tuntuu vaateet siihen mitä on Talvivaaran Johto saanut aikaan !
   Velkaa suunnaton määrä , mittavat ympäristö tuhot .
   Mikä on laskun loppu summa , millä ympäristö tuhot korjataan , se mitä pystytään korjaamaan on pitkä aikainen ja haastava tehtävä edessä miten saastuneet vesi alueet saadaan puhdistettua .
   Ja vieläkin jää suuri ongelma itse kaivos alue , miten varmistetaan ne valtavat myrkky määrät kaivos alueella että ne eivät muodosta ikuista saaste pommia .
   Nuo korvaus määrät on tasku rahoja sen rinnalla mitä kaiken tuhon korjaaminen maksaa.
   Kaikkea ei kylläkään voi korjata ja korvata millään rahalla.
   Kenellä päättäjällä riittää uskallusta tällaista tuhoamista
   jatkaa ??.

   Reino Rönkkö Iisalmi.

  • Eino Kaikkonen

   Eenokki

   Lyhyestä virsi kaunis. Kaivos pilasi ympäristön valtavasta tuhosta piittaamatta, Pohjois-Savon sekä Oulujärven alkuvesistöjä vuosikymmeniksi ellei -sadoiksi. Entä miten suuret ovat ihmismielille aiheutetut tuhot, – kuinka moni sairastui surusta ja järkytyksestä kotiseudun perusteellisen pilaamisen takia? Rahanahneus sokaisi yhtiön johdon, mutta sillä oli osuvaa kansankielistä ilmaisua käyttääkseni ”paskainen loppu”. Talvivaara on oleva kirosana tuleville sukupolville!

  Jätä kommentti

  Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *