maanantai 26.2.2018
Nestori

Susi on pelottava, koko jengi on ok

Susi on pelottava eläin. Yksikin susi on syrjäseudulla pelottava eläin, vaikka ne ovatkin tappaneet ihmisen viimeksi 1800-luvulla. Joka tapauksessa susi on monen ihmisen mielestä eläin, joka aiheuttaa jopa kauhua.

Sen sijaan Susijengistä pitävät kaikki. Voisi luulla, että joukkio susia olisi pelottavampi kuin yksittäinen susi, mutta mistä niistä maallikko tietää. Ehkä tyhmyys tiivistyy vain ihmisjoukossa. Muut eläinlajit ovat ihan järkeviä ryhmätoimijoita.

Urheilussa jostakin syystä keksitään erilaisia lempinimiä urheilujoukkueille. Ne eivät ole kovinkaan usein järkevästi perusteltuja. Esimerkiksi Susijengi on kummallinen nimi ja todella kaukaa haettu, pitkälti suden oletetun vaarallisuuden vuoksi. Nämäkin juuret johtavat kotikaupunkiin Iisalmeen – ei ollut tuolloin vielä kaupunki – josta oli lähtöisin Lauri Kapainen. Vuonna 1652 Turun hovioikeus tuomitsi Iisalmen pitäjästä kotoisin olleen Kapaisen teloitettavaksi ja poltettavaksi susien noitumisen vuoksi. Tuomion mukaan Kapainen oli tunnustanut ”noituneensa” ne sudet, jotka edellisenä talvena raatelivat ja söivät Jääsken pitäjässä 18 lasta.

Oliko tämä sitten totta? Se lienee nykyään jo toisarvoista. Pelko on edelleen todellista.

Huomattavasti oudompi nimitys on Huuhkajat, jolla kutsutaan Suomen jalkapallomaajoukkuetta. Tämä on myös hyvin tuore nimitys. Huuhkaja kävi haahuilemassa stadionilla vuonna 2007, kun Suomi–Belgia-EM-karsintaottelun aikana. Sen jälkeen Suomen miesten jalkapallomaajoukkuetta on kutsuttu Huuhkajiksi. Minä en siis nimitystä tietenkään käytä, mutta jotkut käyttävät.

Huuhkaja on hieno eläin, kuten pöllöt yleensäkin, mutta ulkonäön puolesta se viestii, että se on vaaraton ja unelias. No, esitykset ovat kyllä pitkälti olleet sellaisia, joten nimi on siinä mielessä onnistunut.

Sitten on vielä Helmarit. Mikä on Helmarit? Tiedän, että se on Suomen naisten jalkapallomaajoukkue, mutta mikä on Helmarit?

Leijonat on vanha nimitys Suomen miesten jääkiekkomaajoukkueelle. Se on jo täysin hyväksytty. Testattu ja havaittu hyväksi. Ehkä Huuhkajatkin hyväksytään vielä joskus. Leijona on perinteinen vaakunaeläin, huuhkaja ei ole, ainakaan samanlaajuisesti.

Leijona esiintyy vaakunoissa ainakin Tsekissä, Bulgariassa, Makedoniassa, Hollannissa, Iso-Britanniassa, Ruotsissa, Norjassa, Tanskassa ja Espanjassa. Eli jos sanoo, että Leijonat voittaa, se on hyvin kansainvälinen ilmaus.

Muutama vuosi sitten Suomessa otettiin käyttöön Talviklassikko-jääkiekko-ottelu, jota pelattiin Helsingin IFK:n ja Jokereiden välillä. Sitten se lopahti.

Mielestäni klassikon arvo tulee ajan myötä. Talviottelua kannattaa järjestää minimissään parikymmentä kertaa, ja sen jälkeen ottelusta muodostuu tykätty tapahtuma, tai sitten se loppuu, kuten tällä kertaa niin kävi.

Nimeksi ei kannata ottaa mitään klassikkoa, jos se ei sellainen ole.


 • Kommentit

  • pielakas

   Mutta sutta ja vielä suuremmalla syyllä karhua on pidettävä ihmiskauhussa. Pedot eivät saa ruveta pitämään ihmistä saaliseläimenä muiden joukossa. Silloin varsinkin pikkulapset ovat vaarassa.

   On muistettava sekin, että varsinkin syrjäseuduilla ihmiset joutuvat yhä enemmän rajoittamaan elämäänsä, varsinkin lasten osalta. Kukapa haluaisi lastensa joutuvan kohtaamaan pedon jossakin metsätiellä, vaikka riski olisi pienikin.

  Jätä kommentti

  Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *