tiistai 20.3.2018
Aki, Kim, Joakim, Jaakkima

Sote-uudistusta ei voi viivästyttää

Hallitus on sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistuksen valmistelussa loppusuoralla. Nyt ollaan pidemmällä kuin kertaakaan aikaisemmin. Nykyinen järjestelmä ei pysty takaamaan riittäviä palveluita kaikille suomalaisille. Väestö ikääntyy ja palveluiden tarve kasvaa, eivätkä kaikki välttämättä saa hoitoa ajallaan. Uudistuksen kritisointi ja uhkakuvien luominen onnistuu helposti; vaihtoehtojen esittäminen on vaikeampaa. Kytkentä maakuntahallinnon syntymiseen herättää myös keskustelua.

Uudistuksen puhuttavin muutos on asiakkaan valinnanvapaus. Valinnanvapauden avulla sosiaali- ja terveyspalveluiden tuottamiseen saadaan mukaan entistä enemmän voimavaroja myös yksityiseltä ja kolmannelta sektorilta. Tulevaisuudessa ihminen saa itse valita, mistä palvelunsa hankkii. Maakunnalla on kuitenkin järjestäjänä vastuu siitä, kenelle asiakasseteli myönnetään ja mihin tarpeeseen. Tämä on kirjattu uuteen valinnanvapauslain luonnokseen.

Valinnanvapaus parantaa ihmisen asemaa palveluissa. Nyt koko sote-järjestelmää uudistetaan ensimmäistä kertaa siten, että keskiössä on palveluita käyttävä ihminen; ei hallinto tai organisaatio. Valinnanvapaus lisää itsemääräämisoikeutta, turvaa palveluiden saatavuutta ja kirittää kaikkia palveluiden tuottajia parempaan laatuun. Samalla julkinen sektori pitää huolen siitä, että kaikki toimivat yhteisten pelisääntöjen mukaisesti. Myös tämä on laissa varmistettu.

Lainsäädäntö on kuitenkin vain ensiaskel ja raami paremmalle sote-järjestelmälle. Valmista ei tule heti ja siirtymäaikoja tarvitaan. Uudistuksen lopputulokset riippuvat myös siitä, kuinka uuden järjestelmän toimeenpano tapahtuu. Tässä maakunnilla, kaikilla palveluntuottajilla ja valittavilla päättäjillä on tärkeä rooli. Esimerkiksi hoitopolkujen sujuvoittaminen, yhteistyö eri palveluntuottajien välillä sekä palveluiden kustannusvaikuttavuus ovat kiinni siitä, kuinka alueellisella ja paikallisella tasolla toimitaan. Hoitopolkujen osalta on tärkeää, että julkisen, yksityisen ja kolmannen sektorin yhteisvastuu toteutuu.

Sote-uudistusta on yritetty tehdä yli kymmenen vuotta neljän hallituskauden aikana. Myös nykyisillä oppositiopuolueilla on ollut mahdollisuus kantaa hallitusvastuunsa sote-uudistuksesta. Nyt ei voi enää viivytellä. Ilman uudistusta ja sen hyvää toimeenpanoa kustannukset jatkavat kasvuaan ja erot terveyspalveluissa kärjistyvät entisestään. Tähän Suomella ei ole varaa.

Pekka Leskinen, puheenjohtaja, Savo-Karjalan Kokoomus


  • Kommentit

    • Rappiolla

      Kuinkahan se maakuntavaltuusto sujuvoittaa niitä hoitopolkuja,saattaa tulla yksi tappelupaikka lisää rahanjakoketjuun.Savolaiset on lupsakoita mutta laihialaisista en mene takuuseen.Sipilähän menee oulunpuoleen vahtaamaan että maakunnan sote rahat menee taatusti”oikeaan”osoitteeseen.Ja se setelinjako se vasta tulee taatusti olemaan kiventakana jos ei ole suhteita ja niitä suhteita ei niillä ole jotka kipeimmin apua tarvitsee.Missähän se kolmas sektori surisee ,ei täällä pörise muut kuin mehiläiset ja arvauskeskukset,onkohan kyse kenties säätiöistä,Sipilähän on tunnetusti ”säätiömiehiä”Säätiöissähän se rahankäyttö vasta salamyhkäistä näkyy olevan.

    Jätä kommentti

    Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *