lauantai 24.3.2018
Gabriel, Kaapo, Kaapro, Kaappo

Sote-uudistus on saatava maaliin

Viime viikkoina on voinut tuntua, että sosiaali- ja terveyspalvelu-uudistus on kaiken pahan alku ja juuri, ja epäonnistuu varmasti.

On selvää, että uudistus ei tee sote-palveluista kerralla täydellisiä. Silti se on nyt tehtävä. Miksi?

Uudistuksella on muutama tavoite. Pitää parantaa palveluiden saatavuutta, pienentää väestöryhmien palvelu- ja terveyseroja sekä turvata resurssien riittävyys aikana, jolloin vanhentuva Suomi tarvitsee yhä enemmän sote-palveluita.

Viime mainittu on keskeistä: Meillä on nyt puoli miljoonaa yli 75-vuotiasta, 2020-luvun lopulla heitä on 800 000. Kun vanhenemme, tarvitsemme enemmän kallista hoitoa.

Tämä vaatii tehokkaampaan sote-järjestelmää. Sitä ei synny, jos julkisen rinnalla ei ole kirittämässä vahvaa yksityistä, yrittäjävetoista tuotantoa.

Miten saamme lisää laatua ja tehoa suomalaisille?

Tärkeää on erottaa järjestäjän ja tuottajan roolit. Nyt sama taho, esimerkiksi sairaanhoitopiiri, järjestää ja tuottaa palveluita.

Tulos on parempi, kun osaava järjestäjä miettii, miten palvelut olisi järkevin järjestää hyödyntäen erilaisia tuottajia, ei vain omaa organisaatiota.

Järjestäjän rooli on keskeinen: jos järjestäjä – oma maakunta – on osaamaton, on vaikea saada kuluja alas ja laatua ylös.

Tärkeää on luoda malli, jossa eri tahot voivat toimia samalta viivalta. Yrittäjyyteen perustuva malli sisältää kannustimia tehostaa ja parantaa laatua. Tämä on nähty talouden eri alueilla.

Olennaista on asiakkaan vapaus valita: kun jokainen – ei vain hyvätuloinen – saa valita, se parantaa laatua. Huonot karsiutuvat, koska asiakkaat katoavat.

Mikä varmistaa 2020-luvulla hyvät sote-palvelut?

Pitää tehostaa hallintoa, mille on edellytykset, kun vastuu siirtyy maakunnille. Sohlaajia sote-asioissa on sen seurauksena vähemmän.

Pitää hyödyntää digitalisaation ja teknologian mahdollisuudet, mikä helpottaa esimerkiksi etähoitoja ja räätälöityjä palveluita. Tällä alueella on huikeat mahdollisuudet.

Pitää uudistaa rahoitusta ja luoda mallit, joka edellyttää tuottajilta tehokasta toimintaa. Kuluja pitää painaa alas, jotta selviämme kasvavasta hoitotaakasta.

Meitä kaikkia pitää kannustaa huolehtimaan itsestämme ja terveydestämme.

Pitää lisätä reilua kilpailua, koska se on kehityksen paras vakuutus. Voittoja ei pidä pelätä.

Pitää keskittää sellaisia vaativia operaatioita, jossa keskittäminen tuo tehoa ja laatua. Moneen hoitoon sopii kuitenkin erinomaisesti ihmiseltä ihmiselle tapahtuva ketterä yrittäjyys.

Myös työterveyden rooli pitää arvioida uudelleen, koska ei ole järkeä ylläpitää kahta rinnakkaista mallia.

Kaiken edellytys on toimiva tietojärjestelmä, joka mahdollistaa myös meille asiakkaille palveluiden laadun ja kustannusten vertailun.

Sote-uudistus on kaikille suomalaisille tärkeä. Nyt ei saa antaa periksi. Hanke on vietävä läpi, vaikka kaikki ei tule kerralla valmiiksi. Pitää olla taitoa kehittää järjestelmää suomalaisten parhaaksi.

MIKAEL PENTIKÄINEN

Kirjoittaja on Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja.


 • Kommentit

  • Kiirabi

   Sote-reformi on eriarvoistava. Palvelut heikkenevät, jos säästöjä halutaan saada. Lähipalvelut kaikkoavat, ehkäpä KYS on jo ennakoinut tilanteen ja ottanut käyttöön ympärivuorokautisen päivystysapunumeron joka palvelee koko maakunnan alueella ympäri vuorokauden.

  • Sisäpiiri tietoa

   Eduskunnasta kepun riveissä kerrotaan ryhmäkokouksessa asiantuntijoiden varoittaneen soteintoilijoita typeristä liian aikaisista asetuksista, jotka olisi pitänyt toteuttaa vasta soten valmistuttua maakunnan voimin.
   Oma vikanne kun töpättiin kertoo luotettavat lähteet..
   Mahalaskunon tapahtunut.
   Toki jos järkeä voidaab korjata mutta ryhmäkuri sammuttaa järje valon kepussa ja kokomuksessa.

  • Rappiolla

   Kepu Pentikäisen liirumlaarunista on se pihvi jäänyt pois,mistä ne 3000 miljoonaa säästöjä revitään.Kenen selkänahasta ne revitään ne voitot,ilman niitä ei ”herrojen” terveystalot eikä mitkään pörssifirmat toimi.Se on tulos tai ulos niin potilaalle kuin henkilökunnallekkin jos kvarttaalit on miinuksella.Voittoja ei pidä pelätä sanoo porvari Pentikäinen ei varsinkaan jos niitä ei omasta selkänahasta revitä.

  • Yksi mummo vaan

   Tämä artikkeli on vuoden takaa.
   https://www.aamulehti.fi/kotimaa/tasta-hallitus-ei-puhu-3-miljardin-sote-saastolistalla-vanhukset-vammaiset-ja-nuortenpsykiatria-23925134/

   Juuri tuotahan nämä suunnitelmat kunnissa tarkoittavat ja näin ne etenevät lähi vuosina ja ovat jo pitkällä etenemisessään useimmissa kunnissa. Entisessä terveyskeskuksessa on niin paljon korjausvelkaa, ettei kunnilla rahat riitä. Huomaa sanat ”korjausvelka” ja ”on tullut tiensä päähän” sekä ”yhteinen tahtotila”, noita sanojahan poliitikot käyttävät selittäessään kaikkia yksityistämistarpeita niin rautateitä kuin muitakin valtion sekä kuntien tehtäviä  ja omaisuutta yksityistäessään.  Veronkorotuksia ei ole tulossa, ei tietenkään tule ainakaan vielä, mutta kukahan ne yksityisten voitot maksaa.

   Noita  kotihoiva ”Onneloita”  syntyy ja on jo syntynyt kohta kaikkiin suurimpiin kuntiin ja pienempiin pienempiä ”Mummoloita”.  Entiset kuntien ylläpitämät  oman mummoni viimeisten vuosien aikaiset todella hyvät vanhainkodit erilaisine osastoineen erilaisille mummoille ja papoille hävitettiin jo vuosia sitten ja tilalle alettiin urakalla rakentamaan Attendon, Mehiläisen sun muun yksityisten ylläpitämiä ja mahd. omistamia hoivakoteja, missä raha liikkuu eikä todellakaan jää Suomeen pesää tekemään ja joiden avajaisissa johtajien on kärkipoliitikkojen kanssa helppo hymyillä. Kauppa se on mikä kannattaa, mutta kenelle. Olkoon julkisista yksityistämisistä esimerkkeinä vaikkapa Digita ja Caruna, onhan noita muitakin ja lisää tuntuu tulevan.

   • Yksi mummo vaan

    Unohtui noista yksityistämisesimerkeistä tuo savolaisille viljelijöillekin valtavia rehuhintojen korotuksia aiheuttanut Kemiran myynti.

  • Jorma Turunen

   Julkisen puolen edustajat ovat kovasti huolissaan leppoisista työpaikoistaan. Aivan tarpeeksi on nähty julkisen puolen toimintaa, jossa monesti asiakas on vain välttämätön riesa. Asiakkaan palvelua ei haluta tehdä eikä ostata. Virkamiesten mielestä he määräävät ja me olemme hallintoalamaisia. Tämän käytännön on korkea aika muuttua, vaikka olisi millainen rutina julkisen puolen taholta. Koko keskustelussa on se vika, että toimittajat julkaisevat julkisen puolen kannanottoja kovin kritiikittömästi. Tässä on koko ajan ”pukki kaalimaan vahtina”

  • Ammattilainen

   Viisainta olisi peruuttaa tämä absurdi idea, jota ei ole ammattilaiset keksineet.
   Aluesairaaloiden tuhoaminen perusteettomilla keskitysväitteillä tuhoaa maakuntien hoidon tason ja tukehduttaa yliopistosairaalat.
   Tämä on totisinta totta

   • Robbe

    Ihmetyttää kyllä suuresti mikä suurempi viisaus politikoilla voi olla kun en itsekkään ole tavannut vielä yhtään asiantuntijaa joka olisi uudistusta puolustanut. Tämä on ilmeisesti lahkojohtajan märkä uni joka toteutetaan lopputuloksesta riippumatta. Voihan olla että uudistus mahdollistaa lahkolle tilaisuuden vaurastua.

    Kävin jonkin aikaa sitten entisellä yksityisellä hammaslääkärillä, joka kertoi myyneensä firmansa isommalle hammaslääkärifirmalle, kun kuulemma uusi tulossa oleva systeemi edellyttää, että tuleviin tarjouskilpailuihin pääsee mukaan vain jos on 50 henkilöä töissä firmassa tai sitten tälläisen isomman firman alihankkijana. Sama tuttu hammaslääkäri hoiti hampaani, mutta lasku oli uuden ja isomman firman logolla varustettuna huomattavasti kalliimpi kuin ennen.

    • Rappiolla

     Julkinen ,yksityinen ja mikäseoli joku yhdistys voi olla sote keskuksena ,niin olikohan se sitten se ”lahko” jonne ei oteta kuin ”siunauksen”saaneita potilaaksi,voihan se olla.Raha se kelpaa sillekin sektorille jos sitä verovaroista jaetaan .

  Jätä kommentti

  Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *