maanantai 25.2.2018
Tuija, Tuire

Se on kesä

Suomi on tunnetusti erilaisten ja erikoisten kesätapahtumien maa. Kansainvälinen media on kiinnostunut useista tapahtumista. Sellaisia ovat muun muassa Eukonkannon MM-kilpailut, Suopotkupallon MM-kisat sekä pessimistien kesäpäivät Puolangalla.

Eräiden arvioiden mukaan viime viikonloppu oli vilkkain kesätapahtumien suhteen tänä vuonna. Isoja tapahtumia oli eri puolilla maata. Oli provinssirockia Seinäjoella, Gun’s Rosesin konserttia Hämeenlinnassa, Tuskaa pääkaupunkiseudulla, Porissa vietettiin suviseuroja, pesäpallon Itä–Länsi-tapahtumaa vietettiin Imatralla, Kuopiossa aloitettiin viinijuhlien vietto. Tahkolla kilpailtiin maastopyörillä. Unohtaa ei toki sovi Eukonkannon MM-kisoja Sonkajärvellä eikä muikkufestivaalia Pielavedellä. Tapahtumat kokosivat satoja tuhansia osallistujia.

Erilaiset pitäjätapahtumat, musiikki- ja urheilujuhlat kuuluvat suomalaiseen kesänviettoon. Ne ovat omiaan vahvistamaan yhteisöllisyyttä ja myös matkailuelinkeinoa. Kesätapahtumissa tavataan tuttuja ja vaihdetaan kuulumisia. Tapahtumia on joka lähtöön. Ja hyvä niin. Kaikilla kesätapahtumilla on sijansa. On hienoa, että tapahtumien puuhamiehet jaksavat vuodesta toiseen.

Kesätapahtumissa käydään myös yhteiskunnallista keskustelua. Perinteisesti Jyväskylän kesä on ollut kulttuuripoliittinen keskustelutilaisuus. Viime aikoina Suomi Areena Porissa on toiminut yhteiskunnallisen ja ajankohtaiskeskustelun alustana. Sadat ministeriöiden virkamiehet viettävät kesäisiä virkapäiviään Porissa. Jopa siinä määrin, että joutuu kysymään, onko tällainen ajankäyttö tarkoituksenmukaista. On toki hyvä, että yhteiskunnallisista asioista keskustellaan. Ja verkottuminen on tärkeää. Mutta silti.

Oman kesänviettoni olen aina ratkaissut siten, että olen koko kesäkauden lomalla. Kesäisin virkatehtävien hoitaminen on miltei mahdotonta kun virastot ja myös liike-elämä lomailevat.

Kesä on akkujen latauksen aikaa. Lintujen pesien etsiminen lastenlasten kanssa, joutsenten poikasten kasvun seuraaminen, metsätyöt, katiskoilla käyminen, polttopuiden tekeminen, onkiminen, urheilu- ja kulttuuritapahtumissa käyminen. Ja tietenkin savusaunan lämmittäminen useamman kerran viikossa. Kaiken pitää tapahtua ilman aikatauluja ja pakkotahtisuutta.

Siinä on minun Suomi Areena.

Kirjoittaja on Lapinlahdella asuva Pohjois-Savon ely-keskuksen ylijohtaja.


  • Jätä kommentti

    Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *