keskiviikko 21.3.2018
Pentti

Takausprovisio

Parisen vuotta sitten Iisalmen Teollisuuskylä Oy:n hallitus joutui kohtaamaan yritysjohdon suurimman haasteen: yritys oli vaarassa joutua maksamaan veroja. Sehän olisi ennenkuulumatonta rahan haaskausta, joka pitää estää kustannuksia säästelemättä.

Suomalaisen perinteen mukaisesti säästettyä veroeuroa kohti kannattaa järjestää kuluja ainakin nelinkertainen määrä. Siitä huolimatta säästö olisi kannattava. Niin tässäkin.

Niinpä yhtiön hallitus keksi järjestää lisäkulua oy:lle, noin 100 000 euroa vuosittain. Sattumalta tuo euromäärä vastasi yrityksen verotettavaa tulosta melko tarkkaan. Tämä tulonsiirto toteutettiin maksamalla takausprovisiota lainojen takauksista suurimmalle omistajalle, Iisalmen kaupungille. Koska oy:n verokanta on 20 prosenttia, tällä tulonsiirrolla ”säästettiin” noin 20 000 euroa veroja. Tästäkin summasta tosin osa palautuu kaupungille verosäännösten mukaisesti.

Provisio määrättiin taannehtivasti vanhoista lainoista ja tietysti se lankesi heti maksuun. Taisi myös unohtua kysyä pienomistajalta (Iisalmen Yrittäjät ry), kuinka osakkaiden tasapuolinen kohtelu toteutuu, kun pääomistaja imuroi yhtäkkiä yhteisestä yrityksestä tuollaisen siivun vuosittain. Itse ihmettelin myös Yrittäjien hampaattomuutta asiassa. Asiahan koskee paitsi omistavaa Iisalmen Yrittäjät ry:tä, myös Teollisuuskylän vuokralaisyrityksiä, jotka tuloksen ovat tehneetkin. Liekö yrittäjillä ollut niin sanotusti oma lehmä/halli ojassa?

Ainoa peruste maksulle voisi olla, että joskus takavuosikymmeninä kaupunki joutui pääomittamaan yhtiötä. Ja nyt on takaisinmaksun aika. Korkojen kera.

Valtuustossa kuullun puheenvuoron mukaisesti takausprovision maksaminen ei ole edes kustannus Teollisuuskylälle, koska kassassa oli rahaa.

Taitaakin olla niin, että vaikka olisi hyvätkin tiedot kirjanpidosta ja/tai tilintarkastuksesta, niin yritystoiminnasta ei vielä paljoa ymmärrä. Ja kuitenkin yritysten pitäisi rahoittaa koko tämä leikki.

A-studion toimittaja Peiponen härnäsi blogissaan parisen viikkoa sitten muun muassa Iisalmen heikosta näkymisestä maailmankartalla. Pikaisesti julkaistussa vastineessa julkishallinnon edustajat luettelivat saman tien alueemme hienoja yrityksiä osoituksena hyvästä elinkeinopolitiikasta.

Valitettavasti yritykset kelpaavat usein vain mainoksiin ja seminaarien juhlapuheisiin. Todellinen yrityspolitiikka mitataan takausprovision kaltaisilla operaatioilla.

Valtuuston päätökseen asia kirjattiin tähän tapaan: provision määrää voidaan tarkastella vuosittain. Valtuustolla on siis mahdollisuus näyttää ymmärtävänsä yrityselämän merkitys kaupungin taloudelle. Asiaa helpottaisi tietysti yrittäjäystävällinen virkamiesvalmistelu.

Itse en ainakaan anna kaupungin yritysmyönteisyydestä kummoista arvosanaa, mikäli tätä taannehtivaa, epätasapuolista ja tarpeetonta maksua ei poisteta.

Kirjoittaja on maanviljelijä ja kaupunginvaltuutettu (kok.)


  • Jätä kommentti

    Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *