perjantai 23.3.2018
Akseli

Savolaisilla on Talvivaara-trauma

Iisalmelainen dokumentaristi Hannu Hyvönen on valmistelemassa omaa dokumenttiaan Talvivaarasta. (Kuva: Riitta Kumpulainen)

– Meillä savolaisilla on trauma. Emme saaneet sanoa mielipidettämme, kun Talvivaaran kaivosta oltiin perustamassa, emmekä saa kommentoida nyt, koska Kainuun ELY-keskus on toisella puolella maakuntarajaa, iisalmelainen dokumentaristi Hannu Hyvönen huomauttaa.

Talvivaarasta kertovia dokumentteja on ilmestymässä kohdakkoin useita. Yksi niistä on Hyvösen leikkausvaiheessa oleva dokumentti.

– Rahoitusta ei ole eikä YLE sitä näytä. Tavoitteena on tehdä ulkomaille tähtäävä dokumentti, mutta uskon, että se kiinnostaa Suomessakin, Hyvönen kertoo.

Hyvösellä on noin 100 tuntia käyttökelpoista kuvamateriaalia.

Yhtenä kuvaajista Hyvösen dokumentissa on hänen puolisonsa Virpi Virolainen, joka on vesistöjen puolesta operoivan Stop Talvivaara -liikkeen perustajia ja joka aikanaan painosti Hyvösen lähtemään Talvivaara-liikkeeseen mukaan.

Työnimenä Hyvösen dokumentilla on Turning point – Stalkers in Talvivaara mining zones.

– Talvivaara on kaivosteollisuuden käännöspiste, umpikuja, joka pakottaa miettimään, miten uusiutumattomien luonnonvarojen kanssa pitäisi toimia, Hyvönen sanoo.

Hänen mielestään olisi ollut pelottavaa, jos Talvivaara olisi kaivoksena onnistunut, koska silloin hänen mukaansa koko mustaliuske-alue olisi tullut täyteen kaivoksia.

Kesällä 2012 Hyvönen kuvasi Vuoksen vesistöä tarkoituksenaan taltioida sitä vielä pilaantumattomana.

– Vasta tällä iällä olen löytänyt savolaisten suurimman aarteen, Hyvönen sanoo vesistöihin viitaten.

Hyvönen halusi tehdä Talvivaara-dokumenttinsa vesistöjen pilaantumisesta huolissaan olevista kansalaisaktivisteista ja Savon puolen vesistöistä, mutta hän on huomannut, että materiaali vie tutkimaan suomalaista virkakorruptiota.

Hyvösen edellinen dokumentti The Last Yoik in Saami forests (2006) esitettiin useilla koti- ja ulkomaisilla festivaaleilla ja se sai useita palkintoja.

– Minulta on mennyt usko poliittisiin vastuunkantajiin. Meillä vain ministerit vaihtuvat, mutta kukaan ei ota vastuuta, sanoo Markku Heikkinen, Talvivaaran miehet -dokumentin ohjaaja.

Heikkinen oli tiistaina esittelemässä dokumenttiaan Kuvalippaassa järjestetyssä erikoisnäytännössä. Heikkisen näkökulmana omassa dokumentissaan on Talvivaaran kaivoksen työntekijöiden hankala asema. Dokumentti välittää kuvan erittäin vaikeasta ja vaarallisestakin työskentely-ympäristöstä ja monenlaisista kovista paineista, joita tavalliset työntekijät joutuvat kantamaan.

Yksi haastatelluista työntekijöistä pohtii, uskaltaako uutta työtä hakiessa sanoa olleensa töissä Talvivaarasta, koska se voi olla kirosana.

Ympäristön tilakin tulee esille.

Heikkinen kysyy, minkä sortin kapitalismia on se, jossa voitot menevät jonnekin Suomen ulkopuolelle, mutta ympäristön puhdistamisesta vastuu jää suomalaisille veronmaksajille.

Arvioiden mukaan Talvivaaran kaivoksen hallittu alasajo vie 100 vuotta.

– Mistä me löydetään se raha?

– Ollaanko me kaikki syyllisiä? Onko parempi, että kaivos on Talvivaarassa kuin Afrikassa? Heikkinen kysyy ja esittelee kännykkäänsä, jossa on nikkeliä.


  • Jätä kommentti

    Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *