maanantai 19.3.2018
Juuso, Josefiina, Jooseppi, Joosef

Sottapytyt kuriin yleisön paineella

Luvattomilta kaatopaikoilta löytyy Ylä-Savossakin kaikenlaista romua.

Suomalaisten yleisin nurinan aihe näinä päivinä on valtion ja kunnallisten palveluiden kalleus ja heikko saatavuus. Verot ovat korkealla ja palvelutaso heikkenee. Kaikki menee huonommaksi ja ennen asiat olivat paremmin.

Asiaa voi ajatella myös toisin päin. Ehkäpä yhteiskuntamme joutuu hoitamaan nykyisin paljon sellaisia asioita, jotka eivät sille edes kuuluisi. Ne pitää kuitenkin jonkun hoitaa. Ei siis ihme, että julkinen sektori ja sen tehtävät paisuvat kuin pullataikina.

Yksi näkyvä kuntalaisten itsensä laiminlyönti on yhteisten alueiden siisteys. Iisalmi on yksi niistä lukuisista paikkakunnista, joissa kunnan työntekijät siivoilevat sottapyttyjen jälkiä sieltä sun täältä. Esimerkiksi Parkatilla, Makkaralahdella, Peltosalmella ja ajoradan ympäristössä on siistittävää riittänyt, kun kaupungin puisto-osasto on kärrännyt ihmisten jätteitä niille kuuluvaan paikkaan, kaatopaikalle.

Joku voisi sanoa, että onpahan kaupunginkin työntekijöillä jotain tekemistä. Tekemistä kyllä riittäisi paikkojen ehostamisessa ja kunnostamisessa, ei toisten jälkien siivoamisessa. Putsaaminen vie aina aikaa jostain muusta.

Välinpitämättömyys yhteisistä tiloista ja omaisuudesta on vastuutonta käytöstä, jossa ei ajatella muuta kuin omaa napaa.

Mikä sitten avuksi, jotta paikat pysyisivät siisteinä? Sottapytyt pitäisi pistää kuriin yleisön paineella. Aina kun joku kuntalainen näkee toisen sottaavaan, siitä olisi huomautettava. Kun tarpeeksi moni ihminen asiasta mainitsee, kovaluisimmillekin saattaisi tulla mieleen, että jotain tehdään väärin.

Jos paikkojen tahallinen sotkeminen, rikkominen ja töhriminen vähentyisi, veroeurojammekin voisi kohdistaa entistä enemmän oikeasti tärkeisiin asioihin. Rahareikiä kyllä riittää.


 • Kommentit

  • Ulkopuolinen

   Viisainta on huomautella hienovaraisesti siinä muodossa, että neuvoo ystävällisesti lähimmän roskakorin tai jätepisteen. Jos ei sitä itsekään tiedä, on siis paras vain vilkaista syyllistä merkitsevästi.
   Ihmisethän voivat olla arvaamattomia nimenomaan joutuessaan yllättävän ja terävän arvostelun kohteeksi. Toinen syy pidättyvyyteen on se, että pienessä yhteisössä tunnetaan paljon toisiaan ainakin pintapuolisesti ja tullaan väistämättä jossakin uudelleen vastatusten. Ikävät kokemukset toisesta voivat vaikuttaa haitallisesti asioiden keskinäisten sujumiseen – ja päinvastoin.

  Jätä kommentti

  Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *