maanantai 26.2.2018
Nestori

Suuri kunnia: Presidentti Sauli Niinistö jakoi Jyri Paretskoin Tolkun ihmiset -kolumnin viralliselle Facebook-sivulleen

Jyri Paretskoin kolumni on päässyt presidentti Sauli Niinistön facebook-sivulle. (Kuva: Annamaija Herola)

Iisalmelaisen kirjailijan Jyri Paretskoin perjantaina Iisalmen Sanomissa julkaistu kolumni Tolkun ihmiset on saanut mahtavan suosion. Sitä on luettu ja kehuttu, ja siitä on tykätty sekä lehden verkkosivuilla että Facebookissa.

Kolumni on levinnyt jo valtakunnan huipulle saakka. Se löytyy presidentti Sauli Niinistön viralliselta Facebook-sivulta seuraavin saatesanoin:

– Kuulkaa, nyt tuli vastaan juttu, joka ehdottomasti pitää lukea. Se on Jyri Paretskoin ”Tolkun ihmiset” Iisalmen Sanomista. Kun lehti ei varmaan ihan kaikille vielä tule, liitän jutun tähän. Ja vastataan Jyrille, että me myönnämme, olemme tolkun ihmisiä.

Kolumnia oli presidentin sivulla lauantai-iltapäivään kello 18.30 mennessä jaettu 1 530 kertaa ja tykätty 6 910 kertaa.

Kirjailija on luonnollisesti enemmän kuin tyytyväinen.

– Ehkäpä Tolkun ihmisille oli tilaus, Paretskoi tuumii matkalla Tahkolle lauantaina iltapäivällä.

Toki Paretskoi osasi aavistella, että kolumnia luetaan.

– Aihehan on päivänpolttava. Ajattelin, että kyllä joku sen lukee. Siinä on näkökulmana sellainen rauhoittava elementti. Nykyään, kun keskustelu alkaa, se menee heti toisen haukkumiseksi. Rasisti haukkuu suvakkia ja suvakki rasistia.

Kuten kolumnistakin käy ilmi, Paretskoi on sitä mieltä, että äärimielipiteitä toitottavia äärirasisteja on loppujen lopuksi vähän.

– Suurin osa ihmisistä ajattelee, kuten kolumnissa kirjoitin, Paretskoi uskoo.

Paretskoi toivoo, että suuri hiljainen enemmistö lakkaisi olemasta hiljaa. Tämä enemmistö voisi aivan hyvin tuomita törkeimmät kommentit somessa ja muuallakin. Suomi kaipaa rakentajia, ei hajottajia.

Miten on, oletko sinä tolkun ihminen, Jyri Paretskoi?

– Jaa-a. Joku muu määrittelee sen. Pidän kyllä itseäni tolkun ihmisenä.

Paretskoi sanoo, että Tolkun ihmiset ei syntynyt helposti eikä varsinkaan nopeasti. Mutta teksti on timanttia.

– Aihe oli mietinnässä joulukuun lopusta asti. Kirjoitin siitä sitten ”väliversion”. Tiivistäminen sujui jo nopeasti. Hyvä tekstihän on sellainen, että se näyttää syntyneen vaivattomasti.

Paretskoi ei vielä tiedä, mikä on seuraavan kolumnin aihe. Kirjailijalla on muistikirja, jonne hän kirjaa aiheita vastaisen varalle. Toki jos eteen tulee jotain ajankohtaista, siitä on kirjoitettava nopsaan.

Paretskoilla on työn alla kirja.

– Aikuisten romaani on loppusuoralla. Oikeastaan sen pitäisi olla jo valmis. Shell’s Angels -sarja jatkuu myöhemmin. Kirjoitan vielä 1–2 osaa.


 • Kommentit

  • Pertti Merta

   Hienoa, Jyri! Alan saada tolkkua ansiostasi, ja sen Timosen Sakarin ansiosta. Tuot valoa pimeyteen niinkuin alkavan kevään päivät.

  • Unohtuiko jotain?

   ”Kuten kolumnistakin käy ilmi, Paretskoi on sitä mieltä, että äärimielipiteitä toitottavia äärirasisteja on loppujen lopuksi vähän”.

   Entäs ne äärisuvakit, mihin ne unohtuivat?

  • jormanen

   Yle ja Hesari eivt tätä jaa vaan vaikenevat häpeästä hiljaisina.

  • Helena

   Kiitos Jyri, kiitos presidenttimme, tolkun mies Sauli!
   Tolkun naisia ja miehiä tarvitaan nyt enemmän kuin koskaan.

  • riittak

   Kerrankin sosiaalisesta mediasta on oikeasti hyötyä. Kiitokset siitä tolkun Jarille jaTolkun Saulille.

  • Matti Meikäläinen

   Tolkut ihmiset ei turhista nurise, mutta kun aihetta on niin mielipide tuodaan esille kaikkia kunnioittavalla ja rakentavalla tavalla, näinhän jo meille peruskoulussakin opetetaan.

   Tätä Tolkut osaavat arvostaa.

  • Filantrooppi

   Nykyajan yhteisöllisyyden hukannut yksillöisyyttä korostava yhteiskunta ylikansoittuneine kansakuntineen ja materialla onnellisuutta hakevine invalidisoituneine sieluineen saa etsiä vielä hetken aikaa tasapainoa tulevaisuudessa. Toivon toivoa ja vakautta, sekä rohkeutta ottaa tuleva vastaan sellaisena kuin se on tuleva.

  • Päivi

   Tolkun ihmiset näkevät että asioissa on monta puolta sekä myös vastuun siitä, että se. miten haasteet kohtaamme myös vaikuttaa siihen millaisiksi ne kehittyvät. Kolumnin tekijä sekä presidentti nostivat tätä tolkun asiaa meidän hiljaisten puolesta näkyviin mikä todella tärkeää, josta kiitokset!

   Tunnistan varovuuden mennä mukaan mustavalkoiseen keskusteluun, jossa hutkitaan ennenkuin tutkitaan asioita ja jossa oman pään sisäiset mielikuvat taistelevat toisten päiden sisäisten mielikuvien kanssa. Medialukutaito olisi myös tärkeää, nähdä se että esim.nettikirjoittelu heijastaa vain osaa mielipiteistä.

  • Antti Holmroos

   Kiitokset artikkelin kirjoittajalle ja julkaisijalle! Tällaista informaatiovaikuttamista Suomi tarvitsee näinä päivinä.

   • Rita Keisa

    Olen tolkun ihminen.

  • Sirkka Ailio

   Kiitos Jyri.
   Tämä yhteiskunta tarvitsee nyt todella
   tolkun ihmisiä.

  • Iryj

   Arvostan.

  Jätä kommentti

  Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *