torstai 22.2.2018
Tuulikki, Tuuli, Hilda, Tuulia

Sokaistummeko somessa?

Oman elämän jakaminen muille sekä muiden elämän seuraaminen internetin kautta on suurelle osaa etenkin nuoria surullisen arkipäiväistä, Elisa Savolainen kirjoittaa. (Kuva: Anni Nieminen)

Nuorempana opittu ”Tuntemattomille ei chattailla internetissä” -opetus tuntuu nykyään jo melko vanhanaikaiselle. Tämä johtunee siitä, että valtaosa eri sosiaalisen median kanavista on valmistettu juurikin vuorovaikutuksen tehostamiseksi ihmisten kesken, esimerkiksi saman mielenkiinnon kohteen jakaminen tai elämänkumppanin rinnalle löytyminen on tehty lähes naurettavan helpoksi. Myös oman elämän jakaminen muille sekä muiden elämän seuraaminen internetin kautta on suurelle osaa etenkin nuoria surullisen arkipäiväistä.

Vuorovaikutusta tapahtuu esimerkiksi lakkaamatta nuorten suosimassa Snapchat-palvelussa, Instagramissa sekä Facebookissa. On helppo löytää omia mielenkiinnon kohteita eri avainsanojen kautta ja näin päästä sukeltamaan sosiaalisen median syövereihin.

On ehkä silmälle lepoa selata kuvia muiden täydellisesti meikatuista kasvoista, treenatuista kropista tai kauniista ruoka-annoksista. On helppo katsoa juuri ladattua huippu-bloggaajan kuvaa ja todeta haaveilevansa samanlaisesta ”täydellisestä” elämästä.

Mutta hyvin usein kaikki tämä spontaaniselta ja hienolta näyttävä elämä vaatii kärryllisen työmäärää, ja tämä jos mikä nopeasti unohtuu. On hyvä muistaa mitä kaikkea yhden insta-kuvan takana saattaa olla, ja usein onkin esimerkiksi valotuksen säätöä, pho-

toshoppausta eli vaikka vartalon muokkausta sekä lukemattomia muita vaihtoehtoja, jotka ovat aivan käden ulottuvilla amatööreillekin.

Sosiaalinen media, eli some on joillekin pakopaikka taas todellisuudesta juuri kaiken tämän kauniin kiehtovuuden takia, eikä siinä olekaan mitään väärää – kunhan realiteetit osaa erottaa, eikä etenkään omaa elämää ala vertaamaan jonkun muun somessa jaettuun elämään. Vertaaminen on helppoa, sillä vertaamisen kohteita saa mediasta jatkuvaan kaikkialta, kun ennen ne saatiin kadulta tai naistenlehdestä kerran viikossa.

On ok pitää itseään epäimartelevat hetket pois sosiaalisesta mediasta, mutta tuntuu jopa pyöristyttävältä, että nykyään esimerkiksi meikittömien omakuvien jakaminen somessa herättää ihmetystä, rohkeuden tunnetta jakajassa sekä iltapäivälehtien revittelyä.

Sosiaalisessa mediassa etenkin nuorten käyttämissä kuvapalveluissa jaetut sisällöt ovat vain pintaraapaisu siitä elämästä mitä elämme, mutta silti on suuri riski altistua väärään realiteettiin ja siihen olemmeko oikeasti läsnä muuallakin kuin Facebookin kommenttikentässä. Pahimmillaan kaiken saatavilla olevan tiedon väärin hyödyntämisen tulos voi olla esimerkiksi kieroutuneen minäkuvan mukana tullut syömishäiriö tai johtaa muuhun mielenterveydelliseen sairauteen.

Elisa Savolainen, Iisalmen lyseo


  • Jätä kommentti

    Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *