keskiviikko 25.4.2018
Markku, Marko, Markus

Soten so keskusteluun

(Kuva: Markku Ropo)

Sote-uudistuksessa näkyvin keskustelu on käyty terveys- ja sairaalapalveluista. Perhe- ja sosiaalipalvelut ovat jääneet sivurooliin.

Osa perhe- ja sosiaalihuollon asiakkaista on muita haavoittuvampaa vähemmistöä, mutta palvelut koskettavat myös valtaväestöä. Suuri osa perheistä tarvitsee perhepalveluita, ja vanhuspalvelut taas koskettavat lähes jokaista. Sosiaalihuollon näkökulman pitäisi siis kiinnostaa sekä tavallisia kansalaisia että vaikeimmissa elämäntilanteissa olevien läheisiä ja tukijatahoja.

Yksi keskeinen asia sote-uudistuksessa on palvelunjärjestäjän ja -tuottajan erottaminen. Järjestäjän – siis valtiovallan ja maakuntien – asiantuntemuksen on oltava parempi kuin tuottajan. Muuten käy kuten Ruotsissa, jossa hyvinvoiville asiakkaille tuotetaan palveluita väestökeskuksissa ja huonosti voivat ja haja-asutusalueiden asukkaat kärsivät niiden puutteesta.

Terveys–sairaus-näkökulman sijaan ihminen pitäisi nähdä sosiaalisena olentona. Sairastavuuden taustalla on monia sosiaalisia tekijöitä. Erityistä tukea tarvitsevat taas eivät ole sairaita, vaan tarvitsevat tukea arjesta selviytymiseen.

Uuden soten tuomaan valinnanvapauteen kuuluu sosiaali- ja terveyskeskus, joka voi olla julkisen, yksityisen tai kolmannen sektorin toteuttama. Julkiselle sektorille sosiaalipalvelut ovat tuttuja, mutta yksityisen sektorin tuottajat joutuvat täydentämään terveyspalvelunsa sosiaalipalveluilla.

Hyvinvointi- ja yrittäjälogiikan välisen suhteen muotoutuminen askarruttaa. Yritysten tarkoitus on tuottaa voittoa, joten miten ne taipuvat tuottamaan hyvinvointipalveluita, joiden tehtävänä on ehkäistä ongelmia ja vähentää hyvinvointieroja.

Pirjo Nenola
pirjo.nenola@iisalmensanomat.fi


 • Kommentit

  • Rehulan voimannäyttö?

   Ei järenhäivää koko Sote vouhotuksessa.-Näyttää säästöjä syntyvän kun toimiva sairaala lakkautetaan ja Varkauteen rakennetaan uusi.
   Vieläkö äänestetään Savosta samoja tekijöitä eduskuntaan?

  • Surkuhupaisa oli Finlandian kohtalo.

   On luultavaa, että 24h päivystys loppuu Iisalmesta. Samoin päiväkirurgia siirretään Kuopioon. Jäljelle jää vain verenpaineen ja sokerien mittausyksikkö. Nykyisestä sairaalasta, johon tehdään n. 25 milj. investoinnit tulee pelkkä pöpilä. Menikö nämäkinrahat hukkaan? Kokomustat ja kepulit tukiaisineen ovat syöneet tämän maan persaukiseksi, eikä se ole riittänyt, vielä ovat haalineet 106 miljardia velkaa. Vanhukset ja sairaat on unohdettu, inhimillisyys on kadonnut. Vanhukset eivät kelpaa enää kuin lääketieteelle kuoltuaan tutkimus ja koulutus käyttöön, jos siihenkään.

  Jätä kommentti

  Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *