torstai 22.3.2018
Vihtori

Suomi rakennetaan tuulen varaan

Uusiutuvan energian tuet ovat kaikkiaan seitsemän miljardin luokkaa, vaikka todella uusiutuva vesivoima ei saa senttiäkään. Ja samaan tyyliin jatketaan. Kaikki uusiutuvat energiantuottajat kilpailutetaan ja arvatkaa voittaako tuulivoimatuet.

Olisi oikein, että ne taloudet, jotka haluavat tuulivoimaa, maksaisivat siitä oikean hinnan.

Tuulivoiman tuista ja hiilivoiman sanktioista on tullut kauppatavaroita. Tanskassa Atlantin rannikon tuulimyllyt puskevat energiaa yli Tanskan tarpeen. Sen he myyvät alennuksella Saksaan. Korkeapaineen aikana eivät myllyjen lavat liiku ja Saksa myy Tanskaan kauppahintaista hiilivoimaa. Siinä sitä ilmastoa parannellaan kaupan ehdoilla.

Sama tilanne on syntymässä myös Suomen ja Ruotsin välille. Fingrid on rakentamassa 400 kilovoltin linjaa Suomen ja Ruotsin välille. Sillä toivotaan saatavan energiaa Suomen ydinvoimaloiden huoltokatkoksien tilalle. Se voi onnistua, jos sattuu tuuliset säät. Muuten voi olla, että sähkö tulee kaukaa ja on huippukallista. Toisaalta, siirtyy se sähkö Ruotsiinkin päin silloin, kun on tyynet säät. Tulevaa linjaa pitkin virtaa ydinsähköä Ruotsiin. Saa nähdä osaavatko siellä erotella sähkön tuottajat.

Täällä ovat neropatit arvioineet, että 400 miljoonaa euroa olisi sopiva summa saada lohet nousemaan kutupaikoille Ounasjokeen ja sieltä smoltteina takaisin mereen kasvamaan. Tuolla rahalla olisi mahdollista rakentaa oikeaa säätöenergiaa Kemijoen latvavesien tulvavesistä.

Samalla olisi rakennettavissa lohikaloille nousuportaat ja niihin vettä myös nousukalojen jälkeen. Siinä olisi Sipilän hallitukselle oikea ja tuottava kärkihanke.

Eelis Pulkkinen


  • Jätä kommentti

    Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *